Kan ik van een regenton een compostton maken?

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 25/06/2004 - 11:00
sbreeman

Kan ik van een regenton een compostton maken?

Ik heb een oude regenton,kan ik daar een compostton van maken en zoja hoe moet ik dat doen?
gr sheilanda

vr, 25/06/2004 - 15:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

je zou de bodem eruit kunnen kloppen zodat via de onderkant de regenwormen de tuinafval kunnen bereiken, de ton op een schaduwrijke plek zetten en vullen met tuinafval ,wel af en toe nat gieten, omdat via de zijkanten geen regenwater kan binnen dringen, als het een houtten ton is zal ze na verloop van tijd wel beginnen rotten.

vr, 25/06/2004 - 16:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

red popey, wat kan ik er nog meer instoppen behalve tuinafval.
Ook thee en koffiezakjes en fruitafval?
en ook soms wat grond ofzo?
gr sheilanda

vr, 25/06/2004 - 23:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

ja dat mag er allemaal in maar geen gekookte etenssresten of vet dit trekt ratten aan, grond is niet nodig omdat dat er vanzelf inkomt als je er onkruid in gooit aan de wortels blijft dit toch gedeeltelijk hangen, geen onkruid in bloei in de ton of ziek plantenmateriaal.

ma, 28/06/2004 - 15:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

maar mag ik wel planten in gooien met luis erop?
Moet ik groenteafval nog een beetje klein maken?
En takken ook fijnmaken?
gr sheilanda

ma, 28/06/2004 - 22:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

zieke of aangetaste plantendelen horen niet in de compostton, groenten enzo kleiner maken zodat de grootste stukken ongeveer 10cm lang zijn, takken composteren zeer traag dus alleen dunne tot ongeveer 1cm dikte maar wel in kleine stukken van ongeveer 1cm lang anders verteren ze niet, of zeer traag

di, 27/07/2004 - 02:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Uw regenton kan dienen als compostvat. Haal de bodem van uw ton er uit. Maak de grond waar de ton komt wat los. Plaats enkele stenen op deze losgemaakte aarde, zodanig als je de ton plaatst op de stenen dat ze een 5 tal cm van de grond komt. In de ton leg je kippegaas(houdt mollen tegen die heel graag komen proeven van uw compostwormen). Op dit kippegaas leg je eerst een laag van 10-20cm stukjes hout(takjes), daarop begin je te bouwen met afwisselend groen en bruin(takjes-bladeren-stro, ...)afval.
In het begin vul je de ton geleidelijk aan met diverse plantaardige afval (zowel keuken als tuinafval). Laat dit ongeveer een 3-tal weken rustig zijn gang gaan. Daarna meng je iedere week eens de massa (verluchten).
Composteren is een omzettingsproces waar verschillende bacterien, eencelligen, schimmels, insekten, ... aan deelnemen en deze hebben voedsel(=uw afval), vocht(rotting, water komt vrij) en zuurstof nodig(de beestjes moeten ook ademen) nodig. Wat warmte mag ook niet ontbreken en daarvoor dient de zon.
Eénmaal het rottingsproces op hang zullen na korte tijd de insekten komen( pissebedden) die het afval nog meer gaan verfijnen, dan komen de hoofdrolspelers in uw ton en dat zijn de compostwormen. Die kunnen enorme hoeveelheden afval verwerken.Voeg geen regenwormen toe want die gaan uw compostvat of ton verlaten. Die horen niet thuis in een vat en hebben een heel andere functie van eten en leven (habitat) tov de compostworm.
Thuis heb ik 2 compostvaten staan en 2 compostbakken in de tuin, dan is er nog een composthoop^en heb ook nog eens een wormenbak getest. Alles valt reuze mee!
Je geraakt uw afval snel kwijt zonder kosten of verplaatsingen te doen. En het eindresultaat is kant en klare compost die je terug kan gebruiken in de tuin of in bloembakken, ... Let wel als je compost gebruikt! Daar zit ongeveer 29% stikstof in, in kippemest 22% stikstof. Dus wil dit zeggen dat je uw compost niet puur mag gebruiken maar verdunnen met gewone tuinaarde.

Onderwerp gesloten