butia eriospatha

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 05/02/2009 - 13:45
palmfanatico

butia eriospatha

heeft iemand mischien wat ervaring met de butia eriospatha?
deze soort is toch de meest winterharde, snelst groeiende en meest bestendige tegen speerrot en dergelijke?

het idee om phoenix canariensissen in de tuin te plaatsen is na mij mislukte test toch beetje van de baan, ik wil het liever op een veilige manier doen.

Ik heb wat forums en topics gelezen over butia's maar ben ook benieuwd of iemand er ook ervaring mee heeft. en ofhet echt so is dat ze ongeveeer -12 graden aankunnen, en een beetje sterk zijn.

do, 05/02/2009 - 17:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als kuipplant heeft deze soort hier de vorige winter nachtvorsten tot -9 glansrijk doorstaan, dat wil zeggen schadevrij, terwijl de Butia's capitata en odorata wel bladschade hadden opgelopen. Bij de recente vorstperiode heeft de palm tijdelijk vorstvrij binnen gestaan, het risico leek me te groot. Van 3 Chamaeropsen in kuip hebben er 2 flinke speerschade opgelopen na minima van rond -11 °C. De derde een Cerifera hybride lijkt vooralsnog ongeschonden. Het is maar de vraag welke soort vorstbestendiger is Chamaerops humulis c.q. de 'Cerifera' of Butia eriospatha.

do, 05/02/2009 - 17:45
leeuwtjes

Ik heb in het voorjaar 2008 een kleine Eriospatha (80 cm)in de volle grond gezet heb hem deze winter een dakje gegeven en rondom afgedekt met blad,
ik dacht dat hij prima de winter was doorgekomen maar na de vorstperiode werd hij bruin en enkele dagen later kon ik de speer eruit trekken is nu bijna niets meer van over als een hoopje ellende.
Heb deze winter wel 3 nachten gehad met 20 graden vorst en 10 tot 12 ijsdagen en ook mijn trachy's zien er niet uit zal blij zijn als er enkele overleven.

Jan

do, 05/02/2009 - 18:10
kristof p

Butia eriospatha groeit bij koelere temperaturen dan de andere Butia's wat het groeiseizoen wat verlengd en maakt dat hij ook vlugger van schade herstelt, dit maakt hem 'winterharder' dan de andere Butia's. ik denk dat B. capitata en eriospatha ong. evenveel vorst aankunnen....

gr
Kristof

vr, 06/02/2009 - 12:29
palmfanatico

Bedankt voor jullie info...
kijk -20 was ook echt extreem, en dat zal geen palm overleven (trachys, sommige mischien, of met zwaar schade inderdaad)
over dat de eriospatha dan een langere groei periode heeft vind ik cker interessant. maar groeit hij ook sneller dan de rest van de butia familie? want dat lees ik wel eens, (het zal dan ookwelzo zijn, maar is dat eenberhoorlijk verschil? zou het te vergelijken zijn met phoenix canariensis of absoluut niet?)

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag