Echeveria uitgebloeid. Laten zitten of knippen?

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 26/09/2006 - 16:07
carodori

Echeveria uitgebloeid. Laten zitten of knippen?

Wat een informatieve site! En een wereld aan mooie cactussen en vetplanten waar ik me zeker meer in ga verdiepen. Ik realiseer me alleen al lezend dat het houden van vetplanten bepaald niet zomaar makkelijk is. Vandaar enkele vragen aan u. Wellicht kunt u helpen?

Ik heb, volgens mij.. :-) , twee echeveria's. Ze kregen lange stengels met bloemtrosjes waar mooie oranje-rode bloemetjes uitkwamen die heel lang blijven. Ze beginnen nu te verdrogen en worden pluisbloemetjes, zaden dus. (als een paardenbloem).

Moet ik die bloemetjes er nu uitknippen (hele stengel of alleen bloemknop) of laat ik ze juist zitten? Met andere woorden, hoe hou ik de planten goed gezond en handel ik juist?
En ik neem aan, nu de bloei over is, minder vaak water geven?

Bovenstaande twee heb ik gekocht in pot in het tuincentrum. Dat waren compacte plantjes met meerdere rozetten (zo heet dat toch?). Op een rommelmarkt heb ik later vier stekjes gekocht (1 rozetje, en ze zaten in danoontjebakjes.). Die heb ik overgepot in veel grotere potten. Ze groeien heel goed, maar wel alleen maar recht de lucht in, waardoor ze nu omvallen en hangen. Kan ik hier nog iets aan doen? Of doe ik iets verkeerd (te snel in een grote pot)? Ze zijn inmiddels wel 15 cm. lang.

Tot slot: ik heb ook twee kalanchoe beharensis-sen. Die groeien als kool, alleen de bladeren dreigen soms gelig/ bruinig te worden. De onderste vallen er dan af, wat de bedoeling is begrijp ik. Maar de bovenste horen toch groen te blijven? Dus wat doe ik verkeerd? Ik geef ze wel elke week (spaarzaam) water, misschien is dat nog te veel? Hoewel ze wel achter glas veel in de zon staan (daar passen ze nu nog). Die Echeveria's staan daar ook en doen het juist heel goed. En gewone planten leggen daar stelselmatig het loodje, dus echt wel goed warm overdag.

Drie vragen in één, een heel verhaal dus.... Hopelijk hebben jullie de tijd om me te helpen. Thanx!
groeten,
Caro.

wo, 27/09/2006 - 12:21
rwo

Maakt niet uit je kunt ze laten zitten of weghalen de plant krijgt er alleen een iets rommeliger uiterlijk door.
Het is normaal dat ze kruipend groeien na een heleboel jaar krijg je een redelijk plat struikvormige plant met een hoop rozetten die uit de stammen van de oudere rozetten komen groeien. de oudere rozetten zullen ook over de potrand heen gaan hangen.
Volgens mij is het wel zo dat wanneer je de oude blaadjes aan de stam een beetje verwijderd ze eerder nieuwe rozetten vormen.
Zet ze in zo'n platte ondiepe aardewerken schaal en in de zomer lekker buiten en je krijgt hele mooie planten.
Kalanchoe weet ik niet.
gr.
Ruud

do, 28/09/2006 - 11:08
carodori

Dag Ruud. Dank voor uw antwoord, dat hangen hoort dus gewoon zo. Ik ga het uitproberen met die schaal.

Vriendelijke groeten,
Caro

do, 28/09/2006 - 11:54
rwo

Zo zal ie er ong uit gaan zien als je een beetje hetzelfde soort hebt
gr.
Ruud

Echeveria uitgebloeid. Laten zitten of knippen?
Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag