Bananeboom

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 17/12/2006 - 19:32
123456

Bananeboom

Dag iedereen,

Ik heb zonet een bananeboom gekocht, een 'musa tropicana', maar ik denk dat zijn echte naam 'musa acuminata cultivar' is.
Ik ben een complete bananeboom-leek, dus alle maar dan ook alle tips zijn welkom !
Mijn boom heeft bladeren die bruin kleuren : dit was normaal volgens de winkel, omdat het winter is. Klopt dit? en klopt het dat ik hem in de winter maar 1 keer per 2 weken moet water geven ?
De boom heeft een rode bloem, die wat schimmelt. Betekent dit dat de moederplant zal afsterven, zodat ik enkel de zijplantjes overhoud ? Wat advisereren jullie me?
Er zijn kleine groene banaantjes aan, zijn die eetbaar (na groei) ?

Echt bedankt,
Sophie

ma, 18/12/2006 - 07:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Waarom koop je een plant die al bruin blad heeft en waarvan de bloem al schimmel draagt? Ik zou terug gaan naar het verkoopadres en de plant omruilen voor een betere.
Bloei is bij een banaan het eindstadium, dus je moet wachten op de zijscheuten; de moederplant sterft af na de bloei. Als de plant vruchten draagt is (ook) in de winter meer vocht nodig en heel veel licht.

ma, 18/12/2006 - 11:22
123456

Hallo,

Bedankt voor uw reactie.
Tja, die bruine bladeren waren naar het schijnt normaal, omdat het winter is. Klopt dit volgens u niet ?
Wat doe ik als de moederplant afsterft ? Moeten de zijscheuten dan verplant worden, of mogen die gewoon in de pot blijven staan ?

Groeten
Sophie

ma, 18/12/2006 - 12:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Er kan 's winters wel eens een bruin blad aan komen, maar je koopt toch geen plant met al bruin blad?
Het lijkt wel of de plant al bezig is met afstervingsverschijnselen.

De zijscheuten die er aan komen kun je beter zo lang mogelijk laten zitten. Zijn het er veel, dan kun je ze altijd later nog erafhalen en apart oppotten.
Succes!

ma, 18/12/2006 - 15:03
rekel

Ik heb pas ook een bananenboompje gekocht die hetzelfde meemaakt... het boompje zag er erg mooi en vol uit toen ik het kocht maar sinds dat het bij ons binnen staat komen er gewoon druppels water uit de bladeren vallen en wordt het boompje helemaal bruin en de bladeren verschrompelen.
Het nieuwe blad wat aangemaakt wordt staat al 2 weken stil.
Zou ik de blad miss meer of minder water moeten geven?

Gr Raymond

ma, 18/12/2006 - 15:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bananenplanten ('t zijn per slot van rekening geen bomen) vinden het in deze tijd van het jaar niet prettig in huis. Weinig licht (zelfs voor het raam) en droge lucht. De planten zijn in deze periode dan ook nog gevoeliger voor spint (kleine rode "spinnetjes", zo klein dat een loep een goed hulpmiddel is bij het opsporen). Indien je spint aantraft gelijk met een speciaal antispint middel behandelen.

Het verlies van water door druppelvorming aan het blad is geen slecht teken of zo. Veel planten doen dit om zich te ontdoen van afvalstoffen.

Elke winter verliest mijn Banaan toch wel enkele bladeren. Ook de groei valt in deember - januari vrijwel stil. Gewoon water blijven geven (dus niet gortdroog laten vallen) maar zeker ook niet echt vochtig houden (dat kan straks wel weer). De plant zal ietwat zieltogen maar vanaf februari komt de groei er wel weer in.

Ruud

di, 19/12/2006 - 21:54
uwe

Hallo Sophie,
nou, ik had er eens een "echte" bananeplant vanuit de Teneriffe meegebracht. In begin mocht die wel somers buiten staan maar al gauw werd hij te groot en bleef hij het hele jaar binnen. Desondanks begon hij wel te bloeien en een jaar (!) later waren de vruchten rijp en lekker, echt waar.
De moederplant gaat daarna wel dood maar er zijn altijd genoeg zijplantjes die snel verder gaan groeien. Watergeven alleen als de plant echt droog is en tijdens de groeiperiode ook regelmatig mesten, bananen zijn sterke eters.
Het is vrij normaal dat een bananeplant regelmatig bruine bladeren krijgt dus geen wanhoop. Trouwens moet een plant die al ouder is - en eentje die in bloei staat is volwassen - ook even de tijd hebben om te acclimatiseren.
Of de vruchten te eten zijn is weliswaar afhangelijk van de soort. Veel plezier ermee

de groeten Uwe

wo, 20/12/2006 - 00:32
rekel

Ik heb bij mijn bananenboompje een zijscheut eraf getrokken omdat ik het geen zicht vond, zou dit miss de reden kunnen zijn dat de plant zo lelijk begint te worden en niet meer groeit?

wo, 20/12/2006 - 11:20
123456

Hallo,

Tja, ik weet niet of de plant niet meer groeit, het zou kunnen van wel hoor. Ik heb hem nog maar net.
En hij is ook niet helemaal bruin hoor. Het zijn de toppen en zijkanten van de bladeren die wat bruin zijn.

Groeten

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag