verzorging van onze succulenten tijdens de zomerma

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 25/06/2004 - 17:07
prenia

verzorging van onze succulenten tijdens de zomerma

Zeer nuttige tips in verband met de zomer las ik in de "Tuingids"( artikel van de heer Van Damme.Erg aan te bevelen lektuur, zeker
met de eventuele komst van hete dagen.

vr, 25/06/2004 - 17:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

spijt mij voor de heer Van Damme maar hij schijnt zich nog steeds niet te kunnen losmaken van het "verbrandingssyndroom door water geven" .. op heel warme dagen nevel ik de ganse serre zeer intens :-) dat heeft voor gevolg dat de verdampende fijne nevel de temperatuur sterk doet dalen van zowel plant als pot, de microscopische druppeltjes verdampen zeer snel en doen dus niets. Voor wie gelooft dat achtergebleven waterdruppels als een "brandglas" werken die moet toch dringend eens wat natuurkunde leren (optica). Verder geen problemen met het artikel omdat het niets baanbrekends bevat dat elke cactusliefhebber met een gezonde dosis boerenverstand al niet weet of aanvoelt ..
& BTW nachttemperaturen van 20C zijn sowieso al ongunstig omdat het zogenoemde CAM metabolisme van succulenten ongveer stilvalt bij nachttemperaturen van om en bij de 23C .. daarom zal elke observante cactusliefhebber ook zien dat zijn planten in de heetste zomerperiode (meestal een week of 3 in augustus) een zomerrust inlassen. gieten is in die periode dan ook problematisch omdat het warm is maar de planten nemen vrijwel geen water op (huishouding ligt bijna stil) bij de eerste hogere luchtvochtigheid, afnemende zonnestand en lagere temps in september schieten de planten dan ook terug volgas aan de groei en velen bloeien dan nog tot in december ..
.. en als we een hittegolf krijgen zoals verleden jaar valt er niets aan te doen behalve hopen dat de schade beperkt blijft, en de 2003 hittegolf viel dan ook op het allerslechtste moment ! .. een beddelaken over de serre knopen kan ook natuurlijk :-)

vr, 25/06/2004 - 21:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

U zal best wel gelijk hebben, ik ga er als doorsnee- liefhebber niet
met U over discuteren.Zelf ben ik ook een fervente sproeier( wel
met water met PH tussen 6 en7 ).Mogelijk staat er niets wereldschokkend in het bewuste artikel, maar ik betwijfel of alle
bezoekers van deze lijst alles al weten.Persoonlijk kan ik nog heel
wat bijleren en soms mijn kennis nog eens opfrissen.
Overigens bloeien mijn Parodia aurespina beiden al voor de 2 de
keer.

za, 26/06/2004 - 02:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik begrijp je standpunt maar ik heb het nogal tegen traditionele overleveringen waarvan nooit nog iemand de juistheid controleert en die dus klakkeloos door generaties cactusliefhebbers worden doorverteld .. :-) ik heb dat zelf gedurende jaren lang moeten ondervincen :-) toen heb ik alle "goede raad" van tafel geveegd en vanaf nul vertrokken met de inzichten van mensen die in de cactusgebieden waren rondgetrokken. vreemd genoeg begon alles toen probleemloos te verlopen en bleven de successen niet uit .. :-)

Onderwerp gesloten