Ulmus in de sneeuw

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 22/12/2010 - 20:20
jerrywilma

Ulmus in de sneeuw

Hallo,

ik heb een vraagje ik heb een mooie Ulmusinfo-icon Parvifolia (hoop dat ik het goed schrijf) buiten staan, de bladeren zijn gewoon nog donkergroen met hier een daar een gele. Wilde hem vorige maand binnen zetten ivm de komende winter waardoor die gele bladeren ontstonden. Heb hem toen toch maar naar buiten gedaan en het geel worden en uitvallen stopte. Nu heb ik de pot in isolatie noppenfolie goed ingepakt en daarbovenop een dikke laag sneeuw als extra isolatie (?). Is dit een goede aanpak, ik weet dat ze tot -5 buiten kunnen, maar ik hoop dat ie nu goed er tegen kan, beschutte plek tegen het huis en volledig ingepakt voor een paar weken.

Wat is jullie advies? Ik heb geen kas of dergelijke tot mijn beschikking en binnen gaat ie binnen 2 dagen merkbaar aftakelen wat bladverkleuring en uitval betreft.

Alvast bedankt voor enige reactie.

wo, 22/12/2010 - 21:30
fklasen

Mijn ervaring is dat de Iep aardig wat kan hebben. Ik heb hem nu zelf wel even binnen (schuur) gezet gezien de vorst. Dat de bladeren verkleuren is geen punt. De boom gaat gewoon met de seizoenen mee. Ik weet dat als je de boom continue binnen hebt de verkleuring en uitval van het blad minder is dan als je hem aan de elementen bloot stelt. Maar ik denk dat het boompje het buiten het het fijnst heeft. Sneeuw tempert de vorst aangezien het inderdaad een isolerende werking heeft.

wo, 22/12/2010 - 22:14
Hertogh

Hallo,

Mijn chinees iepje staat nu reeds enkele weken in de garage aan het raam en geen bladval, geen gele blaadjes maar wel lichtrood. Gele blaadjes die afvielen had ik wel heel erg aan het begin van de herfst maar denk dat dat kwam omdat de kluit iets te lang constant vochtig stond door constante regen.
In mijn garage schommelt het kwik deze periode tussen +5 en -5 en dat kan hij goed aan. De pot zit ook wel in een soort isolatiemateriaal.

Toch best binnen(garage, schuur, koele hall) zetten wanneer het onder de -5 gaat om de fijne vertakkingen en wortels te beschermen zou ik zeggen..

mvg

Wim

wo, 22/12/2010 - 22:35
jerrywilma

garage heb ik ook geprobeerd, maar is te donker, gaf hetzelfde effect als binnen, mede omdat de temp ca. 15 graden is.

wo, 22/12/2010 - 22:56
MeijerN

Hallo,
Ik denk dat jouw aanpak voldoende is om de boom enigszins te beschermen tegen de huidige lage temperaturen. Eigenlijk hoeft alleen de kwetsbare wortelkuit beschermd te worden tegen de vorst. En noppenfolie om de pot met daarop ook nog eens een pak sneeuw geeft voldoende isolatie. Mocht je besluiten toch wat meer bescherming te geven dan kan een rietmat o.i.d. een oplossing zijn.

Gr. Nick

do, 23/12/2010 - 17:27
kevofski

Let wel op wanneer de sneeuw begint te dooien, de wortel kan snel te nat staan.

Onderwerp gesloten