Ik woon in Almere, mijn palmen dan?

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 18/11/2010 - 05:22
edwardkarin

Ik woon in Almere, mijn palmen dan?

In een boom op een bedrijventerrein in Almere-Buiten zijn sporen gevonden van de Aziatische boktor. Het beestje is zeer schadelijk voor bomen en struiken. In een straal van honderd meter worden de bomen gerooid en onderzocht. Ook blijft het gebied vier jaar onder toezicht van de Voedsel en Waren-Autoriteit.

Tot nu toe zijn alleen Oost-Aziatische boktorren in Nederland opgedoken. Die leeft vooral aan de onderkant van de boomstam. De Aziatische zit hoger en richt meer schade aan.

Bovenin de esdoorn in Almere-Buiten zaten zestien uitvlieggaten van de boktor. Die werden ontdekt toen de boom werd gerooid.

Bestrijding
Het ministerie van Landbouw had tot dusverre al de handen vol aan de bestrijding van de Oost-Aziatische boktor. Het beestje dook op in onder meer Boskoop en Hoofddorp en bracht de natuur ernstige schade toe.

Door de vraatzucht van het beestje legde toenmalig minister van Landbouw Gerda Verburg handelsverboden op aan boomkwekerijen en werden er bufferzones ingesteld. Dat leverde voor de kwekerijen een schadepost op van miljoenen euro's.

do, 18/11/2010 - 08:00
D_SDennis

Het beestje kan in potentie veel schade aanrichten. Maar in NL is nog nergens ernstige schade waargenomen, behalve een paar uitvlieggaten. Maar om erger te voorkomen worden dan idd alle gewassen binnen een bepaalde straal verwijderd. Volgens mij gaat het alleen om risicogewassen. Of palmen daarbij horen, weet ik niet, maar volgens mij niet. Is volgens mij geen waardplant voor deze soort. Anders wordt het duimendraaien....want in Boskoop is het gewoon pech als particulier en ben je je bomen kwijt.

vr, 19/11/2010 - 14:29
rwo

Ik zou niet vrolijk worden, wanneer ze dat beestje in je buurt vinden.
Volgens mij ging in Boskoop alles tegen de vlakte
GR
Ruud

vr, 19/11/2010 - 16:44
edwardkarin

Hier zijn ze al aan het kappen in 'de Vaart' 100 meter in de omtrek van de bewuste boom, ernstig gezicht is dat, ik vind het vreselijk.
De bomen doen er zolang over en het is dan direct weer zo kaal.

Palmen lusten ze niet, alleen loofbomen zijn de pineut, die heb ik ook wel, zou zonde zijn in mijn tuin, een mooie pruim heb ik ook, ook dat zou ik erg vinden, wie niet natuurlijk.

Edward

za, 20/11/2010 - 21:52
Draco

Ik hoop maar dat het geen lange afstandsvliegers zijn, want dan wordt ons land straks nog Bleker.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag