Nieuwe potten..

19 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 28/05/2006 - 22:35
chris781107

Nieuwe potten..

Hallo,
Ik heb vandaag supermooie potten gekocht die (volgens de verkoper) het hele jaar door buiten kunnen staan..
Alleen ben ik nu nog aan het bedenken wat voor planten ik er in zal doen. Ik denk dat ik planten tussen de 50 en de 100 cm het mooist op deze plek vind, maar ik wil niet al te veel geld kwijt zijn (richtlijn €50,-)..
Iemand ideeën?

Nieuwe potten..
ma, 29/05/2006 - 00:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

De potten zijn mooi.Je moet er een zo laag mogelijke plant in planten om dat deze potten makelijk om waaien de voet van de pot is te klein.Je kan beter een mooie plant kopen en daar een pot bij zoeken.
Jan

ma, 29/05/2006 - 00:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat is ook de reden dat ik ze niet veel groter dan een meter wil hebben, want tot die hoogte staan ze in de luwte..
En wat betreft de aanschafvolgorde: Qua kleuren is het precies mijn smaak en in combinatie met de prijs kon ik ze niet laten staan..
€28,50 per pot van 70cm vind ik niet veel geld..

ma, 29/05/2006 - 00:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik was nog een beetje aan het rondkijken en na overleg met mijn lieftallige vrouw (ik heb de potten als vroeg vaderdagkadootje gekregen) denken wij dat wij het liefst een kleine snelgroeiende winterharde palm in elke pot willen hebben..
Wat zou een aanrader zijn?

Chris

ma, 29/05/2006 - 02:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik zou een laagblijvende palm erin zetten en je kan de potten binnen halen als dat ook de bedoeling kan zijn?

Kies voor een chamaerops humilis, makkelijk in kuip hoor.

ma, 29/05/2006 - 12:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Natuurlijk kán ik ze naar binnen halen, maar dat is niet de opzet..
Ik dacht ergens gelezen te hebben dat een Chamaerops humilis niet echt snel groeit..?
Overigens mag de plant best groter worden, omdat ze over een paar jaar toch de volle grond in gaan en mijn huidige zaailingen in de potten gaan..
Juist daarom een snelle groeier..
Hmm... een Cordyline of grotere Yuccainfo-icon zou ook mooi zijn...

ma, 29/05/2006 - 22:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Chamaerops Vulcano..
is nog mooier dan de Humilis

Gr. Miranda

ma, 29/05/2006 - 23:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mooie potten Chris,

Het lijkt op Terracotta en als het dat is......dan haal ze maar binnen komende winter want anders vriezen ze kapot en dat is zonde.

gr. Jurgen

di, 30/05/2006 - 03:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hmm... Ik dacht dus ook dat het terracotta was en dat dat niet winterhard was, maar de verkoper (hier uit het dorp) kwam overtuigend over toen hij zei dat ze in de winter gewoon buiten konden blijven...
Zijn er misschien andere materialen die op terracotta lijken en wél "winterhard" zijn?
Ik vind een Cham. humilis (volcano) wel erg mooi, maar die groeien zo traag, zodat ik ze groot moet kopen (anders ziet dat er niet uit, zo'n klein ding in zo'n grote pot)..
Iemand andere ideeën?

Chris

Nieuwe potten..
di, 30/05/2006 - 10:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als je het zelf weet waarom dan de afhankelijke vraag die je stelt, ik ben niet boos hoor, maar dan begrijp ik je niet, waarom al die 'bombarie' maar je hebt jezelf de oplossing al gegeven, ik tuinier al jaren zo, naar eigen inzicht, gaat mij goed af, ik lees graag in dit forum, overigens.

di, 30/05/2006 - 10:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het zijn mooie potten, maar wat je aangeeft een cordyline in pot, buiten blijven, kan wel hoor maar is geen goede keuze, in de volle grond heeft de cordyline meer kans.
Je wil er winterharde planten in, in kuip zijn er een aantal toch uitgesloten die we continu bespreken hier in dit forum die in de volle grond wel kunnen, want een kuip is sneller bevroren etc...

Dus een trachycarpus maakt de grootste kans, maar het exemplaar wat je in deze kuipen kan zetten, is ook niet groot, dus een risico.

Zet er 2 mooie coniferen in of een buxusinfo-icon, zijn wintervast in jou potten.

di, 30/05/2006 - 11:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo

Zet er nou maar 2 mooie coniveren in die groeien hard zijn winter hard en kunnen best mooi zijn.
Ik heb denk ik wel 50 kuipenplanten in mijn tuin als ik die op deze manier moet vullen ben ik de hele zomer bezig.
En als de wint 1 keer een goed rondje draait daar in dat hoekje met 2 grote planten zeker een Cordyline met zijn grote wind vang en ook nog top zwaar.

Groeten Andre

di, 30/05/2006 - 14:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik wil ook helemaal niet vervelend zijn Edwardkarin..
Ik weet wat ik mooi vind, maar ik heb nog niet genoeg kennis en ervaring dat ik precies weet wat wél of niet verstandig is.. Het is natuurlijk zonde om geld uit te geven aan planten die de winter niet eens overleven...
Ik had gehoopt dat iemand een goed (tropisch) idee had, waarmee ik verder kwam..
Coniferen vind ik over het algemeen niet echt mooi, maar ik zal eens rondsnuffelen op internet..
Als ik dan toch besluit om de potten, die blijkbaar ook niet winterhard zijn, 's winters in de (vrij donkere) woonkamer te zetten, wat zou je dan adviseren?

di, 30/05/2006 - 18:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb zelf in mijn voortuin zinken potten gekocht, maar met planten erin die gewoon winterhard zijn, maar toch een exotische uitstraling geven, o.a. een hulst en een buxusinfo-icon en wat bamboe.
Dat past mooi bij mijn succulenten voortuin, ik hoef er niet naar om te kijken verder, dat kan je ook doen.

Waarom neem geen exotische grootbladerige bamboe, in de tuin woekert dat als een gek, maar in een pot misstaat het niet, dat is erg mooi in jou potten.

Wat wil je dan....tropisch, tja maar er is toch zoveel, maar in de meeste gevallen kan je dit niet buiten laten staan, afhankelijk van de winter uiteraard.
Cordyline's zijn wel sterk, en je kan de purperen versie erin zetten, en bij nood en vorst lager dan -5 toch binnen halen, kunnen ze lang blijven staan.

Je zal het toch zelf moeten verzinnen, ik ben gek op de phoenix canariensis, of de washingtonia filifera, kan je bij de meeste tuincentra zo kopen, maar wintertje lang onder de -5 betekent naar binnen, helaas anders redden ze het niet.
Misstaan absoluut niet in jou potten.

Heeeee.... enne mooie oleanders, ja dat is mooi.... kunnen tot -5 buiten blijven en de winters worden toch zachter, lees teletext maar bericht van het KNMI.

di, 30/05/2006 - 18:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hulst een exotische uitstaling? Ik deel die mening niet .....ik vind buxusinfo-icon al op het randje.........
groetjes

di, 30/05/2006 - 22:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mee eens, kan je er net zo goed 'Ligustruminfo-icon Japonicum Rotundifolium' in zetten. Klinkt en ziet er nog een beetje exotisch uit, bloemetje er in. Geen probleem.

gr. Jurgen

wo, 31/05/2006 - 09:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hey mensen, bedankt voor jullie antwoorden..
Mede dankzij jullie antwoorden ben ik eens rond gaan snuffelen op internet en ik zal vanmiddag en komende dagen eens langs diverse tuincentra gaan voor een betaalbare oplossing.. Ik zal binnenkort een fototje plaatsen..
Nogmaals bedankt..
Chris

do, 01/06/2006 - 10:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ho ho ho, ik zeg ook maar wat hoor, ik maak ook fouten, ik heb een paar zinken bakken in mijn voortuin opgevuld paar jaar terug en er ook een hulst bij staan ja, en ik vind dat zeer exotisch toevallig ja, ach het was om het op te vullen en het is zo blijven staan en het groeit ook erg goed, dus ach ja gun deze hulst dit mooie leven.
Ik begrijp het wel hoor.

Maar er zijn maar weinig exoten die in een pot buiten kunnen blijven met vorst in de winter.

do, 01/06/2006 - 11:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mooie potten! Wat zou kunnen is een palm washingtonia. Een andere mogelijkheid zou zijn camelia's (alleen bloeit die in het voorjaar) Een Cordyline zou kunnen maar denk dat je dan een Cordyline Zuidland kan proberen. Hier wordt nog mee getest of ze voldoende winterhard zijn, maar de zaailingen hebben de winter zonder bescherming overleefd. Deze is te koop bij diverse kwekers. (alleen ze zijn nog klein) Evt andere opties voor een exotische uitstraling zijn een olijfboom, of een boom met vruchten (kan je alles bij bedenken)
Ik vind planten in potten wel leuk omdat je zo een saai stukje van je terras en tuin kan doorbreken. En potten zijn makkelijk met niet winterharde soorten. Je zet ze gewoon ergens anders neer zodat ze goed kunnen overwinteren.

Onderwerp gesloten