problemen met mijn carmona retusa

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 26/01/2008 - 18:29
ToonM

problemen met mijn carmona retusa

hallo,

Zal eerst even kort mijn verhaal doen.Heb ongeveer een maand geleden een carmona gekocht, mijn eerste bonsai. Deze zag er gezond uit bij aankoop (voor zover ik zoiets kan zien). De verkoper zei me beter te nat dan te droog en ik gaf het boompje dus iedere dag relatief veel water. Nu denk ik dat het boompje toen wortelrot gekregen heeft want het verloor al zen blaadjes. Toen heb ik wat op internet gezocht naar mogelijke oplossingen en vanaf toen het boompje 1 maal per week een bad gegeven en voor de rest geen water alles besprenkelen van de blaadjes. Het boompje bloeide enorm alles ging goed. Toen stelde ik bladluis vast. Goedgelovig nam ik een product aan wat mijn vader had tegen bladluizen en behandelde het boompje volgens voorschrift van het product. Nu zijn we ongeveer een week later en het boompje heeft geen blaadjes meer, geen scheuten niets meer. Ik heb het weer een nacht in een badje gestoken met wat bonsaimest erbij. Bijna een week later nog altijd niets, is dit boompje dood? Wat kan of moet ik er verder mee doen?

Met vriendelijke groeten
Toon

problemen met mijn carmona retusa
di, 22/01/2008 - 00:48
Onetreehill

Jouw boom heeft m.i. geen wortelrot gehad want dan was hij al eerder dood gegaan. Rotte wortels herstellen zich niet. Anders was hij nadien niet gan bloeien en groeien natuurlijk. Je stelde later bladluis vast en hebt een middel gebruikt. Was het bladluis of een ander soort ongedierte? En wat was dat middel dat je gebruikte tegen die luizen? Zonder product of soortnaam is moeilijk vast te stellen waar het hier om gaat dat je gebruikt hebt. Van een middel tegen bladluis krijgt een gezonde bom niet de veschijnselen die jij beschrijft. Ben zeer benieuwd naar dat middel van je vader. En een boom een hele nacht in een badje met water en mest zetten in natuurlijk ook niet zinvol, vooral als je niet weet wat er met de boom aan de hand is en een nacht in een waterbad lost dan ook niets op.

di, 22/01/2008 - 11:03
ToonM

Zo zie je maar dat een forum handiger is dan sites op internet want na dingen door te lezen kwam ik tot de conclusies die ik hier neergeschreven had. Ben dus zelf een leek op bonsai gebied. Het product heet Malathex en zou moeten dienen voor bladluisbestrijding op groente fruit en sierteelt... Om eerlijk te zijn weet ik niet 100%zeker of het om bladluis ging. Het waren allemaal kleine zwarte beestjes. Ik zag ze het eerste bij jonge blaadjes daar zaten ze al direct waar het blaadje zich aan de boom hecht. Deze werden met meer en groter. Uiteindelijk zaten alle knoppe vol zwarte puntjes. Ik heb dus gisteren wat schors weggedaan en er zit nog degelijk groen onder dus de boom zal wel nog leven maar hoe krijg ik deze dan mooi terug gezond? Een bad geven wekelijks is dus geen goeie methode om deze boom te verzorgen?

wo, 23/01/2008 - 01:12
Onetreehill

Heb even het middel malathex via google opgezocht en het blijkt een allesdoder te zijn v.w.b. de bestrijding van ongedierte op bloemen en planten. Maar of dat de oorzaak is van de huidige problemen van de boom is twijfelachtig. Heb in Nederland het middel nog nooit gezien in de tuincentra en weet dus niet of het voor de particulier is te verkrijgen. Dat er groen onder de schors zit is wel hoopvol natuurlijk, dan zit er nog leven in. Het beste is om de boom te ontdoen van de meeste grond en evt. de wortels schoonspoelen en gelijk nazien op ongedierte b.v. larven van de taxuskever. Deze larven kunnen het wortelstelsel wegvreten met als gevolg een boom die afsterft. Dan de boom weer oppotten in goede potgrond en licht vochtig houden (nooit echt te nat) en op een lichte plek zetten bij kamertemperatuur en om de dag licht besproeien met lauw water. Na enkele weken wat mest(gewone kamerplantenmest) geven en afwachten wat de boom doet. Als de boom gezond is zal hij er zeker weer bovenop komen al kan het even duren, Succes ermee.

wo, 23/01/2008 - 18:14
ToonM

Bedankt voor dit even na te kijken dit is zeker nuttige informatie. Is het nu zo dat ik speciale grond nodig heb om de boom te herplanten of gewone potgrond? Ik heb namelijk sinds dit weekend ook een ulmusinfo-icon parviflora gevonden in een bloemenwinkel deze staat nog in een normale plastieke bloempot en wou hem dit weekend zowiezo verplanten dan doe ik beide bomen in één maal. Op deze ulmus zitten wat fruitvliegjes. Heb in een ander topic op dit forum gelezen dat deze uit de pot zouden kunnen komen dus dit probleem moet ook opgelost zijn wanneer ik de boom herplant en de wortels nagekeken heb?

problemen met mijn carmona retusa
do, 24/01/2008 - 01:29
Onetreehill

De carmona verlangt een basisgrondmengsel en de ulmusinfo-icon een extra drainerend grondmengsel.
Basis grondmengsel : 1 deel leem
2 delen goede potgrond
2 delen fijn grind(japanse split)

Extra drainerend : 1 deel leem
1 deel goede potgrond
3 delen fijn grind
De bomen kunnen in een van de door hen vereiste bonsaimengsels opgepot worden. Steeds de 3 delen door elkaar mengen en ong. na 3 weken beginnen bij te mesten.

za, 26/01/2008 - 15:40
ToonM

Ik heb de ulmusinfo-icon verpot en ook een nieuw ulmusje aangekocht. Wil nog maar eens Onetreehill bedanken voor de nuttige info. Heb ook nog zeer goede informatie gekregen in de lokale bonsai winkel. De carmona is ondertussen helemaal aant herkomen heb hem niet meer zoveel water gegeven als anders. Beperkt tot 1 maal per week ongeveer besproei hem wel meerdere malen per dag met water nu. Staat op een iets warmere plek en is heel mooi opnieuw in bloei aant schieten alleen de onderste twee takken vertonen nog geen teken van bloei. Is dit normaal of moet ik me hier nog altijd zorgen over maken dat de takken afgestorven zijn? De carmona zelf heb ik ng niet verpot omdat deze juist opnieuw in bloei kwam. Ook even het resultaat van de ulmus samen met de nieuwe.

problemen met mijn carmona retusa
za, 26/01/2008 - 18:29
Onetreehill

Mooi dat het nu beter gaat met je bomen. Als je vermoedt dat een tak is afgestorven maar dit niet zeker weet kun je even met de nagel over de schors/bast krabben. Is het onderliggende geel of bruin dan is die tak dood. Is het echter nog groen dan zit er nog leven in en moet je gewoon wat geduld hebben totdat je uitlopers ziet. Indien geel of bruinachtig de tak afknippen en de wond evt. behandelen met wondpasta i.v.m. uitdrogen indien nodig. Succes verder.

Onderwerp gesloten