soort en mening

18 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 05/09/2009 - 16:31
jerrywilma

soort en mening

iemand enig idee wat soort, tips en mening betreft? Alvast bedankt, Jerry

soort en mening
za, 05/09/2009 - 17:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Sorbusinfo-icon of lijsterbes..

za, 05/09/2009 - 17:58
PDL

Sorbusinfo-icon is toch eigenlijk de Latijnse naam voor een lijsterbes?

En wat mijn mening betreft vind ik deze niet zo zeer speciaal.
Het is natuurlijk niet m'n bedoeling om je boom af te kraken maar de kunst is eigenlijk om je boom klein te houden, athans, dat is mijn doel.

PDL

za, 05/09/2009 - 18:25
jerrywilma

eerlijke mening hoeft toch niet als afkraken te worden beschouwt. Nee bedankt juist voor soort en mening en mijn doel is ook het kleiner houden, maar ja heb deze geerft van iemand die hem zelf gecreert heeft als bonsai , dus meer emotionele waarde.

za, 05/09/2009 - 22:02
PDL

Ah okee,

Je kan altijd nog halverwege wortels kweken om hem in te korten, niet heel moeilijk opzich en meestal lukt het wel.

Het gaat als volgt:

Je haalt op de plek waar je de wortels wil hebben 1 tot anderhalve centimeter bast af.
Dan maak je een speciaal potje die je om de stam zet waar je de bast hebt verwijdert.
Eventueel kan er wat stek poeder bij worden gedaan. (wel aan te raden)
En dan het pottje goed water geven. Zorg wel dat het overtollige water weg kan lopen.
Na verloop van tijd komen er in de meeste gevallen worteltjes aan en als de wortels groot genoeg zijn kan de stam vlak onder de wortels afgeknipt worden.

plaats het in een training-pot met nog een beetje stek poeder en de bonsai zal na verloop van tijd we vol op in bloei staan

Dezelfde Bonsai maar een stukje kleiner.

PDL

za, 05/09/2009 - 22:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het is idd Sorbusinfo-icon...maar daar zijn meerdere soorten van.
Dit is een Sorbus Aucuparia, oftewel 'gewone lijsterbes'.

Wat dat marcotteren betreft...het is niet zeker dat dit zou lukken bij Sorbus...

Trouwens, een sorbus bonsai is niet gemakkelijk...net omdat de soort van nature geen echt fijne vertakking maakt, en zelfs klein houden en snoeien verandert daar niet zoveel in. Is wel een uitdaging, ben zelf ook met eentje bezig, nog in vollegrond.

za, 05/09/2009 - 22:43
PDL

Oja, marcotteren, zo heten het...

Zelf heb ik het een keer voor een vriend gedaan en daar is het bij gelukt.
Ik weet niet precies wat voor bonsai het was maar hij doet het nu zeer goed.

Je kan het altijd proberen maar als er aan je boom een emotionele waarde zit, moet je er wel goed over na denken.

PDL

za, 05/09/2009 - 22:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

leuk, maar je moet het volgens mij enkel proberen als het nodig is om je bonsai te verbeteren... en bij Sorbusinfo-icon, moet je eerst weten of het zal lukken. Maar zels als het lukt...ga je de wortelvoet moeten heropbouwen en zal planten in vollegrond terug nodig zijn om wortels te laten verdikken en overgang naar stam ook gezien een marcot lange tijd onnatuurlijk kan uitzien. In dat geval zou je best dan opnieuw uitplanten in vollegrond voor meerdere jaren.

mocht ik iets willen veranderen aan dit boompje, is het gewoon verplanten naar vollegrond voor minstens 5 jaar... tijdig de toppen snoeien, maar vooral laten verdikken en proberen aan onderste takken wat meer knoppen en vertakking te krijgen.

ma, 07/09/2009 - 13:39
cgl

pdl - yrrej Gewoon om te weten, spreken jullie niet tegen elkaar of wil je ons gewoon laten meegenieten? Als ik het goed zie staan jullie takken achter elkaar op de foto.

ma, 07/09/2009 - 13:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Cgl,

klopt hehe, had het ook al gezien...

ma, 07/09/2009 - 21:36
jerrywilma

ja ik snap je punt, maar bij die ene ging het over het mos (inmiddels verwijderd) en bij deze ging het me echt om de soort en eventuele tips mbt het feit dat de begroeiing zo hoog zit. Ik hoop dat het geen grote bottleneck is voor jullie, ben gewoon een fanatiek experiment uitvoerend type en vis toevallig nu van allerlei bonsais en takken bij elkaar.

ma, 07/09/2009 - 21:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je gaat een Sorbusinfo-icon toch niet marcotteren? Je steekt een bes in de grond, en als je je omdraait heb je een plantje. Waarom moeilijk doen, als het eenvoudig kan?

di, 08/09/2009 - 01:50
jerrywilma

Ook helemaal mee eens en al opgevolgd, zie bijgaand resultaat na circa 3 weken, dat spul groeit inderdaad als een .... . Is dat een groenblijvend plantje in de winter of verliest ie zijn blad en blijft er in de winter een gespleten tandenstoker van over tot het voorjaar? Ik neem ff aan dat laatste.

soort en mening
di, 08/09/2009 - 01:57
jerrywilma

PS als je goed kijkt zie je trouwens de Ilexinfo-icon crenata napcascade, uit een vorige vraag, ook een gedeelte op de eerste foto, voor de harde wind van vorige week laat ik de hele familie bonsai schuilen op eenzelfde mooi uit de wind plekje, vandaar meerdere bonsai op 1 foto uit meerdere vragen of onderwerpen. Ik hoop dat ik nu geen Armageddon heb veroorzaakt, maar het is niet bedoeld om te irriteren maar puur toeval.

di, 08/09/2009 - 18:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

sorbusinfo-icon aucuparia is een rasechte bladverliezer... dus zo kaal als iets tijdens de winter

is wel een soort die enorm goed tegen vorst kan, kan zonder probleem 10 à 15 graden onder nul aan... beetje zoals es ook zeer winterhard is.

wat bedoel je met gespleten tandenstoker? er zal maar een sprietje overblijven hoor, beide bladeren die hem er nu als een gespleten zaailing laten uitzien, zullen compleet weg zijn...

di, 08/09/2009 - 18:31
jerrywilma

ja klopt, inderdaad sprietje blijft over.

wo, 09/09/2009 - 00:29
Onetreehill

Hallo,

Om van die lijsterbes toch nog iets te maken wat op een bonsai lijkt, is flink terugsnoeien de enige optie vind ik. Kan evt. gesnoeid worden net boven de onderste takaanzetting en dan een paar jaar in de volle grond voor een dikkere stam. Zoals het er nu bij staat heeft het met bonsai niets van doen en zal het ook nooit meer worden dan dat het nu is.

OTH

wo, 09/09/2009 - 10:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

OTH,

helemaal mee eens... wou dit meer drastische voorstel zelf eigenlijk niet doen, omdat ik er van uit ging dat de 'eigenaar' dit toch niet zou doen.

maar het is waar, snoei op die plek af, bedraad het onderste takje wat naar boven tot het gefixeerd is, en een hele tijd in vollegrond en ondertussen de vorm stelselmatig in het oog houden zodat het de goeie kant uitgaat met vertakking.

idd, soms moet je het gewoon doen en durven

Onderwerp gesloten