Pierissen gaan plots dood

22 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 21/04/2012 - 17:22
Robertus

Pierissen gaan plots dood

Na de koude winter en het droge voorjaar was ik een beetje bang voor de pierissen in onze tuin. Ik heb ze eens goed water gegeven en plotseling gingen ze toch weer goed uitlopen, ze werden weer mooi en fris. Ook de skimmiainfo-icon deed het weer erg goed met de vele bloemen en bijen erop.
Ik ben ook naar de Boerenbond geweest en die hadden DCM Organische Meststof voor Azalea-Rhodo-Hortensia en die zou uitermate geschikt zijn voor de pierissen en skimmia.

Tot mijn grote schrik zag ik net dat de pierissen afsterven en de skimmia wordt geel. De skimmia en de grote pierisinfo-icon forrest flame zijn al wel 20jaar oud en nu ineens dit.

Het enige wat we veranderd hebben is deze mest en we hebben nu houtsnippers op de bodem omdat we nogal veel hebben moeten snoeien.

Help wat is er aan de hand, wie weet het.
Ik heb 4 foto's en zal ze allemaal plaatsen.

Pierissen gaan plots dood
za, 21/04/2012 - 17:21
Robertus
za, 21/04/2012 - 17:21
Robertus

Andere peiris

Pierissen gaan plots dood
za, 21/04/2012 - 17:22
Robertus
za, 21/04/2012 - 17:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dit lijkt op verbranding. Heb je de juist voorgeschreven hoeveelheid mest toegediend?

za, 21/04/2012 - 17:23
Robertus

Ja zeker niet teveel, eerder te weinig.
Maar kan ik daar nog iets aan doen aan regen geen gebrek op dit moment?

za, 21/04/2012 - 17:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

De ondergrond was al erg droog en daar kan de regen van de afgelopen dagen nog niet voldoende hebben aangevuld. Gooi een paar emmers water bij de planten of leg de tuinslang erbij.

za, 21/04/2012 - 17:29
Robertus

Het was idd. erg droog en de mest had ik ook niet door de bovenlaag gewerkt omdat het nu houtsnippers zijn +/- 5cm dik. Na een week of 2 is het pas op de mest gaan regenen.

Ik zal ze nogmaals flink nat maken met water en hoop dat ze dan niet doodgaan, het mooie is er helemaal af nu.

za, 21/04/2012 - 17:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het lijkt me dat er ook sprake is van nachtvorstschade bij de jonge uilopers van de Pierisinfo-icon.

za, 21/04/2012 - 17:43
Robertus

Dat zou idd. heel goed kunnen want we hebben nog een keer nachtvorst gehad vorige week.
Moet ik er nog aan knippen of alles gewoon laten zitten.
Nu ligt de tuinslang erbij.
Ik heb de mest nog even nagekeken maar de dosering was 100gr/m2 en heb ong. 700gram gebruikt voor 10 m2.

za, 21/04/2012 - 17:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dan hou ik het voornamelijk op nachtvorst. Je kunt de beschadigde takken wegknippen, zodat er snel weer uilopers gevormd worden.

za, 21/04/2012 - 17:56
Robertus

Ik hoop het en we zullen de dode uitlopers eraf knippen.
Bedankt.
Ik zal later in ieder geval nog even laten weten hoe het gegaan is.

vr, 04/05/2012 - 19:30
Robertus

De struiken zijn nog verder afgestorven. De bladeren van de pierissen worden geel/bruin en vallen eraf. De skimmiabladeren idem dito, de bloemen zijn allemaal dood en eraf gevallen. Andere jaren bloeiden de bloemen zeker 6 weken met een zeer sterk aangename zoete geur en zitten ze vol met bijen.
Triest het lijkt niet meer te stoppen ook niet na de vele regen.
Maandag komt een specialist van de DCM fabriek om het resultaat te bekijken.
Ben benieuwd wat hij zegt, misschien zit er wel verkeerde mest in de verpakking.

vr, 04/05/2012 - 20:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tjonge, dat had ik niet verwacht!
Je hebt gelukkig de foto's nog om de eerste schade te laten zien.
Ik ben benieuwd wat zijn conclusie is.

vr, 04/05/2012 - 20:47
Robertus

Ik ben ook erg benieuwd en zal het hier ook laten weten.
Het moet wel iets van buitenaf zijn want er gaan natuurlijk niet zomaar 3 pierissen en 2 skimmiainfo-icon dood. En ook in de voortuin staan enkele kleine skimmia's en zien er ook niet meer al te best uit.
De foto's had ik ook mee gestuurd naar hun.

vr, 04/05/2012 - 23:29
tuinprins

Die foto's van de pierissen lijken mij toch echt te wijzen op nachtvorstschade. Het jonge schot is hier uitermate gevoelig voor. Huidige bladval kan wijzen op vorstschade of een aantasting door Japanse vlieg. Deze aantasting in Pierisinfo-icon is de laatste jaren alomtegenwoordig en het merendeel van de Pierissen in Nederlandse particuliere tuinen is hierdoor aangetast.

Het verhaal over de Skimmiainfo-icon's lijkt te wijzen op 2 dingen: het geel worden van het blad doordat de plant te veel in de zon staat en/of onvoldoende mest heeft gehad. Bladeren worden niet meestal niet van de ene op de andere dag geel. Slechte bloei doordat de bloemen erg hebben geleden van de strenge vorst in februari. Skimmia is redelijk winterhard maar 15 graden vorst of meer is waarschijnlijk iets te veel geweest.

Gegroet, de tuinprins

za, 05/05/2012 - 00:06
Robertus

Ik geloof niet meer in nachtvorstschade want dan zou het in de buurt wel meer zijn maar ik heb nog geen andere met schade gezien.
Ook wat de skimmiainfo-icon's betreft van teveel zon of onvoldoende mest ook.
Ook de vorst van afgelopen winter niet.
Ze staan al zo'n 20 jaar op dezelfde plek en vorst hebben ze in die afgelopen 20 kaar genoeg gehad.
Ook een tekort aan mest want ze hebben dit jaar juist mest gehad en dat deden we juist nooit. We gebruiken zo weinig mogelijk mest alleen nu hebben we het gedaan omdat ze nogal langere tijd vorst hadden gehad.
We zullen zien wat de expert maandag zegt.

za, 05/05/2012 - 13:01
tuinprins

De laatste keer dat het in FEBRUARI zo streng gevroren heeft was in 1956 of 1957. Dat heeft deze Skimmiainfo-icon dus nooit meegemaakt. Doordat december en januari relatief zacht waren zijn de bloemknoppen al gaan werken. De strenge vorst van februari heeft hierdoor schade veroorzaakt aan de bloemknoppen. Dit is op veel meer plaatsen het geval geweest, jouw Skimmia is echt niet de enige die dit jaar matig tot slecht gebloeid heeft. Ook met de gele bladkleur ben je echt niet de enige in Nederland. Dat is een typisch verschijnsel van Skimmia en zie je vooral bij Skimmia's die in de zon staan en/of onvoldoende mest krijgen. Skimmia's zijn hongerige planten en wil je een mooie plant houden dan is twee maal per jaar mesten met een organische mest zeker aan te bevelen.

Bij de Pierissen houd ik het toch op nachtvorstschade. Het is in ieder geval geen gevolg van het geven van de mest want dan is het schadebeeld geheel anders. Dat andere Pierissen bij jou in de buurt dit niet hebben kan liggen aan standplaats/microklimaat. Het jonge schot van Pierisinfo-icon is in een bepaald stadium van uitlopen zeer gevoelig voor nachtvorst. Staat een Pieris op een koude plek in de tuin en was hij op het moment dat de nachtvorst optrad nog niet aan het uitlopen dan zal er geen schade zijn. In tuinen zijn vaak verschillende microklimaten te vinden. Dicht bij een huis is het vaak een paar graden warmer dan op een open plek. Voor een Pieris kan een paar graden nachtvorst al het verschil uit maken of het jonge schot wel of niet bevriest.

Zie ook: https://tinyurl.com/yyntld6k
Bemerk dat op deze Pieris sommig nieuw schot niet is bevroren. Hieruit kan geconcludeerd worden dat het stadium van uitlopen van invloed is op het al dan niet bevriezen van het nieuwe schot.

Gegroet, de tuinprins

za, 05/05/2012 - 15:02
Robertus

Het nieuwe schot onderaan gaat nu ook dood en er komen nergens nieuwe uitlopers. Je verhaal kan kloppen hoor maar ik weet uiteraard ook niets van jouw achtergrond of expertise.
Wat zou jij dan nu adviseren?

zo, 06/05/2012 - 09:26
tuinprins

Mijn achtergrond is groen en mijn expertise ligt op het gebied van bomen, struiken en vaste planten met uitzondering van giftige planten.

Na aanleiding van je opmerking dat nu ook het jonge schot onderaan dood gaat heb ik nog eens nagedacht of het wat anders kan zijn dan vorstschade en ik ben terecht gekomen bij een schimmelziekte met de naam Phytophtora ramorum (ook bekend als 'sudden oak death').

Zie bijvoorbeeld:

https://tinyurl.com/cux3e6l

Pierisinfo-icon is een van de waardplanten van Phytophtora ramorum. Of het inderdaad deze ziekte is moet worden vastgesteld door iemand van de Plantenziektenkundige Dienst (valt onder de VWA/ministerie van LNV). Als het deze ziekte is moeten de planten worden vernietigd. Ook moet in de omgeving worden gekeken of andere plantensoorten die vatbaar zijn voor Phytophtora ramorum (o.a. rhododendroninfo-icon, camelliainfo-icon en Viburnuminfo-icon) aangetast zijn. Indien dit het geval is zullen deze ook moeten worden vernietigd.

Hoe meer ik naar de eerste twee foto's van de Pierissen kijk, hoe meer ik er van overtuigd raak dat het hier gaat om de gevreesde ziekte Phytophtora ramorum. Het aangetaste schot is zeer donkerbruin en dat past bij Phytophtora ramorum. Al met al is dit geen goed nieuws.

Gegroet, de tuinprins

di, 08/05/2012 - 10:37
Robertus

Het lijkt er idd. op dat het een schimmelziekte betreft en dit samen met de lange koude zorgt voor de verkleuring/afsterven van de plant. Volgens de expert zou het geen Phytophtora ramorum zijn. Helaas kon hij geen middel tegen de schimmelziekte vinden. Het meeste is verboden door de overheid. Als het warmer zou zijn zou de plant sneller herstellen omdat de mest dan zou werken. Het is organische mest en die werkt pas boven de 15 graden.
Er is me geadviseerd om zsm. DCM Olega bladvoeding te kopen en dit als een oppepper te geven. Ik heb dit gisteren direct gehaald en ook de plant er mee nat gespoten dus nu maar afwachten.
Gelukkig zou het ook wat warmer worden.
De natuur zal het verder zelf moeten oplossen.

wo, 23/05/2012 - 21:32
Robertus

Ik wilde nog even laten weten dat de pierissen en de skimmiainfo-icon weer allemaal nieuwe uitlopers krijgen.
Groet en bedankt voor de tips.

Onderwerp gesloten