Winterharde cactus lijkt dood te gaan

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 21/04/2012 - 17:56
jeremaine

Winterharde cactus lijkt dood te gaan

Afgelopen winter heb ik mijn cactussen in de tuin, net als voorgaande jaren droog gehouden. Nu is er toch één exemplaar, juist de mooiste die dood lijkt te gaan. Deze wordt roze/bruin en zacht. De rest doet het prima. Wat is er mis? (zie het achterste exemplaar)

 Winterharde cactus  lijkt dood te gaan
za, 21/04/2012 - 18:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kennelijk toch niet zo winterhard, dan je hoopte.

za, 21/04/2012 - 18:24
jeremaine

@greenconnection; ja, daar lijkt het inderdaad op. Heb jij gezien je inzicht en ervaring het idee dat dit soort misschien zwakker is dan de andere exemplaren? Dit is namelijk de enige die achteruit gaat en de andere (ook in een andere hoek van de tuin doe

za, 21/04/2012 - 18:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

natuurlijk zit er per soort verschil in gevoeligheid. Maar dat is van te voren nauwelijks aan te geven.

za, 21/04/2012 - 23:14
rwo

Hoi Jeremaine,
Deze plant is niet meer en ik adviseer je om hem te verwijderen.

Ik denk dat ie toch iets teveel vocht heeft opgepikt of dat de lucht te vochtig (te weinig verluchting?)is geweest in een evt bescherming waar ie in heeft gestaan?
Nu is -20 ook best wel heel koud voor dit soort , maar het is hier niet veel minder geweest.
Deze plant komt denk ik bij mij vandaan, ik heb zelf enkele exemplaren in de volle grond in de achtertuin zonder veel schade en ook in m'n onverwarmde kas hebben alle stekken (op 1 na) in pot de kou gehad zonder vlekken of andere schade.
Overigens is (was)het een Opuntia engelmannii.

m.vr.gr
Ruud

zo, 22/04/2012 - 16:23
jeremaine

@rwo; Inderdaad volgens mij heb ik afgelopen jaar in Haps deze bij jou gekocht. Hij stond er tot een paar weken geleden nog goed bij, enkel een oor was eraan gegaan, maar plotseling nog tijdens de strenge vorst waren de oren plotseling gescheurd/geknapt,

zo, 22/04/2012 - 18:13
rwo

Wat heb je voor grond?, misschien te nat de winter in gegaan? en misschien wel te koud, maar ik zie nog wel enkele planten op foto die beschadigt lijken.
Zoals gezegd leven ze hier nog wel en zie ik in m'n tuin groei en bloei beginnen te komen. Voor vorstbestendige cactussen (deze is beslist niet winterhard) is het belangrijk dat de grond snel opdroogt en in sommige gevallen is het bijna noodzakelijk om de planten in een soort verhoogte border te planten in een goed gedraineerde arme grond, die in staat is om in de herfst na het plaatsen van een regenbescherming snel op te drogen zodat de planten geheel droog de winter in gaan.
Ik durf aan het soort engelmannii niet een min. temp te hangen omdat dit soort zo een groot verspreidingsgebied heeft dat er ongetwijfeld verschil in vorstbestendigheid zit.
Deze planten kunnen in ieder geval -18 hebben, want dat hebben ze bij mij droog in de koude kas en uitgeplant in de achtertuin met een dakje afgelopen winter gehad.
Oh ja, ik gebruik een zeer stenige grond die vrijwel geen humus of turf bevat, hoogstens een minimum aan klei.
Gr
Ruud

zo, 22/04/2012 - 19:23
rwo

ps, ik ben er.
gr
Ruud

zo, 22/04/2012 - 21:13
jeremaine

@ruud; Ze staan in een zanderige arme grond, voordat ze werden geplaatst heb ik eerst dieper gegraven dan dat de cactussen met kluit waren, daar is een dikke laag grof grind aangebracht, het is een hele droge plek in de tuin.

Ik moet wel zeg

wo, 25/04/2012 - 20:48
jeremaine

Leuk nieuws, de overige cactussen beginnen bloemetjes te ontwikkelen. Ze zijn rood van kleur.

Onderwerp gesloten