Oroya peruviana

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 06/07/2005 - 19:12
martine007

Oroya peruviana

Hallo,
Ik heb een Oroya peruviana die ongeveer 7cm lang is en ongeveer 8cm breed.
Sedert die warme dagen die we hebben gehad is hij langs de ene kant ingedeukt. Ik denk dat het ongetwijfeld aan de warmte (zonlicht) te wijten is. Nochtans waren mijn cactussen met een speciaal doek afgeschermd tegen de te felle zon.
Graag zou ik willen weten wat ik met deze cactus moet doen omdat hij weer ok zou zijn. Ik betwijfel echter of dit nog zal mogelijk zijn.

Dank bij voorbaat.

do, 07/07/2005 - 10:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

te veel water gegeven ? met die hitte gaan cactusplanten in een rusttoestand om zo weinig mogelijk water te verliezen via het plantenlichaam, overdadig gieten is in die situatie nogal riskant .. ander scenario .. toch verbrand ? het was op sommige plaatsen (in volle zon) zo heet dat mijn 5cm potjes smolten ! (als men het niet gelooft zal ik de foto posten :-))

mvg
Willy

do, 07/07/2005 - 11:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als ik dat zo hoor heb ik wel chance gehad dat er tijdens mijn reis niets ergs gebeurd is met m'n cactussen. Geen enkele verbranding, wel heel veel groei tijdens die warme periode...en niets geschermd, alles in de volle zon achter glas. Ik denk dat er nogal veel van afhangt hoe je ze tijdens het 'gewone' jaar kweekt.
Pieter

do, 07/07/2005 - 12:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dank U vriendelijk voor uw reacties.
De Oroya is de enige cactus die dit probleem heeft. Mijn andere cactussen zijn ok. Ik heb ook enorm veel bloemen gehad.
Ik kweek mijn cactussen zo goed mogelijk. Ik beschik wel niet over een serre maar ik heb toch 2 koude bakken die volledig uit glas bestaan. In de winter gaan mijn cactussen naar een kamer in mijn huis. Die kan ik verwarmen moesten de temperaturen erg laag zijn. Einde maart zet ik mijn cactussen in mijn 2 koude bakken die ik zoals altijd afscherm van de eerste zon zodat mijn planten het gewoon worden. Het is de eerste keer dat ik dit probleem heb?
Wat betreft water geven daar ben ik zeer voorzichtig mee. Ik weet dat bij warm weer de cactussen in een rustperiode zijn en dan let ik goed op bij het water geven.
In ieder geval bedankt voor uw reacties.

Groetjes

do, 07/07/2005 - 14:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

wel .. het was zo warm dat een plant die in een hoek van mijn serre(tje) staat en die pas de late namiddagzon kijgt kompleet "ingedeukt" is aan de basis ... het platenlichaam is vrijwel kompleet "opgebrand" aan die kant. (zeker 1 cm weg aan de zonnekant!) Een aantal jaren terug had ik met een andere plant die op dezelfde plaats stond exact hetzelfde probleem. Waarschijnlijk is er op die plaats luchtstagnatie ondanks de aanwezigheid van een aantal ventilatoren in de serre en geraakt de zaak daar oververhit ..

mvg
Willy

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag