Exoten over de grens....

26 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 10/06/2009 - 17:23
jeremaine

Exoten over de grens....

Zeer recent ben ik op vakantie geweest naar Ronco Sophra Ascona, deze plaats ligt in het zuiden van Zwitserland op de grens met Italie.
Natuurlijk heb ik mijn ogen uitgekeken wat voor moois hier allemaal groeit en bloeit.

Ook in Ascona/Locarno en omgeving hebben ze afgelopen winter een uitzonderlijk strenge winter gehad, langere periode tussen -10 C. -14 C. Ook hier ontkwam men er niet aan om bijv. de Musa's wel in te pakken, het is bijzonder om te zien dat sommige exemplaren nu al zeker 5 meter hoog zijn.

Toch zijn hier planten welke naar mijn inziens maar matig tegen vorst kunnen, zoals de Phoenix C. en zeker de Cycax-exemplaren die glansrijk de winter hebben doorstaan. Okay, het voorjaar vangt vroeger aan in deze regio, ook de zomer is langer en warmer, maar toch de winter is bijna vergelijkbaar met de Nederlandse winters.

Hieronder een kleine opsomming van foto's en wie weet kan er toch meer in Nederland dan je in eerste instantie zou verwachten.

Exoten over de grens....
wo, 10/06/2009 - 17:04
jeremaine

Zie hier hoe hoog de Trachy's worden, uiteraard stonden er nog grotere exemplaren.

Exoten over de grens....
wo, 10/06/2009 - 17:07
jeremaine

Phoenix C.

Exoten over de grens....
wo, 10/06/2009 - 17:08
jeremaine

Ook deze blijkt de strenge winter redelijk doorstaan te hebben.

Exoten over de grens....
wo, 10/06/2009 - 21:49
jeremaine

Butia C. Leuke tegenstelling, op de achtergrond de besneeuwde Alpen en ter plekke was het ongeveer 32 C. tijdens het nemen van deze foto.

Exoten over de grens....
wo, 10/06/2009 - 21:49
jeremaine

Mooie compacte Trachycarpus Wagnerianus met mooie dikke stam.

Exoten over de grens....
wo, 10/06/2009 - 17:11
jeremaine

Waarschijnlijk is dit een Jubilea C. bovenop de rots partij bij deze kapitale villa aan de Lago Magiorre.

Exoten over de grens....
wo, 10/06/2009 - 17:12
jeremaine

Kan me niet voorstellen dat deze Phoenix C. ingepakt is geweest afgelopen winter. Begrijp niet hoe deze de strenge vorst zo mooi heeft kunnen doorstaan (lokatie Locarno).

Exoten over de grens....
wo, 10/06/2009 - 17:13
jeremaine

Ook de Cycax doet het hier perfect, is deze dan toch redelijk bestand tegen de vorst?

Exoten over de grens....
wo, 10/06/2009 - 17:14
jeremaine

Ziet er goed uit...

Exoten over de grens....
wo, 10/06/2009 - 17:16
jeremaine

Nogmaals de Jubilea C.

Exoten over de grens....
wo, 10/06/2009 - 17:18
jeremaine

De Trachycarpus groeit hier bij wijze van spreken bijna als onkruid. Zelfs onder struiken, totaal in de schaduw doen ze het nog prima.

Exoten over de grens....
wo, 10/06/2009 - 17:25
jeremaine

Ook de Chamaerops humilis kom je hier overal tegen, bijna elke plantenbak, plantsoen of tuin heeft wel 1 of meer exemplaren bij elkaar staan. Sommige lijken inmiddels meer op bomen, dan op struiken.

Exoten over de grens....
wo, 10/06/2009 - 17:29
kristof p

ofwel werd het er zeker niet kouder dan -6/-8 of ze hebben de phoenixen erg goed ingepakt als het -10/-14 werd. het zou me straf lijken dat de Phoenixen zo'n temperaturen daar kunnen overleven terwijl overal elders de absolute minima voor deze palm rond de -7/-8 ligt(de bladeren). alles dat lager is dan dat dood de bladeren van een Phoenix canarensies (beschadigingen gebeuren natuurlijk al bij warmere temperaturen).

gr
Kristof

wo, 10/06/2009 - 18:32
Frankko123

Klimaat daar is toch heel anders als hier denk ik. Zomers zijn warmer en langer en jaarlijks wel 700 a 800 zonuren meer. Ik denk ook niet dat het
er kouder is geweest dan -8 want na een winter van -14 hadden de Phoenixen en Chamaeropsen er niet zo mooi bijgestaan.

Hadden wij maar zo'n klimaat.

wo, 10/06/2009 - 19:40
kristof p

klimaat daar is inderdaad wel wat anders dan hier. zoals je al zei hebben ze daar niet alleen meer zon, langere en warmere zomers maar ook drogere winters wat toch ook wel belangrijk is volgens mij...
er is trouwen op het eps forum een lid die daar ergens aan een van die meren woont en het werd daar niet kouder dan -3/-4...hij groeit Syagrussen zonder enig probleem...waar het geregeld kouder word dan -6°C heeft een Syagrus geen schijn van kans!

gr
Kristof

wo, 10/06/2009 - 20:39
kraikkonen

Ik ben het met jeremaine eens.
Ik begrijp er soms niet van. Ook aan het gardameer in italie staan dergelijke palmen en ook daar vriest het moeiteloos 10 graden.

Het bewijs daar voor staat bijvoorbeeld op https://tinyurl.com/oyvvlk en dan terug blik. Ook heb ik het zelf aan den lijve ondervonden tijdens een stage.

Mss dat meer uren zon invloed hebben op de winterhardheid?

wo, 10/06/2009 - 21:32
kristof p

beste,

zelfs in Dallas, usa (dus midden in de snikhete zonnige woestijn) kan een P. canarensies niet meer aan dan -8°C.

gr
Kristof

wo, 10/06/2009 - 21:38
Subtropical

Ja jongens maar die vorst is in die gebieden vaak kortstondig, meestal overdag alweer boven 0. Maar het is wel fantastisch om te zien,

wo, 10/06/2009 - 21:53
jeremaine

Afgelopen winter, toen we hier dus die koude periode hadden, ben ik puur uit nieuwsgierigheid het weer daar op die lokatie in de gaten gaan houden, daardoor wist ik dat het daar ook zou koud was. Ook ik begrijp er helemaal niets van waarom sommige exoten dit konden overleven. Wel is het inderdaad zo dat het aantal zonuren daar aanzienlijk hoger ligt én ja, de winters zijn volgens mij minder vochtig. Nu is het wel zo dat de Alpen natuurlijk de koude noorden wind compleet afbreken, maar anderzijds valt de koude als het ware ook zomaar uit de lucht naar beneden door dezelfde bergen.
We kunnen concluderen dat het weer daar natuurlijk niet hetzelfde is als hier, anders gingen we er ook niet zo massaal naartoe op vakantie, er heerst immers meer een landklimaat in deze regio, maar het staat er ook niet lijnrecht tegenover.

We moeten zeker niet vergeten dat de exoten hier eigenlijk nog maar een redelijk korte geschiedenis hebben in dit gebied. Ook daar waren een stel pioniers (zoals wij nu in NL en Belgie), die het gewoon gingen proberen en zeker met succes!

Toch wist de eigenaresse van het hotel mij te vertellen dat ze met veel pijn en moeite de Musa's moesten inpakken, op zich niet vreemd natuurlijk, want die kunnen bovengronds praktisch niets hebben.

wo, 10/06/2009 - 22:08
kristof p

vertel me dan eens waarom er dan geen grote oude Phoenixen staan? wel grote Jubaea's maar die kunnen een stuk meer aan dan een P. canarensis.
die grote Jubaea is al erg oud en er zullen toen (de tijd dat die Jubaea werd geplant) ongetwijfeld ook Phoenixen werden geplant...die zijn ondertussen allemaal gesneuveld tijdens de koudere winters (die niet vaak voorkomen maar ze zijn er wel)
volgens mij vriezen hun Phoenixen kapot/of zwaar beschadigd in een winter met -10°C of meer. en enkel degenen die erg dicht bij het water staan (een stuk milder)overleven....(het formaat canarensis op de bovenstaande foto's is nog niet al te oud en ze zullen wel niet als kleine plantjes zijn geplant)

kzuig dit niet uit men duim ej. heb die informatie van mensen die daar in de beurt of aan een van die meren wonen...
kan goed zijn dat het er -10°C is geworden maar waar is dat gemeten. het maakt heel veel verschil uit of dit aan het meer was of 500m/1000m ervandaan of aan welke oever (noord/zuid,enz...)

gr
Kristof

wo, 10/06/2009 - 22:25
kristof p

wel, dat het daar -14 werd is niet waar. heb het daarjuist nog eens nagekeken en ik weet van iemand die daar woont Losone(zelfs nog een eindje verder van lago maggiore dan Locarno)dat het inderdaad een koudere winter was dan normaal maar het heeft dan wel maar een enkele keer -4°C geweest tijdens de nacht als koudste...verklaart volgens mij veel over de toestand van de Phoenixen, Cycassen op de foto ;-)....

gr
Kristof

wo, 10/06/2009 - 23:52
ed ressiv

Volgens mij krijgen ze daar dubbel zo veel zon als hier en maken dus ook veel meer suikers aan dan onze palmen hier, wellicht is vergroot dat toch hun overlingskansen.
Groetjes
Hans

do, 11/06/2009 - 02:14
AbeJan

Het zwitserse- en italiaanse merengebied heeft verschillende microklimaten. Aan de hellingen van de meren vriest het zelden meer dan 5C. Vandaar de vele Phoenix palmen daar. De plaatsen waar het -10C of zelfs -14C kan worden liggen verder van het meer of zijn hooggelegen. Locarno heeft 2 weerstations; 1 op de helling aan het meer (Locarno-Monti) en de andere in de Magadino-laagvlakte, even ten oosten van Locarno. In deze laagvlakte verzamelt zich 's-winters de koude (zwaardere) lucht. Het weerstation daar meet er in sommige winters idd strenge vorst, tot -14C. Sneeuw kan er 2 maanden onafgebroken blijven liggen. Opmerkelijk genoeg staan er gezonde Trachy.palmen onmiddelijk naast dit weerstation...

do, 11/06/2009 - 15:26
jeremaine

Misschien dat de verklaring van Abejan doorslaggevend is, klinkt op zich wel logisch.

Ik vind het wel mooi dat deze beplanting ook mooi blijft in deze regio. De plantsoenen en rotondes zien eruit om door een ringetje te halen. Ik denk dat dit in NL absoluut niet mogelijk zal zijn, want men heeft hier toch wat minder respect voor eigendom van anderen en zal het snel ten prooi vallen aan vernieling etc.

Nu blijf ik wel heel nieuwsgierig of er goede ervaringen zijn om een cycax gewoon hier in NL in de volle grond de winter door te kunnen helpen? Een Phoenix C. heb ik nu al in de volle grond staan en die zal ik met enige vorst gaan inpakken en beschermen met lichtslang, blijft natuurlijk een experimentje.

Overigens hebben 2 van de 3 Chamaerops humilis planten zich gelukkig toch hersteld van de speerrot. Het hart was eruit, maar gelukkig komt er nu bij elk toch weer een nieuw speertje omhoog.

do, 11/06/2009 - 19:00
kristof p

Jeremaine,

mijn kleine Cycas staat nu 3j in de volle grond zonder ooit schade te hebben gehad (wel met afdak en deze winter wat extra bescherming. in een normale winter (voor mij is dat een winter wanneer het zelden lager dan -5°C vriest)hebben ze geen problemen onbeschermd...
het moet zeker op koudere plaatsen ook mogelijk zijn want weet er eentje staan in een tuin in Braschaat en die krijgt nooit bescherming en staat er al jaren. staat wel in een erg bosrijke omgeving.....

gr
Kristof

Onderwerp gesloten