Cordyline australis op marktplaats...

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 15/06/2009 - 03:27
edwardkarin

Cordyline australis op marktplaats...

Voor de geinteresseerden onder ons, er staat op marktplaats een advertentie als je zoekt onder 'yuccainfo-icon' dan kom je een mega-grote cordyline australis tegen in Amsterdam van 5 meter, degene weet niet eens wat het is en heeft een flinke waarde staan in z'n tuin.

Zou zeggen doe je voordeel ermee, er is nog geen bod gedaan, maar ik zou degene direct benaderen.

Ik heb er geen plek voor, maar zou deze wel willen hebben, is in de winter niet te beschermen, maar een zelfde exemplaar hier in Almere-haven heeft afgelopen winter overleeft.

gr. Edward

ma, 15/06/2009 - 11:55
RdB

Lees wel goed want je hebt minstens twee maal een kraan nodig; om hem weg te takelen (over een sloot of zo) en hem thuis weer rechtop te krijgen. Dan nog vervoer etc.

Ruud

ma, 15/06/2009 - 17:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bij Life and Garden nabij afslag A27 Eemnes/Laren staan ook 2 grote joekels in flinke kuipen. De afgelopen winter werden deze voor de helft van de prijs aangeboden. Dus met een beetje geduld....

ma, 15/06/2009 - 23:49
koertje

Ik heb er ook nog één te koop mensen, een '' purpurea ''. Staat op het prikbord, al dagen! Tis een plaatje hoor, zonde als ie komende winter niet overleefd. Kijkt u allen even?

di, 16/06/2009 - 01:36
kristof p

als het de bedoeling is om een Cordyline in de tuin te planten koop je best geen grote planten maar ze klein mogelijk. ze groeien toch enorm snel. van enkele grasprieten tot soms wel 2m in een jaartje of 2 tijd.
grote Cordylines in potten gekweekt hebben vaak een erg dunne stam en de penwortel is meestal erg vervormd wat zeker niet ten goede komt als je hem uitplant! (de dunne stam maakt ze ook nog eens een stuk minder winterhard)

gr
Kristof

di, 16/06/2009 - 16:10
edwardkarin

Hoi Koertje, jij hebt hekwerk van 'de onderneming' zo te zien, ik zag je foto van je aangeboden cordyline, ik herkende het hekwerk direct.
Wij hebben van ons deels platte dak een dakterras gemaakt, en bij 'de onderneming' in Amsterdam het hekwerk op maat laten maken, makkelijk in elkaar te zetten van aluminium.

gr. Edward

wo, 17/06/2009 - 00:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Na deze winter is mijn experimenteerdrift met Cordyline in de volle grond wel geluwd. Driejarige zaailingen afkomstig van de koudste regionen in Nieuw Zeeland hebben hier deze winter het loodje gelegd (-12°C). Uitplanten is daarom alleen zinvol, als je bereid bent om zo nodig forse beschermingsmaatregelen te treffen. Cordyline australis is een sterke kuipplant, die in de meeste winters buiten kan blijven staan. Verpotten is zelden nodig, penwortel of niet. Mijn rode Cordyline van 5 m staat al minstens 10 jaar in dezelfde verhoudingsgewijs belachelijk kleine stenen pot.
De eerder genoemde grote exemplaren bij het tuincentrum in Eemnes stonden de afgelopen winter overigens onder een overkapping bij de ingang.

Groet,

Draco

wo, 17/06/2009 - 19:10
kristof p

van de 7 C. australis zijn er hier 3 afgevrozen tot de grond. de anderen groeien weer normaal verder en hebben dus de koude winter goed overleefd. hier zijn ze dus goed te houden in de volle grond tijdens de meeste winters. een nog koudere winter of de vorige zie ik niet snel gebeuren maar het kan natuurlijk ook volgende winter al terug zo koud zijn...ze overleven zo'n winter dan wel (goed) maar khield toch mijn hart vast met die koude dagen...

C. indivisa kan veel meer koude aan en is in mijn ogen nog eens mooier. zal er enkele tientallen kleine zaailingen van planten in de tuin :-).

gr
Kristof

wo, 17/06/2009 - 23:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb nu ook een paar indivisa's die het al een tijdje uithouden. Deze soort mag dan een hogere vorstbestendigheid hebben dan de australis, zijn reputatie met betrekking tot duurzaamheid is tot nu toe enigszins dubieus. Gelukkig is het aanbod van zaailingen de laatste jaren wel verbeterd en stijgen daardoor de kansen op succes.

Groet,

Draco

do, 18/06/2009 - 00:24
kristof p

inderdaad, hij kan meer vorst aan maar is een veel moeilijkere plant die het opeens zomaar kan opgeven. het is daarom dat ik er enkele tientallen wil planten....in de hoop dat er zeker enkele het blijven volhouden. voorlopig doet mijn enige exemplaar die ik vorig jaar als zaailing heb geplant het nog uitstekend en had geen enkele schade van afgelopen winter!

gr
Kristof

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag