hoe laat ik een Kokosnoot onkiemen

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 31/10/2006 - 19:11
saw

hoe laat ik een Kokosnoot onkiemen

Hallo weet er soms iemand hoe ik een kokosnoot plant en of het mogelijk is

di, 31/10/2006 - 20:51
hent v

Bedoel je om een kokosnoot uit de winkel te laten ontkiemen.

Gr Hent

do, 02/11/2006 - 10:22
saw

ja ik heb er een gekocht in de winkel en ik zou hem willen laten ontkiemen

do, 02/11/2006 - 11:46
texeltje

geen idee of dat mogelijk is....

do, 02/11/2006 - 17:08
rekel

Ik heb weleens gehoord dat je de kokosnoot lange tijd warm en vochtig moet houden en dat er dan vanzelf iets moet gebeuren. Anders moet je er alvast zelf een snee in maken bij een breekpunt...

do, 02/11/2006 - 18:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb ooit ergens gelezen dat je hem moet zaaien in een pot met zaai-en stekgrond. De kokosnoot 2/3 in de voedingsbodem stoppen, bevochtigen en afdekken met plasticfolie. Kiemtemperatuur weet ik niet meer precies maar ik veronderstel dat het boven de 30° ligt.

groeten
Yves

do, 02/11/2006 - 19:06
texeltje

dat is een ding dat zeker is...hij heeft een hoge kiemtemperatuur nodig.....

do, 02/11/2006 - 19:50
kroisos

ik denk wel dat het lukt met een cocosnoot uit de supermarkt. ze blijven lang kiemkrachtig aangezien ze soms een hele oceaan oversteken om dan ergens op een strand te ontkiemen.

vr, 03/11/2006 - 00:56
hent v

Er zijn verschillende methoden voor het opkweken van kokosnoot.
Methode 1: verwijder alle vezels van de noot,zodat de vrucht niet meer blijft drijven.Begiet de vrucht met heet water (60-80 gr).Leg hem zodanig in een schaal dat de helft van de vrucht onder water komt te liggen. Zet de schaal op een verwarmingplaatje.Na ongeveer 4-8 weken zal de kiem uitkomen.
Methode 2: Leg de noot met vezels en al op een grote bloempot ,gevuld met vochtig zand of turf.Zorg voor warme voeten.Kiemduur ongeveer 8 weken.
Heel belangrijk: constant vochtige-warme omgeving.
De inhoud van de noot (vruchtvlees en water) is de kiemvoeding voor 2-3 jaar.

Gr Hent

do, 02/11/2006 - 21:33
satmeel

Heb je daar ervaring mee opgedaan?

Volgens mijn info gaat dat zeer waarschijnlijk niet lukken. Het onderstaande is origineel een Engels stukje. Ik heb het door een vertaalmachine gehaald.

De ingevoerde kokosnoten zullen soms ontkiemen maar de verwijdering van de schil maakt dit onwaarschijnlijk. De verse zaden zouden op vochtige turf met de breedste oppervlakte naar beneden bij een temperatuur van 24-27°C moeten worden geplaatst. Het zaad ontkiemt langzaam, vergend tot 4 maanden alvorens de spruit verschijnt. Tijdens germinatie, groeit de enige zaadlob (zaadblad) binnen de zaadholte. Zijn schede beschermt de de zaailingswortel en spruit en groeit met hen door het zachtst van de drie ogen bij de basis van shell. Een deel van de zaadlob, de kokosnotenappel, vergroot in de holte binnen de kokosnoot en absorbeert voedingsmiddelen van het endosperm en kokosnotenwater. Omdat de zaailing toegang tot deze voedselbron heeft, kan het voor wat tijd groeien alvorens contact met de grond op te nemen. Zaailingen nog de in bijlage aan de kokosnoot kunnen uit sommige leveranciers worden verkregen. Deze zullen overleven een paar jaar maar maken geen ideale huisinstallaties aangezien zij constante hoge vochtigheid en temperaturen vereisen. Zij zouden op een goed-afgevoerde zandige grondrijken in kalk en potas moeten worden gekweekt. De zaailingen met het zaad in bijlage zouden niet moeten worden overgeplant tot de verbinding met het zaad is verschrompeld. In containers kunnen op de kokosnoten worden geraamd tot 2 m in hoogte met pinnate bladeren van een gelijkaardige lengte (bron: https://tinyurl.com/yxrrd5nz)

do, 02/11/2006 - 22:56
hent v

Ik heb daar geen ervaring mee , maar is een vrije vertaling uit het boek Palmen uitgever Thieme Halina Heitz isbn 90-5210-056-x.
Er staat verder nog in dat kokosnoten die voor de opkweek zijn bedoeld in hun thuisland vaak behandeld zijn met een kiemhormoon.Dat preparaat word in de 3 groei-openingen gespoten en moet er voor zorgen dat de schil zacht en doorlatend word.
Veder staat er nog het volgende: wie in de gelegenheid is het gigantische zaad - want dat is een kokosnoot uiteindelijk - constant goed vochtig-warm te houden, zal de plant moeiteloos aan het kiemen brengen. Zij doet ook nog de volgende aanbeveling kokosnoten met lichtbruine ogen kiemen makkelijker dan exemplaren met donkere ogen (kiemporiën) Slechts een van die ogen bevat het piepkleine kiem.

Gr Hent

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag