Opuntia stekken 2 / seramis

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 13/07/2005 - 21:43
Floortje

Opuntia stekken 2 / seramis

Hoi allemaal
Ik ga binnenkort een Opuntia stekken. Ik heb hier al eens een vraag over gesteld, maar nu wil ik graag weten of ik dit het beste van een oude of nieuwe (pasgevormde) schijf doe.
En Parodias, ik wou gaan stekken op Seramis (je hebt me overtuigd). Hoe doe jij dat? Eerst laten stekken op alleen Seramis en later verpotten of een pot vullen met substraat en een flinke laag Seramis erbovenop, zodat de wortels vanzelf het substraat raken?
Groeten, Floor

do, 14/07/2005 - 00:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Floortje, op Seramis stekken is kinderlijk eenvoudig .. vul een proper piepschuim bakje (uit onze alomtegenwoordige afvalberg gehaald, 't hoeft niet noodzakelijk piepschuim te zijn ...) met een laagje van 3-4 cm Seramis. Neem het bakje niet te groot kwestie van geen Seramis te verspillen (zooo goedkoop is het spul nu ook weer niet) De seramis is zo uit de zak meestal een beetje vochtig dus zorg er voor dat je op voorhand wat uit de verpakking neemt en laat dat drogen. Vul het bakje en zet de stekken gewoon boven op de seramis. De opuntia schijven zul je hoedanook moeten "stutten". Na een week of zo giet je een beetje water via een hoekje in de seramis, laat het oppervlak droog, het water wordt wel opgezogen .. je ziet het als de korrels vochtig worden, ze worden donkerder van kleur .. en dan maar wachten :-) 't zou mij niet verbazen mochten goed gedroogde opuntiaschijven binnen de week wortels hebben :-) als je niet veel ervaring hebt met stekken kontroleer je best om de 3-4 dagen of het snijvlak toch niet gaat schimmelen indien zo, proper krabben en terug laten drogen .. soms ontwikkelt zich op het snijvlak roetschimmel ttz het snijvlmak wordt inktzwart, dat stoort naar mijn ervaring helemaal niet .. de wortels groeien er zo door ..
succes gewenst !

ps 'k heb 5 dagen terug zeker 20 scheuten te wortelen gezet & BTW je kan de stekken laten drogen op de seramis .. als je maar zorgt dat die droog blijft ..

mvg
Willy

do, 14/07/2005 - 01:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dag Floor,
Seramis, een wondermiddel: alleen al de prijs.
Ik ga helemaal niet beweren dat het niet goed is, maar er zijn (bijna) even goede, en goedkopere middelen: het komt er op neer te zorgen dat er lucht aan het snijvlak kan, zo voorkom je schimmel en rot, en lok je als het ware de wortels naar buiten.
Bv een laagje fijne keitjes, of heel grof zand, of bims, of lavasteentjes (niet het gruis!). Ik heb ooit de proef gedaan met een prop kippengaas, en jawel, het werkte prima; alleen had ik iets te lang gewacht met de controle en waren de wortels al in de prop verstrengeld en moest ik ze beschadigen om de stek op te potten.
Seramis gebruik ik enkel voor de 'lastigaards', dan mag het ietsje kosten: dan bevochtig ik de seramiskorrels met de normale concentratie van Superthrive (2 druppeltjes per liter water), en hopsakee, daar komen ze, de wortels.
Succes
Mammi

do, 14/07/2005 - 11:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

:-) 't ligt er al aan wat men wil en hoeveel ervaring men heeft :-)
'k heb onze voorzitter, die beweerde dat er niets beters was dan mijnsteen en/of lava om te bewortelen op 10 dagen overtuigd dat seramis een millioen keer beter was :-) nu is hij de "kruisvaarder" van seramis .. :-)
oh en ik heb ook al die andere spullen uitgeprobeerd en nog veeeel meer, de gekste dingen eerst maar als het er op aankomt het slaagpercentage drastisch de hoogte in te drijven dan is de keuze snel gemaakt .. :-) ondanks de forse prijs.
.. en als iets meer ervaren liefhebber snijdt men geen stekjes van planten die je voor 50ct in de brico kan kopen :-) 't komt er voor mij dan op aan om ze absoluut op de wortel te krijgen in de kortst mogelijke tijd en niet te vervallen in het scenario dat ik zo goed ervaren heb .. scheuten snijden in mei, eerste wortelvorming in october, in dec-jan : scheut in de vuilnisbak wegens = mummie .. :-)
ik geloof dat men met dit soort materiaal een hoop "nieuwelingen" een bijzonder grote hoop frustraties kan besparen :-) maar iedereeen moet dat voor zichzelf uitmaken :-)
enkel mijn persoonlijke mening

mvg
Willy

do, 14/07/2005 - 12:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

waar kan men die seramis kopen in België?
ldwgdprz

do, 14/07/2005 - 13:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

de invoerder van seramis in belgie is de firma Creten .. te vinden op https://tinyurl.com/yxecfrab .. een mailtje sturen zal wel de verkooppunten opleveren zeker ?

mvg
Willy

do, 14/07/2005 - 15:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als u een antwoord van de firma Creten verwacht i.v.m. Seramis, dan help ik u hopen.
Ik heb mijn Seramis betrokken bij Intratuin in lLovendegem (Gent)
maar er zijn nog vestigingen van Intratuin in belgie hoor.
FFF googelen ;-))

do, 14/07/2005 - 16:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

ha ? .. ik heb ze indertijd gemaild en ik had binnen de kortste keren een brief met documentatie en een lijstje met de verdeelpunten .. voor wie bezuiden Brussel woont : het tuincentrum "Groendec(k?)or" heeft seramis .. Bergense stwg, Sint Pieters Leeuw

mvg
Willy

do, 14/07/2005 - 22:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hihi, Seramis doet altijd een hoop stof opwaaien op dit forum.
Maar nu raakt mijn eerste vraag ondergesneeuwd, namelijk:
neem ik een oudere of nieuwe schijf?

do, 14/07/2005 - 23:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

ok .. oud of nieuw ... op zich maakt het waarschijnlijk niet erg veel uit behalve dat de oude schijf misschien iets trager groeit dan de nieuwe en dus misschien trager zal bewortelen .. als bezitter van een kleine serre is opuntia niet zo aangewezen .. men loopt het risiko dat men heel vlug een serre heeft met slecht 1 plant erin en die groeit dan waarschijnlijk nog door het dak :-)

mvg
Willy

vr, 15/07/2005 - 11:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een nieuwe schijf kan als ze al volgroeid is. Dus best niet een superjonge schijf nemen (hoewel dat bij de meeste Opuntia's toch niet zoveel uitmaakt).
Pieter

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag