lotusbanaan ziet er slecht uit

31 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 07/03/2011 - 14:53
peter42

lotusbanaan ziet er slecht uit

Mijn lotusbanaan staat nu voor het 2e jaar in mijn verwarmde kas te overwinteren, maar hij ziet er maar slecht uit, en word het erger
en erger. Kan iemand mij zeggen wat er aan de hand kan zijn en of hij in het voorjaar weer gewoon hersteld?
foto van een maand geleden

lotusbanaan ziet er slecht uit
ma, 07/03/2011 - 14:54
peter42

en een foto van nu, dus een maand verder.

lotusbanaan ziet er slecht uit
ma, 07/03/2011 - 14:56
peter42

en een foto van afgelopen zomer voordat hij de kas in ging.

lotusbanaan ziet er slecht uit
ma, 07/03/2011 - 15:31
RdB

Volgens mij gewoon gedrag van de Musella lasiocarpa (ik neem aan dat het die is). Ziet er bij mij nu echt niet beter uit.

Ruud

ma, 07/03/2011 - 20:42
peter42

Hoi Ruud, ik heb hem in de zomer van 2009 als klein stekje gekocht, en was het al een aardige plant toen hij de winter erop de kas in ging, en kwam hij er in het voorjaar van 2010 er dan ook weer net zo fris uit, (zie foto)
maar nu is het tegenovergestelde, want als je op de bovenste foto ziet hoe groot en vol met blad de kas in is gegaan, dan zie je dat er bijna niks van over is.

lotusbanaan ziet er slecht uit
ma, 07/03/2011 - 23:08
RdB

Ook ik heb nog maar een paar jaar ervaring met de Musella, hoe groter hij wordt hoe kaler hij aan het einde van de winter er uit schijnt te zien. Maar straks buiten is hij in een mum van tijd weer de oude,

Ruud

Foto wil niet, foutmelding van forum.

ma, 07/03/2011 - 23:09
RdB

Nog een poging

lotusbanaan ziet er slecht uit
di, 08/03/2011 - 20:09
edwardkarin

Hoi Peter komt mooi uit dat je over deze banaan begint, ik heb er een op zolder staan, stam van 70 cm. en de bladeren verwijderd afgelopen winter, waren zo enorm groot.

Ik heb deze al 2 keer afgesneden de stam, zie je een frisgroene kern, kan niet anders hij stond altijd al op de zolder zon op het zuiden erop en de zolder is continu 20 graden, maar als ik hem had afgesneden, liep deze niet telescopisch uit maar droogt weer in bovenaan de stam, waarom is mij een raadsel.
Nat is ie ook, althans ik heb water gegeven, het aarde is vochtig.

Want de omstandigheden zijn op de zolder bij mij subtropisch voor deze banaan nu, wat ie nu hoort te doen moet ie in het voorjaar buiten ook doen, maar ik ben er bang voor.

De stam ziet er net zo uit als bij jou, en de zijscheuten zijn slap die er nog aanvast zitten.

Als ie van jou zo is, dan vrees ik voor de stam die ik in een koker hebt staan in m'n tuin, ik heb een musa lasiocarpa en een musa basjoo ingepakt in een koker.
De musa lasiocarpa stam voelde in januari nog hard aan in die koker?

Ben benieuwd allemaal of de stroomkosten niet voor niets waren?

En ik grote bananen kan kweken nu eens een keer.

gr. Edward

wo, 09/03/2011 - 14:41
peter42

Hoi Ed, ik denk dat je zolder te donker is, en de winter met z'n zeer korte
dagen niet erg bevordelijk voor de groei is. Dan zit je ook met het probleem dat binnenshuis de luchtvochtigheid veel te laag is voor een banaan. Verder hoop ik dat Ruud gelijk heeft, en mijn lotusinfo-icon in het voorjaar weer gewoon gaat uitlopen. Verder denk ik ook dat ik een paar stammen moet afsnijden en een eigen pot moet geven, want het wordt wel erg krap in die kuip, en vermoed ik dat het een grote klomp wortel is waar bijna geen potgrond meer tussen zit, maar dat kan ik allemaal pas over 2 maanden bekijken als alles weer naar buiten gaat.

wo, 09/03/2011 - 19:27
edwardkarin

Gaat het over 2 maanden pas naar buiten, oke dan praten we over begin mei dus.
Ik heb alweer wat kuipplanten staan op het dakterras en tuinterras, maar dat zijn geen bananen natuurlijk, deze kunnen wel een paar graadjes vorst verdragen, zoals de phoenix en de cycas en een cordyline.
Nu nog in de blokhut laten is ook niet echt bevordelijk vind ik.

Ik haal ook de kokers nog niet weg hoor, al zou ik dat wel willen natuurlijk, maar ze groeien dan toch nog niet.

Maar wanneer iedereen z'n verpakking rondom z'n musa basjoo weghaalt doe ik dat ook.

Ergens in april denk ik?

wo, 09/03/2011 - 20:32
peter42

Ik wacht liever tot de ijsheiligen voorbij zijn, dus half mei, want tot die tijd heb je nog kans op nachtvorst, dus blijven mijn bananen tot die tijd mooi in de kas staan.

do, 10/03/2011 - 01:29
edwardkarin

Ja oke voor bananen is dat verstandig, maar een phoenix can. en een cycas revoluta verdragen wel een paar graadjes vorst als het overdag gewoon ruim boven het vriespunt komt, dat is nu ook van toepassing, ijsdagen verwacht ik zeker niet meer en kou ook niet meer, de temp. overdag komt wel boven de 5 graden uit of hoger, dus dan zou evt. wat vorst geen probleem mogen zijn.

Maar voor bananen is dat anders, en warm is het toch lang nog niet dat hebben ze wel nodig voor groei.

do, 10/03/2011 - 21:38
hent v

Hoi

met verwarmd regenwater en een mestgift zijn ze al wel aan de praat te krijgen.
Ik denk dat de plant veel te weinig water heeft gehad.

Gr Hent

vr, 11/03/2011 - 09:11
RdB

Heeft niets met watergift te maken, sterker nog, als je ze te nat houdt gaan ze nog rotten ook. Planten in deze conditie moeten natuurlijk helemaal geen mest hebben. Bedenk dat planten water, kooldioxide en licht eten en die mineraaltjes slecht bijzaak zijn. Al dat zout zou een plant nu meer kwaad dan goed doen. Lekker nog een maandje in rust laten en dan naar buiten (of desnoods nu al op zachte dagen).

Ruud

di, 22/03/2011 - 18:09
peter42

Ik denk dat ik al weet wat er aan de hand is, en dat is dat ik hem waarschijnlijk teveel water gegeven heb. De onderschaal staat al een tijd nat, dus denk ik dat de wortels aan het rotten zijn en de plant daardoor zo slecht eruit begint te zien.
Bij deze weer een nieuwe foto, nu 2 weken verder sinds de vorige.

lotusbanaan ziet er slecht uit
wo, 23/03/2011 - 16:50
peter42

Kan ik net als bij een basjoo de scheuten er afsnijden en een eigen pot geven? Want het ziet er naar uit dat de plant dood gaat, en wil ik graag de 2 scheuten die nog heel zijn een eigen pot geven.

wo, 23/03/2011 - 17:03
RdB

Ja hoor, dat kan, probeer ze wel flink wat wortel mee te geven.

Ruud

wo, 23/03/2011 - 17:08
peter42

Mooi, dan zal ik dat morgen eens rap gaan doen, want hij verslechterd met de dag lijkt het wel. Nou maar hopen dat ik dat aankan met m'n rug, want ik heb weer eens een hele week met m'n neus over de grond lopen slepen, omdat m'n rug dienst weigerde, en sinds vandaag loop ik weer recht.
Ik heb ook een volkstuin gehuurt, maar die ga ik weer opzeggen, want wordt m'n rug voortaan teveel.

wo, 06/04/2011 - 22:11
peter42

Dat morgen in de vorige post is dus vandaag pas geworden, en heb ik hem zojuist even uit de pot gehaald, en leek het wel of ik een riool opentrok, dus rotte potgrond.
1/3 laag was echt muf en rot, dus heb ik handmatig zoveel mogelijk grond verwijderd, zonder al te veel wortels te beschadigen, want die zien er nog goed uit. Ik heb ook al het oude bruine blad verwijderd en alles wat er slap bij hing.
Nu is de vraag, moet ik nu elke stam z'n eigen pot gaan geven, of bv de 3 grootste aan elkaar laten zitten, en dan alleen de rest ieder een eigen pot geven?

lotusbanaan ziet er slecht uit
wo, 06/04/2011 - 22:14
peter42

Foto van de wortels.
Die dikke punt rechtsonder in beeld is geen wortel maar een restant van een rot stammetje dat ik afgebroken heb.

lotusbanaan ziet er slecht uit
wo, 06/04/2011 - 22:29
edwardkarin

Ik heb beide in de volle grond gezet nu, de stammen met een vleesmes schuin afgesneden, en de kernen worden al omhoog gedrukt.

Dus hier gaat ie wel goed.

Jou musa lasiocarpa heeft te nat gestaan in die tent, en die werd maar verwarmt tot net boven het vriespunt, dus veel verdamping was er niet, dat was er op mijn zolder al niet eens zoveel achter het glas op het zuiden.

Dat is dan funest.

Maar zet deze in de volle grond en dan komt het wel goed, in een pot lijkt me niet handig of deze moet een flink stuk groter worden want deze gaat veel capaciteit eisen deze zomer, dat is bij alle bananen zo, of je moet gaan snijden in delen en weer opkweken dus.

Je gaat op termijn het nooit redden in kuipen ook je palmen niet, er komt een grens met kuipkweek, in de volle grond is dat niet aan de orde, of het moet wel heel erg groot worden.

gr. Edward

wo, 06/04/2011 - 23:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het voortdurend waarschuwen tegen het gebruik van potten zonder waterafvoergaten heeft dus wel degelijk zin!

wo, 06/04/2011 - 23:37
peter42

Hoi edward,
Ik heb geen plek in de volle grond, vandaar dat alles in potten moet.
De trachy's kunnen als ze naar mijn zin hoog genoeg zijn, wel in de grond waarop ze nu staan, maar dat is nog jaren weg, en heb ik nog genoeg grotere potten waar ze nog prima verder in kunnen. Btw, ze doen het erg goed in die potten, want toen ik ze kocht in de zomer van 2008, waren de 2 kleintjes pak hem beet iets meer dan een meter hoog, en nu zitten ze al op ruim 2,40m.
Verder vindt ik het leuk om bananen te kweken, en als ik op een gegeven moment teveel bananen heb of exemplaren die te groot voor een pot worden, dan verkoop ik die gewoon, dus dat hoeft geen probleem te zijn.
Verder was de vraag of ik de drie dikste stammen aan elkaar kan laten zitten en alleen de overige stammen een eigen pot kan geven.

wo, 06/04/2011 - 23:59
peter42

Hoi Greenconnection,
De potten hebben allemaal gaten en onderschalen, en doe ik in elke pot een laag hydrokorrels onderin, dus dat is nooit een probleem hier.
Edward heeft het goed gezien, want hij weet dat ik een kas heb waar alles in staat, en heb ik teveel water gegeven dat amper verdampt, dus heeft hij inderdaad veel te nat gestaan.

do, 07/04/2011 - 00:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Sorry; ik dacht aan de rotte rioollucht te herkennen wat er aan de hand zou zijn. Dan heb je wel erg veel water gegeven.

do, 07/04/2011 - 03:14
peter42

@ greenconnection
Komt dat nog goed als je de foto's bekijkt?

vr, 08/04/2011 - 11:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat lijkt me wel; de scheuten zien er krachtig genoeg uit om nieuwe wortels aan te maken.

vr, 08/04/2011 - 22:00
peter42

Ik heb de stammetjes opgesplitst, en de 3 grootste aan elkaar laten zitten,
en 2 stuks een eigen potje geven. Dan heb ik er nog 2, maar die braken af en zit er geen wortel aan, en die heb ik ook maar in een klein potje gezet.
Nou heeft voor het opsplitsen alles veel te nat gestaan, en heb ik eergisteren de plant in z'n geheel uit de pot gehaalt en zoveel mogelijk potgrond verwijderd gehad zodat het allemaal een beetje kan drogen.
Nu is de vraag, moet ik nu alles weer zeiknat zetten vanwege het feit dat ik flink in de plant heb zitten snijden, of gewoon een beetje water geven zodat het niet meteen weer zeiknat staat?
En zouden die 2 die afgebroken zijn nog aan kunnen slaan, of is dat tervergeefse moeite?

lotusbanaan ziet er slecht uit
vr, 08/04/2011 - 22:01
peter42

foto 2

lotusbanaan ziet er slecht uit
vr, 08/04/2011 - 22:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik zou de potgrond zo droog mogelijk houden en pas weer gaan gieten als er duidelijk hergroei is.

vr, 08/04/2011 - 22:55
peter42

@ greenconnection
Stomme vraag, maar zou het zin hebben om dan tijdelijk de bovenkant van de potten af te dichten met huishoud folie, zodat het beetje vocht dat in de verse potgrond zit niet meteen verdampt en de grond kurkdroog wordt?
Want da

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag