Nieuwe site

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 24/12/2008 - 19:34
kraikkonen

Nieuwe site

Beste mensen,

Ook hier zou ik graag even de link van mijn nieuw gebouwde site willen plaatsen. Neem eens een kijkje zou ik zeggen en laat wanneer je je geroepen voelt eventueel een berichtje achter in het gastenboek :)

Alvast bedankt,

Groetjes

https://tinyurl.com/y26wcut2

wo, 24/12/2008 - 20:51
kristof p

heb eventjes gekeken en tziet er goed uit :).

heb wel enkele opmerkingen ivm sommige info van planten. zo staat er bij de Sabal palmetto dat hij niet te nat mag gehouden worden, dit klopt tijdens de winter maar tijdens de rest van het jaar kan je ze moeilijk teveel water geven en het is erg belangrijk om bij het aanplanten van een Sabal (en ook andere palmen) de palm rijkelijk te voorzien van water.
Bij Butia capitata staat er vorst tot -5°C dit mag gerust -8/-10 zijn ;). ook Butia's mag je veel water geven tijdens de warmere maanden, gaan ze een stuk sneller groeien :).
mischien een handige tip voor bij de P. roebelinnii is dat je deze tijdens de zomer constant met hun voeten in het water mag zetten, daar houd deze palm van :).
Chamaerops humilis is na de T. fortunei de meest winterharde palm voor onze streken!

gr
Kristof

do, 25/12/2008 - 00:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als we het bij palmen en andere groenblijvende exoten over vorstresistentie hebben, bedoelen we toch °C? De komende tijd wordt 4 - 6 graden vorst verwacht. Met windkracht 4 zit je, als je rekening houdt met de windchill, al snel op een gevoelstemperatuur van -12 °C. Voor Butia wordt dat al kritisch, zeker als het een tijdje aanhoudt. Maar zelfs Trachycarpus en Chamerops krijgen het dan moeilijk. Bij Chamaerops komt daar nog de vochtgevoeligheid bij, waardoor niet zelden speerrot optreedt. Vaak hersteld de plant wel weer, maar dat is geen garantie. Een mooie solitair met een flinke stam waag ik daar liever niet aan. Butia capitata ben ik in de loop der jaren al een paar keer kwijt geraakt. Eriospatha lijkt qua hardheid meerbelovend, maar daarmee is in ons klimaat nog geen langdurige ervaring opgedaan. Hopelijk kan de komende winter daarvoor zorgdragen, al zal niet iedereen dat met me eens zijn. Een beetje selectie van alle claims voor winterhardheid kan echter geen kwaad.

do, 25/12/2008 - 01:47
kristof p

het is niet zo dat die palm -12°C zal voelen. men bekijkt nooit de gevoelstemperatuur als het om planten gaat. er treed wel een soort koelings effect op bij wind (van gelijk welke richting) maar is niet te vergelijken met wat wij als gevoelstemperatuur ervaren).wel is het zo dat die ijskoude oostenwind de palm vriesdroogd en dit wil je natuurlijk ook niet hebben. -12°C zal voor zowel capitata als eriospatha zeker voor problemen zorgen. ik denk niet dat de eriospatha meer vorst aankan maar hij groeit hier wel beter dan de capitata en de kans op herstel(vlugger) is denk ik wat groter. iets dat volgens mij even belangrijk is als winterhardheid. Sabals groeien hier bijv. erg traag terwijl ze eigenlijk behoorlijk snel horen te groeien. ik overweeg dan ook om geen Sabals meer te planten gezien dat als er eens een echt koude winter aanbreekt en ze lopen ernstige schade op het eeeerg lang gaat duren eer er weer wat bladeren aanhangen.
volgende week word koud maar niet extreem. ik zie geen nachtvorst kouder dan -3°C voor hier in de komende 5 dagen en 1 a 3 graden tijdens de dag. de laatste runs laten het na nieuwjaar weer wat milder worden(ik hoop dat ze gelijk hebben)...

gr
Kristof

do, 25/12/2008 - 23:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Onze reacties hebben elkaar gekruist. Over de windchill heb ik zojuist elders nog iets gezegd met de nadruk op uitdroging als gevolg van de extreem lage luchtvochtigheid (zie Oostenwind). Kenmerkend is bijvoorbeeld dat ik tot nu toe nauwelijks water hoefde geven in mijn overvolle kas. Gegarandeerd dat met het intreden van de vorst de planten meer water gaan verdampen en er meer zal moeten worden begoten. Vooral (boom)varens gaan snel onderuit als je niet oplet.

Onderwerp gesloten