Mijn Echinocactus grusonii word geel aan de onder

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 13/11/2004 - 02:23
Erwin123

Mijn Echinocactus grusonii word geel aan de onder

Mijn Echinocactus grusonii word geel aan de onderkant en er zijn 2 grijse plekken op gekomen het lijkt op te veel water maar dat kan ik me niet voorstellen zijn er nog meer oorzaken die dit vertonen hij staat achter in de kamer dus hij krijgt zo goed als geen zon. iemand nog een tip hoe ik dit weg kan krijgen? ik dacht misschien verpotten maar hoe verpot je zo'n plant zonder in het ziekenhuis te belanden?

za, 13/11/2004 - 13:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

opgerolde krant of plastiekzak eromheen en heffen maar ..

'k zou die plant toch wel zo snel mogelijk aan een "ondergronds" onderzoek onderwerpen .. en kijk maar nauwkeurig naar de grond .. vochtig ? insecten ? schimmels ? iets anders ? ff ruiken ... moet goed "aardeachtig" ruiken ... muf is nooit goed :-)

als alles ok is plant 'm dan maar in een nieuw droog mengsel met minstens 50% steentjes (en 't mogen gerust grove steentjes zijn, veel tuincentra bieden tegenwoordig alle soorten "grind" in zakjes aan)
de plant kan dan minsten op z'n effen komen .. volgens het beschreven ziektebeeld echter is het goed mogelijk dat er chirurgie zal moeten aan te pas komen

HTH
Willy

za, 13/11/2004 - 15:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor je reactie ik heb eens goed gekeken (nog niet uit de grond gehaald) en zie inderdaadf schimmels het zal dus toch te veel water zijn geweest ik ga hem snel in de nieuwe grond zetten en hopen dat het goed komt nog bedankt voor de reactie.

Gr. Erwin

za, 13/11/2004 - 20:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

vergeet niet .. als er plantendelen aangetast zijn zul je die moeten verwijderen om te beletten dat de schimmels/bacterien verder woekeren. Als je moet snijden, de wonden behandelen met een poederfungicide en minstens 4-6 weken laten drogen alvorens terug in (droge) aarde op te potten ..

Willy

za, 13/11/2004 - 20:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

hij heeft het niet gehaald :( tijdens het verpotten wou ik hem omdraaien (op de kop) en toen viel de bol er gelijk al af en hield ik een hele rare natte stam over die zat in de bol en die was ook helemaal nat van binnen :( vind het best wel zonde ik had hem al bijna 4 jaar. het viel me op dat de grond helemaal niet nat was vrij droog zelfs. heb ik nu iets verkeerd gedaan met het verpotten en is dat stammerje altijd nat en in de bol zelf ook of was er toch iets niet goed? Ik haal denk ik wel een nieuwe al zijn ze erg duur vind ik maar stel die moet ook ooit verpot worden dan krijg ik misschien het zelfde of is het verpotten normaal gesproken geen probleem? hoop dat iemand me tips of opmerkingern kan geven.

Gr. Erwin

za, 13/11/2004 - 21:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

wel dat is dus bijzonder slecht nieuws .. :-(

Als je al dure cactussen koopt zoals een grote grusonii dan moet je die meteen in een grondmengsel zetten zonder turf .. ik weet wel dat veel mensen daar (zogezegd?) nooit problemen mee hebben maar cactussen groeien van nature nu eenmaal niet in turf .. Stel dus zo mogelijk zelf een grond samen met ten minste 50% grove steentjes/grind/baksteengruis. Probeer wat tuinleem te vinden en meng die 50% met grof rijnzand. gebruik niet meer dan 20% "potgrond .. Als uwe grusonii daar niet in groeit dan doet hij het nergens in :-)
(dit is geen wonderrecept .. er zijn zoveel meningen over grondsamenstellingen als er liefhebbers zijn, maar sterke drainage, losse grondsamenstelling en weinig "organisch" materiaal, daar is iedereen het wel over eens .. denk ik)

Willy

za, 13/11/2004 - 22:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Erwin,
Je hebt daar echt een heel slechte ervaring op gedaan.
Maar moest je nu toch van plan zijn om er ee nieuwe aan te schaffen kunnen we steeds afspreken, ik ken een plaats waar je er betrekkelijk goedkoop kunt aan komen. OF ! ga eens kijken op de zaadlijst welke ik juist kom te publiceren, er is grusonii zaad bij.
Groetjes,
Albert

Onderwerp gesloten