cactussen overwinteren in huis

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 10/09/2007 - 21:07
edob

cactussen overwinteren in huis

hoi

Door verhuizing moet ik dit jaar mijn cactussen binnen laten overwinteren
Wie heeft hier ervaring mee en moet ik binnen ook een ventilator over de cactussen laten blazen?

Groetjes Edo.

ma, 10/09/2007 - 22:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb gedurende 20 jaar mijn ganse verzameling (1000+) planten binnen overwinterd ... maar er is "binnen" en "binnen" he ... Mijn "binnen" was een gelijkvloerse kelder op straatnivo, met een groot rek kunstverlichting op ong 60cm boven de planten en idd met (computer)ventilatoren die over de planten bliezen. De kelderdeur gaat/ging open naar de tuin toe en bij buitentemperaturen boven de 10C ging die wagenwijd open. Toen ik mijn huis moest verbouwen wegen nood aan slaapruimte was ik meteen verplicht om in de kas te overwinteren.
Waarschijnlijk wil je dat soort "gebouw" niet ondernemen dus het enige wat enigszins kan is evntl een koele slaapkamer met een venster, of een koudere garage zonder venster, maar dan moeten de planten absoluut in rust zijn ... het blijft echter behelpen he.

succes !
mvg
Willy

di, 11/09/2007 - 14:23
edob

Willy,

Ik heb een hobby kas gehad en moet het nou doen met een mini serre.
Ik ga maar eens denken wat ik nou echt wil.Nu ik de grote kas niet meer heb is de hobby eigenlijk niet zo leuk meer ,maar ja zie wel .
Als ik het in de mini serre hou dan moet ik alleen even mijn electra kabel verlegen of de cactussen gaan op mijn kleine koude slaapkamer.
Hoe heb je trouwens die computer ventilators aangesloten en ik heb een link hieronder naar mijn website zodat je een beeld kan krijgen van mijn mini serre.
Groet
Edo

https://tinyurl.com/yxkjplq2

di, 11/09/2007 - 15:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Computerventilatoren zijn oude op 110 of 220 V .. de 110V versie kan je er 2 in serie zetten, dat werkt zonder probleem. Men moet echter de nodige veiligheidsvoorschriften streng toepassen met netspanning in een "vochtige" kas !

Als je om je kasje nog een laag noppenfolie (grote noppen) spant dan kan je dat ding toch rustig met een klein warmteblazertje op 10C houden toch ? (thermostaat niet vergeten !)

mvg
Willy

di, 11/09/2007 - 22:03
edob

willy

Dat ga ik ook maar doen net als verleden winter.Maar je kan begrijpen dat als je een grote kas had dit serretje wel wat behelpen is en dat de leukigheid er af gaat.
Vooral het water geven is moeilijk omdat ik de ventilator op de vloer heb staan en de verwarmings ventilator.
Groet
edo

di, 11/09/2007 - 23:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

je kan natuurlijk ook opteren voor een verhuis naar een koele ruimte binnen .. garage ?
.. en waarom moet je in de winter water geven ?

mvg
willy

wo, 12/09/2007 - 09:51
edob

Willy

Ik bedoelde met water geven de zomerperiode.
Uiteraard geef ik s'winters geen water omdat dat niet verstandig is en ik dan de cactussen niet in bloei zou krijgen

Edo

wo, 12/09/2007 - 14:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

ha dat had ik verkeerd begrepen .. maar in de zomermaanden gooi je die verwarming er toch gewoon uit ? Ik doe dat ook hoor. het is bij mij even krap bemeten gewoon omdat er meer planten in staan dus elke cm is plaats gewonnen. In de winter kan ik maar juist in mijn kasje en dan doe ik een soort "vogeltjesdans" om mijn petroleumkacheltje te kunnen aansteken :-) :-)

mvg
willy

do, 13/09/2007 - 14:34
edob

willy,

Ja, dat zou ik ook moet doen he,die electrische kachel weghalen alleen kan ik niet de ventilator weghalen die links op de grond staat want als de deurjes dicht moeten dan moet er wel luchtstroming in het kasje zijn.
Wel heb nu al vanaf april de deurtjes open en daardoor hoeft de ventilator ook niet aan en dat scheelt toch wel electra en ik heb natuurlijke beluchting en de zon schijnt rechtstreeks op de cactussen.

Vraag; hoe controleer je of de cactussen water nodig hebben ,Ik kijk vaak of de bovenkant van de grond nog nat is of hou een water schema aan per cactus soort.

Groetjes
Edo

zo, 16/09/2007 - 02:34
Alberto

Beste Edo ,
Ik denk dat we alle met het zelfde "plaats" probleem moeten worstelen. Grote of kleine kas het is immer altijd hetzelfde ! steeds te klein.
Ik heb een kas van 18m² en die zit in de winter vol tot in de nok ! in de zomer zijn het grootste part van de planten in de tuin en dat doet ze zeer veel deugd. Als ik ze binnen haal (zoals nu het geval is ) zijn die planten dan zo hard als een biet en de stekels ontwikkelen zich veel mooier ook.
Ik ventileer met een gewone ventilator die van boven naar beneden blaast (zo komt de warmelucht vanuit de nok terug in circulatie) die ventilator is met een tijdschakelaar verbonden en blaast om het half uur gedurende 10 minuten (heb wat geprutst aan de contactjes!)
Wat betreft water gave ! Ik haal mijn planten nu binnen in de serre en die krijgen geen drup meer tot eind maart ! En bloeien doen ze wel hoor !

za, 22/09/2007 - 17:13
edob

willy

Ik ga toch maar mijn cactussen laten overwinteren in de mini serre omdat het toch wel lastig is om 60cactussen op een kleine slaapkamer te laten overwinteren en vooral als die slaapkamer op het noorden ligt.
Ik heb vandaag de verwarming nagekeken en de ventilator die helaas vanaf de grond moet ventileren omdat boven in de mini-serre nou eenmaal geen plaats is.

Hoe vind je trouwens mijn verzameling?

Edo

Onderwerp gesloten