Verpotten Serissa

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 04/05/2009 - 21:41
Snekre

Verpotten Serissa

Goedendag,

Wegens enigszins tegenstrijdige informatie op verschillende sites zou ik graag mijn vraag betreffende de verpotting van mijn Serissa aan de gebruikers van het forum voorleggen.

Ik heb de bonsai inmiddels enkele maanden (sinds eind december) in mijn bezit, wat tot dusverre zonder problemen verlopen is. Volgens het bijgeleverde kaartje (de Serissa is aangeschaft bij een tuincentrum) moet de plant echter in het voorjaar verpot worden, nu is mijn vraag: hoe?

Zoals op de foto te zien is staat de bonsai nu nog in een normaal bakje, ik heb inmiddels een iets grotere aangeschaft echter zonder gat voor afwatering, is dit een probleem?
Daarnaast ben ik op verschillende sites informatie over wortelsnoeien tegengekomen, is dit daadwerkelijk nodig voor mijn Serissa?
Als grond heb ik overigens bonsaigrond aangeschaft, moet hier nog iets van mest aan worden toegevoegd voor de verpotting?

Als er antwoord gegeven kan worden op deze vragen, graag. Eventuele additionele informatie betreffende verpotting of Serissa in het algemeen is altijd welkom, ik ben slechts een beginner. :)

Verpotten Serissa
di, 05/05/2009 - 15:06
athene

Misschien dat je iets hebt aan deze video (Engels):
https://tinyurl.com/y3nm7tvu

De eerste 6 weken hoef je geen mest toe te voegen.

di, 05/05/2009 - 22:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo,

ik copieer hieronder uit uw berichtje en zet er een antwoord bij:

1) Zoals op de foto te zien is staat de bonsai nu nog in een normaal bakje, ik heb inmiddels een iets grotere aangeschaft echter zonder gat voor afwatering, is dit een probleem?
ANTWOORD: het normale potje waarin hij nu staat is qua lengte/breedte afmetering al perfect, afhankelijk van hoeveel groter zou je nieuwe potje het totaalbeeld wel eens (negatief) kunnen beïnvloeden. De huidige pot is wel iets te diep, maar wellicht gewoon gekozen met oog op voldoende garantie op wateropslagcapaciteit. Op zich niet slecht, zeker niet bij de subtropische soorten die binnenshuis staan, en die door de gemiddelde verzorger wel eens een dagje of enkele dagen geen aandacht krijgen

2)Daarnaast ben ik op verschillende sites informatie over wortelsnoeien tegengekomen, is dit daadwerkelijk nodig voor mijn Serissa?
ANTWOORD: zal je pas zien als je het boompje eens met wortelkluit en al uit de huidige pot tilt...als dat niet lukt, kijk onderaan of hij vasthangt met aluminium- of andere draad. Indien ja, knip het door en til hem opnieuw eens omhoog.
Indien je overal of zeer veel 'mattende' wortels ziet (= rondeom de binnenrand groeiend zodat het een mat van wortels lijkt), dan is het nodig. Alleen is hij nu wellicht al volop scheuten aan het maken, dus rigoureuze snoei zou ik niet doen....

3)Als grond heb ik overigens bonsaigrond aangeschaft, moet hier nog iets van mest aan worden toegevoegd voor de verpotting?
ANTWOORD: opgelet, ik zou niet alle huidige aarde verwijderen en vervangen door de gekochte aarde, zeker niet als de huidige aarde voor een groot deel uit die typische vettige klei bestaat. In dat geval meng je de helft originele klei met de helft nieuwe aarde...kwestie van laten gewennen en aanpassen, anders krijgt hij schock en kwijnt hij misschien weg om tot slot af te sterven.

wo, 06/05/2009 - 02:35
Onetreehill

Snekre,

De schaal waar dit boompje in staat voldoet prima, een grotere of diepere is niet nodig.
En al helemaal geen zonder afwateringsgat onderin de pot! Verpotten kan nu wel maar of het nodig is, is maar de vraag! Wortelsnoei kan nodig zijn indien de kluit helemaal doorworteld is. Voor je daaraan begint, haal het boompje uit de pot en bekijk het even. Zie je nog ruim voldoende grond dan hoef je niet te snoeien of te verpotten. Heb je trouwens het idee dat er verpot moet worden? Ben wel benieuwd daarnaar.

wo, 06/05/2009 - 20:08
Snekre

Allereerst hartelijk dank voor uw reacties. Het is duidelijk dat deze bonsai zijn pot niet gaat verlaten. :)

Zoals u op de foto kunt zien, is er (nog) geen sprake van daadwerkelijke 'matten' van wortels. Afgaande uit uw berichten lijkt het me dat wortelsnoei in de geval niet nodig is, misschien dat wat nieuwe aarde op de bodem geen kwaad zou kunnen?

Het idee van verpotten is in mij opgekomen doordat de groei van nieuwe scheuten gestagneerd is/uitblijft, ondanks dat het voorjaar begonnen is. Na extra informatie te hebben opgezocht bekruipt mij echter het vermoeden dat de verzorging wat betreft de bemesting tekort is geschoten.. Een vraag om het in de toekomst beter te doen:

Ik heb een zak koeienmestkorrels staan, is het veilig om hiervan wekelijks iets onderin het bakje te leggen of is het beter om (vloeibare) Pokon te gebruiken? Gezien overbemesting schadelijk is, wil ik niet graag de Serissa om zeep helpen door te veel te geven.

Bij voorbaat dank.

Verpotten Serissa
wo, 06/05/2009 - 21:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo,

koemest is een 'veilige' organische mest... dat ook frequent in moestijn en zelfs voor hagen enz gebruikt kan worden. De meesten gebruiken echter iets anders omdat de mensen in AVEVE en ander tuincentra om de oren geslagen worden met chemisch samengestelde meststoffen van merken die ik hier niet verder ga vernoemen :)
Ander klein nadeel is dat er toch wel wat geurhinder is,zelfs van de gedroogde korrels, al is die zeker niet zo indringend als de 'varkensmest' die we herkennen van op de boerenbuiten en de maïsakkers ;)

ik gebruik de koemestkorrels ook wel eens voor mn prebonsai die ik nog in vollegrond heb. In principe kan het denk ik ook geen kwaad om dat voor de bonsai in schaal.

Zeker is dat je met gedroogde koemest al flink toeren moet uithalen om je planten te 'verbranden', het is een vrij neutrale organische meststof.

Je kunt die korrels op het grondoppervlak strooien, of lichtjes in de aarde vermengen, en afgaan op de werkingsduur zoals aangegeven op de verpakking. Onderin de pot zou ik niet doen, haalt niet veel uit daar.

Pokon nog nooit gebruikt, volgens mij allemaal niet nodig. Ik gebruik voor alles de in water opgeloste gewone roze korrels, ik zorg gewoon dat ik de verhoudingen in acht neem en niet overbemest.

do, 07/05/2009 - 23:16
Onetreehill

Snekre,

Organische mest is langzaamwerkend, d.w.z. dat de mest eerst door bacterieen omgezet moet worden voordat de wortels de meststof op kunnen nemen. Daarom is het voor jou makkelijker om vleoibare mest te gebruiken. De mest van Pokon voldoet prima voor deze boomsoort. De juiste dosering staat op de verpakking vermeld, meestal 5 ml op 1 liter water. Deze mest wordt zeer snel door de plant via de wortels opgenomen.
Wil je toch de wortels enigszins inkorten en ook weten of dit echt nodig is kun je de kluit enigszins kammen door met een eetstokje voorzichtig wat grond wegt te krabben. Op die manier trek je de wortels wat los uit de kluit en kun je de te lange wortels (indien aanwezig) wat inkorten. Nieuwe wortels worden dan weer gevormd. Onderin de pot wat nieuwe grond en evt. rondom in de pot grond toevoegen en met het eetstokje aandrukken.

OTH

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag