hoeveel water?

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 11/09/2005 - 21:02
xenake

hoeveel water?

Hallo
Over een paar maand het ik een een pakje zaadjes gekocht en het gezaait,er zijn ongeveer 35 cactusjes van gekomen,de meeste hebben stekeltjes...nu weet ik niet hoeveel water ik ze mag geven,hebben z'n klein cactusjes meer water nodig omdat ze nog zo klein zijn?ze staan in de veranda,alvast bedankt

ma, 12/09/2005 - 11:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat is heel moeilijk te zeggen .. alles hangt af van de omstandigheden waar die zaailingen staan .. staan ze in een gesloten zaaibak ? is die verwarmd ? in welke type bodem staan ze ? houdt die veel water vast ? of juist weinig ? .. enz enz ..
Algemeen stelt men dat zaailingen in een vrij vochtige, warme atmosfeer het best groeien maar 't zijn natuurlijk geen planten uit het regenwoud.
Ik zaai daarom in platic zakjes met zo een "zip" sluiting. je hoeft dan maar 1 keer water tegeven gans in 't begin en dat scheelt wel een slok op een borrel ivm hoeveel water moet ik geven :-)

PS heb je de mogelijkheid om de zaailingen in de winter te laten doorgroeien zonder dat ze gaan "doorschieten" wegens te weinig licht ? (bvb sterk kunstlicht?) Indien niet dan zal je moeten trachten de groeifase terug te schroeven zodat die op een laag pitje komt te staan zonder helemaal stil te vallen. Daarvoor moet je ze alleszins droger gaan houden en een stuk koeler .. maar 't is de moeilijkste weg om te overwinteren .. en om de moed erin te houden :-) :-) doorgeschoten zaailingen zijn nog nauwelijks tot hun natuurlijke vorm terug te brengen als ze later terug normaal gaan groeien :-) .. en om "stilgevallen" zaailingen terug aan te zetten tot groei in het volgende voorjaar hmm ja daar kan soms al een bedevaart aan vasthangen (plaats naar keuze) :-) :-) ... met wat zijn we begonnen he ! :-) :-)

mvg
Willy

ma, 12/09/2005 - 21:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

jeetje wat een verhaal, ik heb nu ook rond de 20 kleine cactussen en deze zijn gezaaid in dec2004 en nu zijn ze mooi wat grootter en stekkelig geworden,ik wil ze binnen op een koele kamer laten overwinteren omdat het in mijn kasje te koud wordt denk ik .
wat het water betreft, ik geef ze op gevoel water dus er zit geen regelmaat in omdat het weer buiten ook zo wisselend is

ma, 12/09/2005 - 22:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo
alvast bedankt voor jullie raad,ik heb ze geaaid in speciale grond die ik gekocht had voor het zaaien van cactussen,nu staan ze gewoon in potjes in de veranda.Daar ik niet de mogelijkheid heb om ze onder kunst licht en warm te zetten zal ik ze dan maar als het frisser word in de woonkamer zetten en ze zo proberen te laten overwinteren...Ik dacht vroeger dat cactussen houden zo simpel was ,maar inderdaad waar zijn we aan begonnen .Maar de cactussen kriebel heb ik te pakken,lukt het dit jaar niet mat de zaadjes(zou spijtig zijn ze zijn zo schattig) ,doe ik het zeker volgend jaar terug..

di, 13/09/2005 - 01:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Edob :
Je plantjes gezaaid in dec 2004 zijn voor mij wel uit de "gevarenzone" ttz ze hebben er een eerste bijna volledig seizoen opzitten en je kan ze eigenlijk beschouwen als "volwassen" voor wat de overwintering betreft. Je moet wel oppassen dat de boel niet extreem uitdroogt in een warme kamer binnenshuis. De lucht is daar heel droog en die kleine plantjes hebben maar een beperkte vochtreserve dus ff uitkijken dat je volgend jaar niet met mummies uit de winter komt ..

Xena:
Huiskamerkweek is helaas, en zeker voor uitzaai, de echt moeilijke weg naar succes :-) velen onder ons hebben dat in de beginjaren ook ondervonden hoor. In de zomer valt het allemaal nog wel mee maar de winter is heel problematisch dus tracht een kamer te vinden met weinig verwarming en plaats de zaailingen op de centrale verwarming of er dicht tegen zodanig dat ze een beetje warmte krijgen maar niet te veel. Hou ze dan heel heel matig vochtig, maar oppassen, vochtig + koud = soms schimmel :-) alles hangt een beetje af hoe groot de plantjes zijn misschien kan je ze dan wel wat droger houden .. tracht voor zoveel mogelijk licht te zorgen maar vermijd direct zonlicht (plots verbranden ..)

mvg
Willy

di, 13/09/2005 - 21:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo
Bedankt voor je goede hulp en uitleg.
Ik denk dan dat de beste plaats boven op een kamer zal zijn op de vensterbank,daar is het niet te warm en er is veel licht (grote raam) en brand in de winter toch de verwarming een beetje..De mogelijk om kunstlicht met verwarming te voorzien moet ik nog eens overna denken of ik dat zou kunnen voorzien,maar dat is al niet zo simpel meer.De cactusjes zijn ongeveer een 6mm,sommige zijn zelfs nog kleinder.In onze veranda word in de winter ook een beetje verwarmd ,maar daar zal het wel te koud zijn zeker?want daar hebben ze wel het meeste licht

wo, 14/09/2005 - 00:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

Xena, ik zou ze ergens zetten waar de temperatuur zo'n 12-15 graden wordt en ze heel matig vochtig houden met zoveel mogelijk licht en af en toe een straaltje zon kan ook geen kwaad .. regelmatige controle zal wel moeten maar voor een enthoesiaste liefheb(st)er kan dat geen probleem zijn :-)
De veranda kan ook maar je zult voor bijverwarming moeten zorgen vrees ik, zeker als het heel koud wordt ..

mvg
Willy

wo, 14/09/2005 - 13:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

..en zo worden heel wat van mijn vragen beantwoord zonder dat ik ze heb hoeven stellen. Bedankt dus ook namens mij, Parodias!
Floor

wo, 14/09/2005 - 16:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

:-) .. maar men krijgt er geen garantie op hoor .. "uitproberen" blijft de beste methode om je lokale groeivoorwaarden te leren ontdekken :-)

veel succes gewenst ! .. enne mislukkingen komen voor hoor ! :-)

mvg
Willy

wo, 14/09/2005 - 20:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor je goede uitleg,ik ben er goed mee geholpen,nu weet ik teminsten waar ik moet op letten en wat te doen....Op het internet vind je niet veel infomatie over z'n kleine cactusjes.Over het zaaien wel maar dat ging vanzelf,ze groot laten worden zal wat anders zijn,maar nu kan ik met volle moed verder,bedankt ;-)

do, 15/09/2005 - 16:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

enkel ter informatie ..

Er bestaan ook verenigingen waar gelijkgestemde "gekken" u met raad en daad kunnen bijstaan, misschien loont het wel de moeite om daar eens binnen te lopen ..
start info oa op
www.cactusweelde.be
www.succulenta.nl

mvg
Willy

Onderwerp gesloten