Even voorstellen...

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 05/04/2005 - 14:52
Opuntia

Even voorstellen...

Mijn naam is Angelique. Sinds een paar maanden ben ik in de ban van cactussen. Het begon met een bezoek aan intratuin. Daar heb ik een aantal verschillende minicactusjes gekocht (natuurlijk zonder naam!) Inmiddels ken ik nu een aantal cactusjes bij naam.
Al enige tijd ga ik op het forum verschillende vragen en antwoorden bij langs. Als beginner kan ik namelijk alle hulp gebruiken die ik kan krijgen. Een van mijn vragen is deze: welk basisrecept voor substraat kan ik het beste gebruiken? Wat zijn de recepten voor een humusrijk substraat, een basisch substraat en een mineralistisch substraat? Ik zoek me rot op internet maar word daar niet veel wijzer van.

Groetjes, Angelique

di, 05/04/2005 - 15:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,
Een eenduidig recept bestaat er niet, maar op onderstaande site staat heel veel info.
http://tinyurl.com/y5b67po3
Groetjes,
Pieter

di, 05/04/2005 - 15:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor de snelle reactie! Helaas spreek ik geen frans, wel engels. Weet u ook een nederlands- of engelstalige site met deze info?

Gr. Angelique

di, 05/04/2005 - 15:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Angelique,

Welkom bij de "freaks" :-)

Als beginnelinge zou ik mij niet al te veel het hoofd breken over alle mogelijke grond/substraatsamenstellingen maar hou je aan een paar algemene regels dan kan het niet fout gaan.
- het substraat moet vrij draineren ttz water moet er vrijwel vlot door lopen. dat bekom je door aan de grond zeker 50% grof "steenachtig" materiaal toe te voegen (5-8mm doormeter). Dit materiaal kan men dan nog onderverdelen in "materiaal dat water bindt" ttz poreus materiaal bvb lavakorrels, baksteengruis etc . of materiaal dat dit niet doet bvb grind, kiezel etc ..
Voor de andere 50 valt men terug op de klassiek potgronden die helaas vandaag de dag zuiver uit turfsoorten bestaan. Een beginnersrecept kan bestaan uit het opsplitsen van die overige 50% in 1/3 potgrond, 1/3 leem/kleigrond + 1/3 grof, scherp zand (rijnzand, niet het fijne gele zand dat koekt nl vast)
Met deze samenstelling kom je al een heel eind. Als je later meer ervaring krijgt in het herkennen van specifieke noden van de planten samen met hun eigenschappen en groeiplaatsinfo, dan kan je zelf gaan experimenteren met meer of minder van het ene of het andere. Om tot zolang verstoken te blijven van de vreugde van de kweek is een beetje te gek natuurlijk ... dus proberen maar en veel plezier !

mvg
Willy

vr, 08/04/2005 - 12:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Angelique,

Een hele berg beginnersinformatie kan je krijgen op de sites van de verschillende cactusverenigingen.

bvb http://tinyurl.com/y25pk43m

Klik op "cultuur info" en je hebt een hele hoop aan informatie over verzorging zaaien opkweken enz.

Klik in het welkomscherm op "allerlei info" daarna op nog "succulentensites" en je krijgt een resem van cactusites

Natuurlijk blijft er ook dit forum waar onze "specialisten" je, indien nodig, zeker zullen verder helpen

Veel plezier

Willy N (ook beginneling)

Onderwerp gesloten