A.s. nacht dinsdag op woensdag

22 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 11/10/2009 - 17:06
edwardkarin

A.s. nacht dinsdag op woensdag

Mensen de voorspellingen lopen een beetje uiteen, het wordt een koude nacht in ieder geval, kan tot vorst aan de grond komen of in delen van het land daadwerkelijk nachtvorst, -1 graad maar toch, het kan schade aanrichten aan diverse kuipplanten die nog buiten staan, de musa basjoo etc...
Het moment dat de temp. evt. onder 0 komt zal kort zijn, maar kan genoeg zijn.

gr. Edward

zo, 11/10/2009 - 17:51
peter42

Ik hoop dan maar dat ik mijn zelfgemaakte demontabel tuinkasje op tijd af krijg.

A.s. nacht dinsdag op woensdag
zo, 11/10/2009 - 17:52
peter42

foto 2

A.s. nacht dinsdag op woensdag
ma, 12/10/2009 - 13:31
derpassat

Mooi gemaakt, komt dit over een hele groep planten?
Deze avond ook de muso basjoo's binnenhalen, brugmansia, boomvaren.
Paar trachycarpus zullen we maar licht afdekken en de gunnerainfo-icon weet ik nog niet...

Mvg Bert

ma, 12/10/2009 - 14:02
edwardkarin

Als de wind blijft doorstaan zal het niet tot vorst komen, anders wel.

Maar afwachten op de betere voorspelling a.s. woensdag.

Edward,

ma, 12/10/2009 - 14:41
peter42

@ Derpassat

Ik heb ooit een partij onvolledige pergola frames gehad en heb ik
gewoon voor 30 euro wat extra ijzer bij gekocht voor 1 euro de kilo
om dit kasje te maken.
Op de foto's is het op een deurtje na klaar, en zal ik

ma, 12/10/2009 - 17:39
jeremaine

De vorstgevoelige planten mogen inderdaad weer beschermd worden, of naar binnen worden gebracht, maar de Trachy's die hoeven echt nog niet beschermd te worden, zoals ik hier in het forum zag staan, dat zal meer kwaad dan goed doen.

Mijn Musa ga ik deze week inpakken. De Phoenix C. planten gaan naar binnen, op 1 exemplaar in de volle grond na, deze blijft als experiment de hele winter buiten. Uiteraard beschermd wanneer dit nodig is.
De Cycas Revoluta blijft ook als experiment de hele winter in de volle grond, ook met bescherming wanneer dit nodig mocht zijn.

Nu maar hopen dat het een vriendelijke winter gaat worden en vooral een droge winter, want liever een winter met enige vrieskou, zon en weinig neerslag, dan een zachte winter met veel regen en/of winterse buien of zelfs ijzel. BRRRRR

ma, 12/10/2009 - 20:00
kristof p

hier voorspellen ze nog geen vorst...woensdagnacht zou wat aan de koudere kant zijn met rond de +4/+5 graden maar dan zou het de volgende nacht al terug bijna 10°C warm blijven. ik maak me nog niet druk om men exoten. de basjoo al helemaal niet...de bladeren kunnen wel een kortstondige -3°C aan en de stam kan ook wel een graad of -6/-7 aan zolang het tijdens de dag maar goed positief word wat in oktober zeker wel het geval zal zijn...soms verwonderd het me hoe snel men een basjoo inpakt bij een voorspelling van wat men amper vorst kan noemen?...te vroeg beschermen (bij te warm weer) is zeker ook niet goed want dan gaat het vlug rotten in je bescherming!
wel ga ik binnenkort men B. armata's en de Parajubaea droog zetten middels een afdakje.

gr
Kristof

di, 13/10/2009 - 14:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat klopt Kristof, een hoop mensen pakken te vroeg in wat eventueel juist onnodige beschadiging aanbrengt.

Hier voorspellen ze van de week zelfs nog iets kouder als bij jouw, maar geen vorst. Hier staan ook gewoon de planten als Brugmansia en Ensete's in volle grond. Mocht het ineens toch per ongeluk onder het vriespunt belanden gaan de planten daar echt niet dood van.

Waarschijnlijk is dat ook de reden waarom er vorig jaar in november mijn Musa basjoo met blad en al in de sneeuw stond. :)

Robbin

di, 13/10/2009 - 16:38
edwardkarin

De voorspellingen zijn alweer wat bijgesteld, en nagenoeg geen nachtvorst meer dus voor het grootste deel v/h land.

gr. Edward

di, 13/10/2009 - 17:16
kuip

Ik heb een laagje boomschors om de stam gelegt van de wagnerianus. Beetje vroeg misschien maar dan ligt het er tenminste al. Neem aan dat dit niet zoveel kwaad kan zou het nog niet gaan vriezen.

di, 13/10/2009 - 19:15
kristof p

kuip,

dat kan zeker geen kwaad...het is het nu al inpakken dat kwaad kan. bij deze positieve temperaturen gaat het bijv. binnen in een verpakte Musa al snel gaan rotten...

gr
Kristof

di, 13/10/2009 - 23:59
peter

Nacht woensdag op donderdag.

Jammer genoeg zal het bij ons in de kempen wel -4 à -5 worden. De brugmansia draagt nog over de honderd klaar staande bloemknoppen in de volle grond, de Physalisinfo-icon peruviana geeft nog bloem en niet volgroeide vruchten. De Salviainfo-icon rutilans staat op punt om te gaan bloemen.

Morgen mijn bananen toch maar isoleren met vliesdoek.

De zomer mocht een paar maanden langer duren...

Peter

wo, 14/10/2009 - 12:43
Exotic Life

Ook in Nederland zijn afgelopen nacht vooral in de oostelijke delen op uitgebreidde schaal temperaturen van -2 tot -4 voorgekomen. Laagste was Eelde met -3.9C vanmorgen.

Ik had hier eveneens me laagste temperatuur sinds ergens halverwege April, alleen geen vorst. Minimum temperatuur hier bedroeg +4.1C, ook aankomende nacht zie ik het hier nog niet vriezen en daarna gaan de nachttemperaturen weer omhoog.

Overigens zie ik het aankomende nacht onder een heldere hemel ook zomaar in het oosten wel de -4 a -5 opnieuw gehaald gaan worden.

Robbin

wo, 14/10/2009 - 18:52
kuip

Ik heb het grootste gedeelte van mijn wagnerianussen binnen in een kas staan. En enkele (7 stuks) hier buiten met pot en al ingegraven. Nu wilde ik alvast bescherming aanschaffen voor om de stammen mocht het onverwachts erg gaan vriezen.

Ik heb twee soorten matten gezien, gepelde rietmatten en winterbeschermingsmatten van rietstro. Nu las ik hier ergens dat je geen stro moet nemen!? Of zijn die RIETstro maten nu net uitermate geschikt?

do, 15/10/2009 - 10:16
edwardkarin

Almere, vanmorgen +0.4 en is alweer stijgend inmiddels.

De nacht hiervoor ook +0.5 gelukkig.

Geen schade, alles staat nog op z'n plek.

Laat het nu maar weer gaan zomeren...

Of is dit de voorbode van een koude of zachte winter?

gr. Edward

do, 15/10/2009 - 11:39
kuip

Hier heeft het een paar graden gevroren. Toch maar van die rietstromatten op maat gemaakt. Haal ze er zometeen weer af.

do, 15/10/2009 - 14:28
Matthijss

@edwardkarin, deze nachtvorst is zeker een voorbode van de winter, of het echter de voorbode van een zachte of een koude winter is of juist iets daartussenin, zoals vorig jaar in de noordwestelijke helft van het land, dat valt moeilijk te zeggen, wel denk

do, 15/10/2009 - 15:27
jeremaine

Er bestaat ook nog een theorie over zonnestormen in relatie tot strenge winters. Ik heb ooit een tabel gezien (gevonden via Google), waarop precies te zien was wanneer er relatief veel zonnestormen waren, heel opvallend was dat juist in die jaren ook Elfstedentochten werden gehouden.

Vaak zijn het 2 jaren achtereen dat het dan relatief strenge winters zijn. Vorig jaar was ook zo'n jaar en als de theorie uitkomt, zal dit jaar ook weer relatief koud zijn. Toeval of niet? Het blijft toch interessante info.

do, 15/10/2009 - 19:17
kristof p

je doelt op de sunspot theorie denk ik...klopt niet helemaal. enkele van de zachtste winters kwamen voor waneer de zon op zijn laagste pitje stond! eveneens enkele van de koudste.

gr
Kristof

do, 15/10/2009 - 21:28
edwardkarin

Weerman Marc Putto zegt dat de winter goed koud gaat worden, John Bernhard oud weerman van RTL spreekt het tegen, dat je zoiets nu nooit kan voorspellen.
En die zonnestormen cyclus of zonnevelkke cyclus, ik weet het niet?

Als je verstand van het weer hebt dan heeft, deze vroege nachtvorst niet eens met de winter te maken, het waren 2 windstille nachten waardoor de afkoeling extreem was, sommige delen hebben nog geen nachtvorst gehad, hier in principe ook niet.
Dat is wat anders als er transsportkou op gang komt en de drukverschillen zodanig zijn dat het koud wordt, dat is compleet iets anders.
Drukverschil patronen zijn er ook niet vaker of in een periode waar men van denkt dat het er dan vaker is, feitelijk is er geen pijl op te trekken hier.
En omdat we toch aan relatief warm zeewater liggen, is de kans op een normale tot een zachte winter groter dan een koude winter.

gr. Edward

zo, 18/10/2009 - 09:29
edwardkarin

Hoi Matthijss, wat ik vind in relatie tot het weer en de global warming, wat voor een voorkeur heb je als persoon, dan haal je vaak ook de informatie eruit die je wilt horen, ik beschuldig jou er niet van, maar alles wat ik lees aan artikelen over de global warming spreken over een andere theorie, en een ander verloop, wel is men het erover eens dat het gem. warmer gaat worden.

Ik houd me maar een beetje vast aan het KNMI en alles wat er omschreven staat over de global warming, dat zou toch betekenen dat Nederland voornamelijk wat meer uit de pas loopt qua gem. warmer worden, daardoor zouden de winters ook gem. hoger uitvallen en daardoor zakt de kans op koud winterweer.

Ik weet niet of stromingspatronen een gegeven zijn in bepaalde periodes, onzin vind ikzelf.
Voorspellen kan niemand de winter 2009-2010, wel een uitspraak doen die dan later klopt of minder is uitgekomen.

Ik hoop dat ie superzacht wordt.

gr. Edward

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag