Mijn ficus bonsai verliest alle blaadjes!

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 03/11/2008 - 22:26
Saraatje

Mijn ficus bonsai verliest alle blaadjes!

Enkele maanden terug kocht ik een ficusinfo-icon bonsai. Tot mijn grote egernis, stel ik vast dat hij enorm veel bladeren aan het verliezen is. Ik controleerde de staanplaats (ok), hoeveelheid water geven (ok), het is een bonsai voor binnen... wat is dan de oorzaak? Met een kleine tik op één van de takken, dwarrelen een heleboel blaadjes naar beneden... SOS! Wie kan me helpen? Alvast bedankt.

Mijn ficus bonsai verliest alle blaadjes!
ma, 03/11/2008 - 22:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Opvallend is het dat er 1 tak z'n blad verliest. Mogelijk is er een deel van de hoofdstam, waar die tak op ingeplant zit, ingedroogd. Het lijkt me een plek aan de bovenkant van de stam.
Je controleerde de standplaats en de watergift. Hoeveel licht krijgt de plant en hoevaak water?

Overigens is dit geen echte bonsai, maar een kamerplant met een bonsai-achtig uiterlijk.

ma, 03/11/2008 - 23:58
Saraatje

Ik ben blij te weten dat dit geen echte bonsai is... (zit nu wel in verkeerde forum dan...). Met dit weten, t***el ik uiteraard aan de behandeling bij die 'plant'. Ik geef hem 2 keer per week water en hij krijgt een halve dag ongeveer rechtstreeks licht. Bovendien laat niet alleen deze tak zijn blaadjes vallen, onderaan is er ook een tak die ondertussen helemaal naakt is! De andere takken volgen... vrees ik...

di, 04/11/2008 - 00:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het beste is de plant als een normale kamerplant te behandelen; zoals een Ficusinfo-icon benjamina. Sproeien helpt om te droge lucht te voorkomen.

di, 04/11/2008 - 13:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zoals te zien is op de foto is deze ficusinfo-icon niet gezond. Als een plant geel blad krijgt en in dit geval dus veel gele bladeren heeft de plant een gebreksziekte. De reeds kaal geworden takken zijn zo te zien dood, krab eens met de nagel over de tak. Zie je groen dan zit er nog leven in, zie je bruin dan is er weinig hoop. Lees dat je e.e.a. hebt gecontroleerd maar lees niets over bemesten! Als een plant het zonder de nodige voeding moet stellen kun je op den duur problemen verwachten en geel blad wijst hierop.
Als de kale takken idd dood zijn dan wegsnoeien.

di, 04/11/2008 - 21:15
Saraatje

Heb de takken gecontroleerd door te krabben met de nagel. Meeste takken blijken dood te zijn. Heb die dan ook onmiddellijk gesnoeid, bedankt voor de tip. Om de twee weken gaf ik mijn plant een voedingsproduct. Misschien ligt hieraan de oorzaak? Ik hoop dat het bladverlies bij deze enkele takken blijft... Even nog dit: er is geen enkel geelachtig blad te bespeuren, de afbeelding hierboven geeft wel die indruk, maar dat ligt aan kwaliteit van de foto of het fototoestel. Alvast iedereen bedankt voor de nuttige informatie! Groetjes!

vr, 07/11/2008 - 15:29
mikedemots

Hier hetzelfde probleem! Het is nog niet zo erg dat er kale takken zijn, maar dit zal niet lang meer duren.
Nu vraag ik mij af wat de beste methode is om water te geven, onderdompelen of gewoon 1 keer veel water? Ook weet ik niet zo goed wat verstandig is met bemesten. Ik heb meststof gekocht voor gewone kamerplanten (gezien op een ander forum).
De blaadjes die er bij mij afvallen zijn overigens bruin en niet geel...
Alvast bedankt!

vr, 07/11/2008 - 23:32
Onetreehill

Lees vaak iets over onderdompelen en wordt vast ook vast vaak toegepast.
Wordt vaak geadviseerd door de zgn. kenners die de boompjes/planten verkopen. Waarom onderdompelen als de bonsai goed wordt verzorgd en regelmatig water krijgt. Onderdompelen is alleen nodig als de potkluit door verwaarlozing van de eigenaar zover is uit/ingedroogd dat de kluit amper nog water opneemt als er gegoten wordt.
Als je er voor zorgt dat de potkluit altijd ietwat vochtig is, krijgen de wortels dagelijks genoeg vocht tot hun beschikking.
Een bijkomend voordeel van een licht vochtige potkluit is dat toegediende voedingsstoffen ook makkelijker in de kluit trekken en zodoende vrij vlot door de plant kunnen worden opgenomen.
De ficusinfo-icon die als bonsai wordt gekweekt kan men gewone kamerplantenvoeding geven.

zo, 09/11/2008 - 22:28
didl

Hallo
Zelf bezit ik ook een Ficusinfo-icon bonzai.
Dit kan ik je ervan zeggen hij doet het zéér goed en regelmatig snoei ik weg omdat er heel véél nieuwe bladeren bijkomen.Is je standplaats goed?Véél licht maar géén direct zonlicht,potkluit licht vochtig houden.En énkel bemesten om de 2 weken met plantenmest voor groene planten.Géén universeel plantenmest en niet in winterperiode maar enkel vanaf maart tot augustus.
Grtjs

ma, 10/11/2008 - 00:48
Onetreehill

Jij geeft je ficusinfo-icon mest van maart tot augustus. Dat zijn dus 5 maanden voeding en 7 maanden helemaal niets.
Een ficus is een gewone kamerplant al dan niet in een bonsaipot en moet het hele jaar door voeding hebben om geen gebreken te krijgen en niet slechts 5 maanden.

zo, 07/12/2008 - 12:07
Edja

Mijn ficusinfo-icon(ook geen echte bonsai!) verliest af en toe bijna al zijn bladeren. De eerste x had ik hem bijna als dood afgeschreven. Maar omdat het een plant van mijn, inmiddels overleden, moeder is en ik er erg aan gehecht ben, kon ik het niet over mijn hart verkrijgen hem in de groenbak te gooien. Bij nadere inspectie bleek dat er hier en daar wat kleine groene puntjes aan het einde van de takken zaten. Na een paar weken zat de plant al weer vol met frisse nieuwe blaadjes. Dus er is nog hoop!

Onderwerp gesloten