Musa basjoo stompen...

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 26/02/2008 - 22:19
edwardkarin

Musa basjoo stompen...

Wanneer mag ik nu iets verwachten wat betreft groei, alles loopt dit jaar erg vroeg uit, mijn musa basjoo is afgestorven tot aan de bodem(was niet beschermd), ik had er de laatste vorstnachten 1 1/2 week geleden een droge laag turf overheem gestrooid, misschien zijn de afgesneden stammen nu dus stompen wel weer geleden onder de nachten met -4 maar er lag een laag turf overheen.
Wanneer mag ik leven verwachten?

De musa basjoo bezorgd mij veel zorgen, alles in mijn tuin doet het enorm goed, maar de musa basjoo is volledig afgestorven, ik heb alles een maand terug afgesneden, er stonden toen 4 verse stompen net boven de grond, uitlopen doen ze nog niet, dat moet toch telescopisch gebeuren?

Musa basjoo stompen...
di, 26/02/2008 - 11:29
texeltje

de musa basjoo duurt heel lang voordat hij weer tot leven (uit de grond) komt.
Kan zijn dat ie pas in mei uit gaat lopen.....hij heeft eerst een periode van warmte nodig....
Een beschermde basjoo loopt veel sneller alweer uit.
Dus als je wilt weten of hij nog leeft zul je hem of uit moeten spitten of heel geduldig moeten zijn.

di, 26/02/2008 - 12:27
edwardkarin

Dus het is verkooppraat dat deze stompen de 1/5 meter halen of meer, zoals sommigen beweren.
Ik heb een hoofdstam als plant gekocht voorjaar 2005, maar echt groot is alles nooit geworden, de 2 winters was alles doorgekomen zonder veel schade, en het klopt inderdaad dan lopen ze vrij snel weer uit, dus ik dacht dat ik de 2 meter of meer wel zou halen, met een stam overgehouden van een meter, nee dus niet, kwam net boven de haag uit die is 1.80m. maar niet met de stam van de musa basjoo met wat bladeren wel.

Nu is alles dus met de grond gelijk, dus maar afwachten, ik moet toch wel een flinke kluit hebben inmiddels dat zal toch wel weer iets op moeten leveren, als je alle advertenties leest erover, dan staat er altijd bij dat ie vanuit de grond weer uitloopt etc...

Het is nu al groeizaam weer, hoge temp. en veel regen...

di, 26/02/2008 - 16:17
texeltje

Het verkooppraatje is waarschijnlijk dat het een winterharde soort is.
Dat klopt ook wel in zovere dat hij afsterft tot de grond als hij het te koud krijgt en als knol in de grond overwintert. Een banaan bestaat uit allerlei laagjes blad over elkaar het is geen boom met stam. Dat zit vol met grotendeels water en als het gaat vriezen bevriest de stam ...gaat het vervolgens dooien dan zakt ie vaak als een plumpudding in elkaar (hangt even af van de mate van vorst uiteraard)
Ik pak hem in omdat ik de stam wil behouden...zodat hij steeds groter wordt. Afgelopen zomer is de stam tot zon 2 meter gegroeit....hij gaat dan gewoon vrolijk weer verder met groeien en hoop dat er dit jaar een metertje bij gaat komen. Maar das de keus die je maakt ...inpakken en stambehoud of niet inpakken en kans dat hij tot de grond afsterft.

di, 26/02/2008 - 19:49
phil2

dag,
ik denk ook dat het kan meimaand zijn voor er een nieuwe scheut groeit, de niet geschonden stammen zijn nu nog in rust periode,dus nog even geduld.
Wat het groeien betreft is geen verkoopfabel,Toen ik mijn musa kreeg had die een stam van ongeveer 1m20,het was al november,heb die in pot laten staan op zolder,einde maart geplant in tuin De volgende winter ingepakt met
stro DE daarop volgende zomer was die al meer dan 3,5m hoog,(stam en bladeren)Deze winter nu stam ingepakt van rond 2,2m, hoop volgende zomer
over de 4m te geraken.Dat ze winterhard zijn geloof ik ook niet of dan alleen de wortel

groetjes Philip

di, 26/02/2008 - 21:37
jim

1. Hebben ze een wijde kluit ? Zou er eentje willen verplanten (die nu nog ingepakt staat).
2. Kan je dit best zo snel mogelijk doen of wachten tot de temperaturen nog wat hoger gaan ?

di, 26/02/2008 - 22:19
texeltje

persoonlijk zou ik wachten tot de temperatuur hoger wordt....
dan herstellen ze zich sneller.

Onderwerp gesloten