Mijn kat is te dik en het lukt niet af te vallen

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 07/03/2011 - 14:26
Monvi

Mijn kat is te dik en het lukt niet af te vallen

Ik heb twee poesen, een van 2,5 jaar (kruising Britse korthaar/Europees korthaar) Minna en een van 9 maanden (Britse korthaar) Djinty. Minna (die al gesteriliseerd is) woog 3,8 kilo in april 2010, toen zei de dierenarts dat ze iets aan de zware kant lag maar toch goed als ze maar niet meer aankwam. Ik vond persoonlijk niet dat ze te veel at, want er lagen altijd brokjes over in haar bakje. Maar sinds de kitten is gekomen in september was er een verandering. Op een of ander manier dacht zij dat het eten van Minna lekkerder was, terwijl ik kittenbrokjes in de ene bak had en eten voor volwassen kat in de andere. Djinty wou per se het eten van de andere poes eten. Ook zat ik de bakjes neer op verschillende plekken zodat ze niet te dicht bij elkaar gingen eten. Maar zij wist gewoon dat er andere brokjes lagen in de ander bak. Ze ging gewoon daarnaartoe en duwde gewoon Minna weg en ging eten. Minna ging dan bij het etensbakje van Djinty eten, maar daar zaten de kittenbrokjes in. Het was elke keer hetzelfde, en zelf als ik Djinty ging oppakken en terugzetten bij haar eigen etensbak, ging ze gewoon terug naar het bakje van Minna. Ik heb geprobeerd om ze in twee verschillende kamers eten te geven, maar dat lukt ook niet. Er werd niet gegeten maar ze gingen aan elke kant van de deur zitten, omdat ze wisten dat de andere kat aan de ander kant was. Dus toen dacht ik dat ik kon dan beter het eten mengen 50/50, gingen ze allebei precies hetzelfde eten.

In december was ik weer naar de dierenarts met Minna voor haar jaarlijkse inenting, en de dierenarts vond het niet goed dat ze dikker was geworden. Nu woog ze 4,5 kilo, ze is niet ontzettend dik, ik heb wel dikkere katten gezien, maar ze heeft een beetje hangbuik en als je haar zo van boven kijkt heeft ze een beetje ronde buik. Ik was dan gestopt met kittenbrokjes, het was op en ik ging niet meer kopen, want ondertussen was de kitten al 7 maanden oud. Dus nu kregen hun gewoon allebei hetzelfde voer. Maar het probleem is dat Minna te veel eet, het is een gewoonte geworden dat alles moet in een keer op. Het is alsof ze denkt dat ze anders te kort komt. Bijvoorbeeld, als ik s’ochtends sta ik op en geef ik ze eten. Maar omdat ik ga werken moet ik voor dat ik weg ga, eten geven voor de rest van de dag. Dat gaat niet goed. Minna eet eerst uit haar eigen bakje, en dan eet ze alles wat nog in het andere bakje ligt ook op. Djinty eet gewoon een klein beetje, en misschien wil ze later wat eten, maar dat kan dan weer niet omdat Minna dan alles heb opgegeten. Op het moment dat ik op punt sta om weg te gaan naar mijn werk is alles al op, geen enkel brokje voor de rest van de dag.

Ik heb op internet veel hierover gelezen, en het wordt ook geadviseerd om de kat meer te laten bewegen. Maar dit is dus heel moeilijk, ten eerste zijn ze binnenkatten en zijn nooit buiten geweest. Met elkaar spelen doen mijn poesen soms, dan gaan ze elkaar jagen en ze gaan stoeien. Maar het is ook niet zo dat ze dat elke dag doen. Minna vindt het heel erg leuk om achter een touwtje te rennen, maar dat doet ze alleen als Djinty er niet is. Djinty is veel sneller en pakt het touwtje eerst. Minna vindt het niet leuk dan en geeft meteen op, en ga ze ergens liggen. Wat we wel hebben ontdekt is dat als we de kitten in een ander kamer op slot doen, gaat zij wel spelen. Maar heel eventjes want dan begint Djinty te miauwen. Dan gaat Minna meteen kijken waar het geluid vandaan komt en gaat ze voor die deur zitten. We hebben net een zo’n lazerlampje gekocht. Minna ging meteen achteraan rennen. Maar snel genoeg had Djinty hem ook ontdekt en ging zij erachter aan rennen, en ja, dan vond de Minna het niet meer leuk. Ging ze gewoon ergens liggen. Dus ja, dit wordt al heel moeilijk. Ik heb haar net weer gewogen, en ze weegt nogsteeds precies hetzelfde, 4,5 kilo.

di, 08/03/2011 - 19:14
malou

Dit is een heel lastig probleem inderdaad.

Mijn katten deden dit ook toen de jongere katten erbij zijn gekomen, ik heb toen maar gewoon besloten kittenvoer en volwassen door elkaar te mengen op een gegeven moment (5 maand ofzo)

Jij bent inmiddels zelfs al met die brok gestopt, dus daar zal t niet meer aan liggen.

Heb je mogelijkheid om je katten een halve dag apart te doen en dan te voeren in die tijd?
Zo weet je zeker dat je ene niet teveel krijgt en de ander niet te weinig.

Ook zou je kunnen kiezen voor een voederautomaatje, maar het probleem wat dan kan vormen is dat je kat het eten van de jonge kat alsnog snel wegsnaait.

Wat ik dan misschien zou proberen is een hele grote bak voer neer te zetten, en laat ze zich maar even over-eten. Ze zitten vanzelf snel te vol en leren dat er genoeg te eten staat en dat ze het kunnen verdelen.

Dit heeft bij mijn ene kat goed geholpen (niet voor t afvallen want hij is nog steeds rood, groot dik en rond ;-) ) maar hij eet niet zoveel meer als eerst.

Gewoon genoeg voor bij wijze van 2 dagen neerzetten en kijken hoe dat gaat.

Voor de beweging zou je kunnen overwegen (mits je niet op flat woont) om een tuin af te schermen of een kattenren maken. Wij hebben een ren van 5 bij 3 meter en ze zijn daar erg veel in te vinden.

Succes!

di, 08/03/2011 - 23:53
Sjaaks

Die hele grote voerbak heb ik ook geprobeerd en de te dikke kat ging zich toen dus echt overeten. Kwam heel snel uit op 5,7 kg (ging razend snel). Bij de dierenarts laten nakijken om medische oorzaken uit te sluiten en die waren er niet. Nu voer ik drie keer per dag de katten afzonderlijk van elkaar en de veel te zware kater krijgt nou weer een net model.
Ik hoop voor jou dat er een andere oplossing is maar bij mij is afzonderlijk voeren de enige oplossing, wat betekent dat ze niet meer de hele dag kleine hapjes kunnen nemen zoals katten eigenlijk graag willen.
Succes!

ma, 14/03/2011 - 16:00
anneW

Voor sommige katten is onbeperkt voeren niet de oplossing. Geef ze gewoon 2 of 3 x per dag een afgemeten hoeveelheid.
Verder is er bij de dierenarts speciaal vermageringsdieet te koop: bv Satiety support of obesity. Dit voer bevat veel goede voedingsstoffen, en daarnaast veel vezels zodat katten toch een vol gevoel hebben.
Over gaan (deels) op natvoer kan ook helpen. Eenzelfde hoeveelheid natvoer bevat veel minder calorien dan brokjes, natvoer bestaat nl voor ca 80% uit water. Wel een volle buik dus, maar minder calorien.
Verder kun je het voer in een voerbal met gaatjes doen: ze moeten achter de bal aan voor brokjes: beweging, natuurlijk gedrag (=moeite doen voor eten, jagen), dus afleiding, tegengaan verveling, afgepaste hoeveelheid brokken en langzamer eten, dus eerder een vol gevoel.
Overgewicht bij katten geeft een sterk verhoogde kans op: suikerziekte, blaasproblemen (lees: in huis plassen) en gewrichtsproblemen.
Succes

Onderwerp gesloten