alle basjoos in de kas, en hoe nu verder?

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 22/09/2010 - 16:34
peter42

alle basjoos in de kas, en hoe nu verder?

ik heb deze week m'n tuinkas weer neergezet, e ndaar heb ik al m'n musa basjoos ingedaan en ook een flinke lotusbanaan, en de vraag is of ik nu gewoon verder moet gaan met voeding en water geven? Ook heb ik er een mandarijnen en citroenenboompje instaan, en zal er best het een en ander bijkomen, maar zover ben ik nog niet.
Nu is het uiteraard erg warm in de kas, maar er was al nachtvorst voorspeld, dus ben ik maar op tijd begonnen met alles in de kas te zetten,
ook omdat ik in oktober en november geen tijd heb, en ik dan maar nu alles binnen heb gezet. De kas wordt in de winter uiteraard vorstvrij gehouden.
Ook overige tips zijn natuurlijk welkom.
verder nog de vraag of ik niet beter de bladere nva nde basjoos kan verwijderen, want de kas staat al propvol en hangen de bladeren door en over elkaar heen.
Vorig jaar waren die bladeren wel slap geworden, maar dat komt omdat ik
verzuimt heb om ze heel de winter voeding te geven, en hebben ze wel een paar keer droog gestaan, of zou dat daar niks mee te maken hebben gehad?
foto's volgen nog, want die moet ik nog maken.

wo, 22/09/2010 - 16:41
robbie007

Ik snij alle bladeren er altijd af voor ik ze in de kelder en de berging zet,geen probleem.Scheelt veel in plaats en groeien doen ze toch niet of weinig in de winter.

Grtjes

wo, 22/09/2010 - 17:14
RdB

Zeker geen voeding meer geven, de planten moeten nu zoveel mogelijk in rust worden gebracht,

Ruud

wo, 22/09/2010 - 19:34
peter42

hoi Robbie en Ruud,

veel mensen zetten ze inderdaad in de berging waar het koel is, en vaak te weinig daglicht, en dan heeft het geen nut om de bladeren eraan te laten zitten, en voeding geven heeft dan inderdaad helemaal geen zin meer, maar
ik heb ze dus in een kas staan waarin de zomer eigenlijk gewoon een tijdje doorgaat qua zomerse temperaturen en vocht. ( zolang de zon schijnt)
En s'nachts gaat de kachel aan als het gaat vriezen.
Ik vraag dit omdat ik op youtube een filmpje heb gezien waarin een echtpaar
een flinke kas hadden staan en daar de bananen het hele jaar door door groeiden, het zij in de winter natuurlijk niet zo snel als in de zomer, vanwege de korte dagen, maar toch, en vroeg me af of ik ze dan ook niet gewoon door moet laten groeien en dan toch voeding geven, als is dat stukken minder dan in de zomer.
Ik wil dus niet eigenwijs zijn of zo, maar ik lees genoeg over basjoos die in de volle grond staan en dan eruit gehaald worden en op een koele en relatief donkere plek weg worden gezet, omdat men niet over een verwarmde kas beschikt, en dan lijkt het mij een ander verhaal als je wel over een kas beschikt, of zie ik dat verkeerd? Bovendien staan mijn basjoos allemaal
in potten, dus ook in de zomer.

btw, ik heb een kleine basjoo van 50cm hoog zonder pot, en die zou ik best binnen in de woonkamer neer willen zetten voor het raam.
Is dat te doen, of wordt het dan een teer en slap plantje?

do, 23/09/2010 - 02:33
hent v

Hoi Peter

gewoon uitproberen.
Eigen ervaring is veel waardevoller als het iedere keer weer moeten vragen.

Gr Hent

do, 23/09/2010 - 11:27
D_SDennis

Mee eens. Er zijn meerder emanieren om deze plant over te houden. Ze zijn zo sterk en regeneratief. Het is in mijn ogen bijna onkruid....

do, 23/09/2010 - 18:33
edwardkarin

Ik heb al een grote lotusbanaan op m'n zolder staan, het is een woonzolder dus met normale kamertemperaturen en met normaal daglicht op het zuiden.

Ik heb vaker bananen en mijn kuipplanten van het dakterras overwinterd maar dat gaat goed, alleen watergift is wel nodig.

Mijn streven is om zo lang mogelijk te wachten met naar binnen halen, maar tja dat bepaalt toch het weer en niet wij.

Gaat altijd goed hoor.

do, 23/09/2010 - 21:07
peter42

De reden dat ze nu al in de kas staan is omdat ik in oktober absoluut geen tijd heb, en ik ze dan nu maar vast binnen heb staan voordat de vorst
me te vlug af is en ik weer 2 jaar werk kan weggooien. Ik heb uiteraard wel de deur wagenwijd openstaan en een ventilator tegen het plafond gehangen, zodat het toch een beetje hetzelfde is als dat ze nog buiten
staan. alleen met deze zonnige dagen is het wel wat warmer in de kas en blijft het vocht wat meer hangen, dus toch zomerse toestanden die alleen maar gunstig zijn, en de zomer daar eigenlijk een beetje verlengd wordt,
vandaar mijn vraag van hoe nu verder, omdat dit toch een andere situatie is dan uit de grond halen en ergens binnen wegzetten, of met stro inpakken.
In elk geval laat ik ze voor wat ze zijn en geef ik ze dit keer wel op tijd wat voeding en water. Vorig jaar hebben ze in de kas geen voeding meer gehad, en had ik dit voorjaar last van nieuw blad dat erg snel omknikte zodra het een paar dagen ontvouwen was, en dat is na een tijdje weer overgegaan toen ze weer buiten stonden.

btw, ik wilde eigenlijk van die vorstvrij petroleum kacheltes kopen
met een enkele brander. Het zijn die bekende kacheltjes met een groene
ronde tank met daarop een zilverkleurige pijp en een daarop een horizontaal rooster, maar daarvan wordt beweerd dat het ondingen zijn,
dus wie weet er een alternatief, behalve stroom, want dat is me veel te duur om de kas mee te verwarmen.

do, 23/09/2010 - 21:09
peter42

foto

alle basjoos in de kas, en hoe nu verder?
do, 23/09/2010 - 21:10
peter42

foto

alle basjoos in de kas, en hoe nu verder?
do, 23/09/2010 - 21:11
peter42

foto

alle basjoos in de kas, en hoe nu verder?
do, 23/09/2010 - 22:48
edwardkarin

Pfff... wat een organisatie, en wat dan, deze musa basjoo's zijn volgend jaar als kuipplanten niet meer te handhaven, worden dan veeeel te groot.

Begrijp het wel, ik bedoel het ook niet negatief hoor, want het is een hele goede oplossing zo, maar ik ga dat niet doen, maar ik heb een blokhut waar alles ingaat, maar nu nog niet, ik hoop pas op november op z'n vroegst.

vr, 24/09/2010 - 00:17
peter42

Hoi edward, de bananen die te groot worden doe ik gewoon weg en hou ik telkens een paar grote en kleine over. Wat ik niet heb, is ruimte om een kas permanent te laten staan, en daarom heb ik onlangs op 5 minuten afstand een volkstuintje gehuurt en daar gaat de kas volgend jaar naar
toe en blijft daar dan permanent staan. Ik heb een bus met een verhoogd dak, dus met een steekwagentje erbij is het dan nog maar een kleine moeite om m'n niet winterharde planten daar even naar toe te brengen, en in het voorjaar weer op te halen.

Onderwerp gesloten