van druivelaar naar bonsai

22 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 31/05/2010 - 01:38
everaert

van druivelaar naar bonsai

hallo, ik ben ergens aan het werk waar ze binnekort huizen gaan afbreken en ik zag daar een druivelaar staan en nu is men vraag of dit mogelijk is, van die druivelaar een schone bonsaiboom te maken valt, en is dit dan nog de juiste tijd van het jaar

reacties graag !

groeten dimitri everaert

ma, 31/05/2010 - 01:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als je iets weet van bonsai, dan zul je weten dat je nooit een plant vol in blad kunt verplanten. Dat lukt alleen in het najaar, als het blad eraf is.

ma, 31/05/2010 - 01:46
everaert

ja weet ik maja , de huizen worden volgende week afgebroken
dusja

ma, 31/05/2010 - 01:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Helaas.....

ma, 31/05/2010 - 11:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

het is idd niet de periode om bladverliezende bomen en struiken nu te gaan verplanten, als ze vol in blad staan.

maar in dit geval gezien de situatie, probeer het in ieder geval toch, zou ik ook doen als de druivelaars de moeite zijn tenminste.

druivelaars kunnen ook nog tegen een stoot en zijn bovendien echte krachtpatsers, kijk maar naar hun enorme groeikracht. Snoei kunnen ze ook goed aan.

Maar je loopt nu meer dan 50% kans dat niet lukt hoor.

IN ieder geval, ALS je het doet, graaf dan voldoende kluit mee uit en verstoor daar liefst niets aan als je hem verplant (dus zet hem NIET in bonsaipot dit jaar).
Tegelijk drastisch terugsnoeien, hou alleen de goede takken over en de zijtakken, snoei alles weg tot je alleen takjes overhoudt waar een paar bladeren aan staan.
Dat zal je kansen vergroten omdat hij dan minder water verdampt door al zijn scheuten en bladeren en hij zijn energie moet steken in een beperkte 'kroon' als je het zo mag noemen.

VEEEEEEL water geven na verplanten....

ma, 31/05/2010 - 21:01
everaert

ok al vast bedankt voor de uitleg ! maar het is te doen? van een druivelaar een bonsai te maken?

greetzzz

ma, 31/05/2010 - 21:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

dat laat ik in het midden, als jij je daar wil mee bezighouden

in ieder geval geen soort die daar vaak wordt voor gebruikt
en kan mij ook niet goed inbeelden dat dat werkelijk bonsaimateriaal is

di, 01/06/2010 - 14:25
Jacqui-frl

Ik zou als ik jou was even googlen onder Vitisinfo-icon vinifera bonsai bijvoorbeeld, of gewoon druif bonsai of op grape bonsai; waarschijnlijk vindt je zo de gewenste informatie. Klik dan ook eens op afbeeldingen. Ik heb met de druivelaar in ieder geval geen ervaring.
Jacqui-frl

van druivelaar naar bonsai
di, 01/06/2010 - 15:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

mja, met die redenering kun je idd natuurlijk veel (alles) omtoveren tot bonsai? zet het gewoon in een bonsaischaal en snoei het in een bonsaivorm en het is een bonsai?

bonsai is nog altijd boom in pot, het is een beetje uit zijn verband om een druivelaar als bonsaiboom/materiaal te gaan bestempelen denk ik

ga je druivelaar in een boomvorm dwingen dan moet je er wel bij zeggen dat druivelaars in de natuur helemaal geen uiterlijk van een struik of boom hebben maar eerder kruip/klimplant.

dat je er iets kunt van maken dat op een bonsai lijkt, idd dat klopt.

di, 01/06/2010 - 22:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

eik heeft normaal per jaar 2 groeispurten...de tweede komt halfweg juli, normaal gezien. dan loopt eik ook vaak uit op de nog niet uitgelopen knoppen.

de drastische snoei van volgend jaar zal er ook voor zorgen dat hij op de oude stam (onderste deel) nieuwe knoppen zal produceren

ik zou hem dit jaar, zoals eerder ook gezegd, met rust laten.
Hij heeft dit jaar nodig om zich ongestoord te kunnen settelen... creëer dit jaar geen extra stress of vraag er geen extra energie van

di, 01/06/2010 - 22:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

oeps bij verkeerd onderwerp...

wo, 02/06/2010 - 18:42
Jacqui-frl

Even terug te komen op het onderwerp Druivelaar ; in Frankrijk wordt deze veel tot bonsai gesnoeid en gevormd. Yves, je weet dat ik een liefhebber ben van zowel inheemse als tropische bonsai, voor mij vormt de druivelaar dus geen enkel probleem! By the way: Wanneer je googled op Tasty bonsai; vindt je een groothandel die prima materiaal verkoopt (pre-bonsai) om verder tot ondermeer tropische bonsai te vormen. Tuincentrum Intratuin is een van de verkooppunten van deze boompjes en ik ben er verzot op!

Groetjes,
Jacqui

wo, 02/06/2010 - 22:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

go Jacqui ;-)
veel succes

nobel dat je ook gratis reclame maakt voor dat tuincentrum
maar ok, het was ter illustratie :-D

maar ik kan er gedeeltelijk inkomen, ik heb niet gezegd dat de soort NIET gebruikt wordt. Ik zeg wel dat het een soort is die sommige eigenschappen 'niet' heeft die de meeste voor bonsai geschikte soorten wel hebben, of kunnen hebben. Bijvoorbeeld bladgrootte, enz.
Voor de rest, idd, je kunt ze leiden en snoeien.

in de lijn van je gedachte, kun je ook aan de slag dan met soorten zoals klimop, wingerd...

ik persoonlijk zou wisteriainfo-icon daar ook bij zetten, maar in china (en door invoer ook hier) is het een soort die je ook tegenkomt in bonsai. INfeite uitsluitend voor de bloei, want bij de meeste liefhebbers verdwijnt die dan naar de achtergrond omdat hij voor de rest al snel het bonsaibeeld breekt (wilde groeier en veel te grote bladeren in verhouding). Je kunt wat ik zei over druivelaar een beetje zo bekijken als je wil.

Soit, wie het wil doen, mij totaal niet gelaten :)

Het zal ook de erfenis zijn van zo lange ver-tuincultuur en tuincentra dat we onze eigenste meer geschikte inheemse soorten soms te snel op de tweede plaats zetten :-D (sorry jacqui, kon het niet laten zoals jij je voorliefde graag uit voor zowel exoot als inheems)

haha

vr, 04/06/2010 - 21:22
Jacqui-frl

Je hebt gelijk Yves en ter illustratie plak ik hem er even onder ;-)

za, 05/06/2010 - 03:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

jacqui,

vind het enorm leuk hoor dat je graag afbeeldingen erbij zet

maar het zou voor de auteurs wel leuk zijn dat je vermeldt vanwaar je de afbeelding hebt en hoe het met het copyright enzo zit

daar moet je mee opletten

ofwel moet je de link hier plakken...

za, 05/06/2010 - 13:07
Jacqui-frl

Jazeker, doen we even Yves :-D Hallo lezers van dit forum: hierbij de site: www.bidorbuy.co.za/item/16954057/10 Tree Wisteriainfo-icon.
Het betreft hierboven een foto van een website waar je zaden kunt bestellen :-P (Sorry voor de reclame Yves)
Liefs en groetjes,
jacqui

zo, 06/06/2010 - 20:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

jacqui,

ik zou toch overal mn percentje gaan opvragen mocht ik van jou zijn, gezien het je toch aardig wat tuincentra vermeldt en die zijn toch commercieel ingesteld? hebben die niets over voor jou gratis reclame? ;)

ma, 07/06/2010 - 18:29
Jacqui-frl

Is een optie Yves ;-)

ma, 07/06/2010 - 22:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

wawww gewèèèldig..ongeloooooflijk
zoals Eddy wally zou zeggen

ma, 07/06/2010 - 22:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

er is blijkbaar iets mis met groeninfo.. ik had voorgaand antwoordje getypt bij een ander onderwerp, maar eerst dit bericht ook gelezen...
ergens wel een back knop gebruikt

tiens als dit zich nog voordoet moet ik groeninfo maar es verwittigen

di, 08/06/2010 - 13:17
Jacqui-frl

Ik heb nog geen problemen ondervonden Yves; misschien ligt uw bril nog tussen de bonsaiboompjes?! :P

di, 08/06/2010 - 13:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

jacqui, o jacqui toch, ...
je zult het me vast en zeker wel vergeven als ik er wat minder op antwoordt he. De animo begint me wat te ontbreken en een chatforum is het nog net niet hier, gelukkig. maar ik zei het al, leuke berichten kun je altijd naar mijn mail sturen.
maar liever niet :)

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag