tips voor magnolia stellata?

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 27/10/2011 - 19:31
kevofski

tips voor magnolia stellata?

Ik heb deze magnoliainfo-icon dit voorjaar gekocht bij een boom kweker. Door lichte vorstschade kon ik hem aan sterk verminderde prijs kopen. Door die vorstschade durvde ik hem niet heel kort snoeien. Heb hem enkel sterk in gekort. Deze zomer is hij flink beginnen schieten.
Heeft iemand tips voor een toekomstige stijl?
Ik zou durven 2 van de 3 vertakkingen weg snoeien en gaan voor een soort windgestiemde stijl.
Laat maar komen die tips...

Groetjes kevofski

tips voor magnolia stellata?
vr, 28/10/2011 - 14:50
Rondingen

Beste Kevofski,

Ziet er leuk uit de Magnoliainfo-icon. Maar je zal er heel veel gedult mee moeten hebben en hoop na me verhaal dat je dit gaat volhouden anders heb ik dit voor niets geschreven :)
Mijn eerste idee is een bezemstijl. Omdat die vorm er al een beetje inzit.
Wat jij wil.... de 2 takken wegsnoeien heeft een groot nadeel. De Magnolia Stellata heeft jammer genoeg een langzame groei en als je de takken wegsnoeit zal daar altijd een lelijk wond blijven met een vervelende knik in de stam. Weer terug naar de bezemstijl..... Mijn advies is om de boom zeker in een wat grotere pot zetten om groei te bevoorderen.
Er zullen meer takken dichter bij de stam moeten komen. Bijvoorbeeld die kleine uitschieter linksonder is een perfect begin. Ik zie nog meer kleine uitschieters zitten op de 3 hoofdtakken. Lekker laten zitten dus.
Door de top en takuiteinde vaker, tijdens de groei, terug te snoeien zorg je ervoor dat de apicale dominantie (Het gevolg van apicale dominantie is dat takken dicht aan de stam/bodem uiteindelijk afsterven omdat de boom zijn groei aan de top belangrijker vindt, om zo de strijd om zonlicht met andere takken lager in de boom te kunnen winnen.) niet kan gebeuren.
Laten groeien dus.
De Magnolia Stellata kan tot -10 graden hebben. Ook mijn advies tijdens het laten groeien... graaf deze met grotere pot in de grond zodat hij echt optimaal beschermd is tegen vorst.
Zoals ik al zei.... een aardig projectje dus maar heus wel de moeite waar. Hij zal het echt wel overleven. De Magnolia is niet zo ziekte gevoelig.
Zorg dat je de boom lekker in de zon zet als je 'm ingraaft.
Het zal nog wel even duren voordat deze bloemen gaat geven... maar als dat gebeurt kan je gelijk MEER wegsnoeien dan normaal. Volgend jaar juni kan je 'm ook goed terug snoeien. Zorg er wel voor dat je de takken die nog flink moeten groeien lekker laat groeien. Dus de snoei zal waarschijnlijk alleen in de top plaats vinden.
Verder is het zo dat een normale voeding voldoende is, doe geen wortelsnoei voor een jaar of 2 (groeit de boom sneller... dus grotere pot).
Vanaf Augustus een voeding gebruiken met weinig stikstof (Is goed voor de groei het jaar erop).
Dussssss.... je hebt een hoop te doen. Leuk he bonsai.
Succes

Rondingen :)

Onderwerp gesloten