Hoe dadelpit laten kiemen/planten?

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 31/10/2006 - 11:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoe dadelpit laten kiemen/planten?

Hallo, hoe kan ik een dadelpit laten kiemen om die vervolgens te planten? Is dit makelijk of niet te doen? Ik ken hier echt niets van en wil zoveel mogelijk info hieromtrend. Wie kan mij helpen? Zijn er mensen die daar ervaring mee hebben, die dit nog gedaan hebben ? Wat is jullie ervaring daarmee? Graag zoveel mogelijk (nuttige) reactie.
Dank. Mvg, Filip.

Hoe dadelpit laten kiemen/planten?
di, 31/10/2006 - 22:57
satmeel

Hallo Filip,

dat is eigenlijk redelijk simpel.

Bij mij zijn er net gisteren een aantal ontkiemd. Ik heb ze 3 dagen laten weken in lauw water en heb ze 30-09-2006 in een zipbag gedaan met zaai- en stekgrond en daarbij bij ongeveer 28c weggelegd.

Na 1 maand zijn ze dus ontkiemd. Ik heb ze gisteren in potten gezet. In dit geval wel hoge potten gebruiken omdat ze eerst een lange penwortel maken alvorens er iets boven de grond komt.

Kijk ook eens bij de samenwerkingsbladen. Het is een Phoenix Dactylifera.

Succes,

Paul

wo, 01/11/2006 - 17:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zeg Paul,
kan je me zeggen wat een zipbag is. Is dat een soort plastiekzak die dicht kan maken? Je hebt de pitten 3 dagen laten weken in lauw water, het water koelt toch af? Of ververs je iedere keer het water wanneer het koud wordt? En 's nachts dan, wat doe je dan? De zaai- en stekgrond moet die nat of droog zijn of vochtig? Is gewone kamertemperatuur voldoende(ong.20°C)?
Wie kan mij verder helpen?
Mvg, Filip.

wo, 01/11/2006 - 17:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,

Voor zowel het weken als het zaaien zijn plastic bekertjes prima geschikt.
Plastic bekertje met (warm) water en de zaden erin gewoon op de radiator van de centrale verwarming zetten, word het lekker warm (geeft niks als het snachts even afkoelt, als smorgens de verwarming weer aangaat wordt het water en de zaden vanzelf weer warm.

Ook voor het zaaien.
Bekertje vullen met stekgrond of kokosaarde en dan een paar zaden erin (stuk of 5), nog een klein beetje grond erover en dan lekker vochtig maken en op de verwarming zetten.
Wel iederedag goed in de gaten houden of de grond nog vochtig is, niet te nat en niet te droog.
Doordat de plastic bekertjes een klein beetje transparant zijn (door het dunne plastic) kun je ook handig de wortels een beetje in de gaten houden.
Als het plantje groot genoeg is en in een grotere pot moet, dan kun je het plantje makkelijk met kluit enal uit het bekertje duwen door zachtjes tegen de onderkant van het bekertje de kluit omhoog te drukken.

Deze methode werkt natuurlijk ook goed bij andere zaden (citroen, mandarijn,.......)

Succes.

wo, 01/11/2006 - 18:21
satmeel

Ik week ze in een thermosfles. Wel elke dag het water verversen.

Een zipbag zijn die zakjes waar ook wiet in wordt verkocht, maar dan een grotere versie. Voordeel van de zipbag is, dat je grond niet uitdroogt. Nadeel is de kans op schimmel als de boel te nat is.

Onderwerp gesloten