Staat palm na verhuizing

18 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 03/01/2009 - 20:37
bas73

Staat palm na verhuizing

Hallo allemaal,

Onlangs heb ik een palm via marktplaats gekocht. Het zag er daar goed uit. Eenmaal thuis, na een dag ongeveer al, begonnen de bladeren uit te drogen en beginnen de takken een beetje te hangen.

Nu heb ik hem meteen water gegeven, de dag erop weer maar ik kan nog niet zo goed inschatten of ie er nu al op vooruit gaat. Heb ik meer geduld nodig of moet ik iets anders doen? Of kan het zijn dat de plant gewoon van slag is en even moet aclimatiseren? Moet er mest bij en wat voor en waar kan ik dat het beste halen? Hoeveel water moet ik hem geven?

Voor de duidelijkheid, het betreft een Phoenix Canariernsis.

Erg bedankt voor de reacties!

mvg
Bas

za, 03/01/2009 - 21:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Palmen reageren doorgaans vertraagd op ongunstige omstandigheden. Uitdroging komt vaak niet direct tot uitdrukking en als je het ziet is het soms al te laat. Misschien heeft de Phoenix buiten gestaan en is er sprake van vorstschade? Deze palmsoort is overigens beresterk en kan in dit geval best overleven met voldoende water (kleur van de aarde donker en vochtigaanvoelend eea in samenhang met de temperatuur/ meer water naarmate de temperatuur hoger is).
De bladeren die zijn gaan hangen zullen zich waarschijnlijk niet meer oprichten, maar als de wortels gezond zijn zullen de nieuwe wel weer rechtovereind groeien. En in mei de palm lekker buiten zetten en zonodig verpotten (mag eventueel ook nu al). Wees in het begin wel voorzichtig met de zon.

za, 03/01/2009 - 21:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Misschien beter eens de wortelkluit bekijken, hoe de toestand is. Zijn er levende wortels of erg veel verdroogde, en is de kluit van binnen erg droog. In dat geval zou ik de kluit eens een half uurtje dompelen.

zo, 04/01/2009 - 15:27
Matthijss

Of heeftie buiten gestaan en staat hij (m/v) nu binnen? kan ook nogal heftig zijn, zeker met vorst buiten en extreem lage luchtvochtigheid binnen.

zo, 04/01/2009 - 15:41
bas73

Iedereen hartstikek bedankt voor de reacties!

Volgens mij heeft ie niet buiten gestaan. De verkoper zei nog dat bij een (lichte) bui hij de boom weleens buiten zette. Hieruit concludeer ik dat ie in principe binnen heeft gestaan.

Nu lees ik hier 'tegenstrijdige' berichten als bijvoorbeeld de uiteinden van de takken geel verkleuren. Er wordt geroepen dat het een tekort aan water kan zijn maar ook teveel water. Tsja, hoe moet je hier achter komen, zeker als jullie aangeven dat dingen vertragend werken bij dit soort bomen?

Op de 1 of andere manier durf ik hem nog niet te verpotten (heb ook geen nieuwe aarde, welke moet ik hebben eigenlijk?) Ik heb wel met mijn hand diep in de pot gevoeld of de aarde heel droog zou zijn. Volgens mij valt dit wel mee en heb hem nu voor het raam gezet en een kwart emmer water gegeven. Er groeien 3 nieuwe speren die er wel goed uitzien en niet droog aanvoelen, geeft dit aan dat er zeker nog wel hoop is? Zal deze nieuwe 'behandeling' ook vertraagd tot uiting komen?

Wat ik wel jammer vind is dat de takken zo hangen. Is hier een oplossing voor? Ik denk zelf aan een soort standaard die de takken ondersteund zodat ze 'rechtop hangen'. Bestaat zoiets?

Wederom alvast bedankt voor de replies!

mvg
Bas

zo, 04/01/2009 - 16:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Phoenix canariensis heeft van nature overhangende bladeren, dus daar is weinig aan te doen. Misschien kun je eens een foto plaatsen?

zo, 04/01/2009 - 16:40
bas73

Bijgaand een foto. Let niet op de laagst hangende tak, die is helaas geknakt, is hier nog wat aan te doen?

mvg
Bas

Staat palm na verhuizing
zo, 04/01/2009 - 17:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Helaas is een geknakte bladstengel niet te redden. Verder ziet de plant er best hoopvol uit. Van de zomer in de tuin, zal ie beslist opknappen.

Toch heb ik sterk de indruk dat het hier niet gaat om een Phoenix canariensis, maar om een Phoenix roebelenii.

zo, 04/01/2009 - 17:09
bas73

Ok, dank je wel! Dat is zeker goed nieuws!

Maar de bladeren zijn wel verdroogd, moet ie nou wel of geen water? En hoeveel?

zo, 04/01/2009 - 18:37
hent v

Hoi Bas

je mag de bladstelen die niet meer mooi zijn gewoon weg knippen .
De pot waar die nou in staat is helemaal verkeerd ,dus groter potten in een pot die minstens 5 cm groter in diameter en hoogte is met gaten in de bodem en een schaal eronder .Een pot die aan de onder kant flink kleiner is als aan de boven kant is voor deze palm ongeschikt.
Deze palm mag in de zomer buiten gerust in een schaal met water staan.

Gr Hent

zo, 04/01/2009 - 23:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik begrijp de twijfel van Greenconnection, maar een Ph. roebelinii zou op deze leeftijd toch wat meer stam mogen hebben en ook een wat vollere bladkroon. Deze palm heeft binnen gestaan, waardoor het blad wat spichtig is. Ik zou palmen nooit permanent in een schaal met water laten staan. De wortels kunnen dan gaan rotten. Wortels nemen zuurstof op en daarom moet de grond tussen de gietbeurten lucht kunnen opnemen. Met waterschotels sluit je de potgaten af. Schotels of schalen zijn naar mijn mening buiten dus uit den boze, tenzij het de enige manier is om een plant water te geven.
Wat betreft het watergeven van palmen, de hoofdmacht van de wortels bevindt zich vaak onderin de pot. Dit is zeker bij Phoenix canariensis het geval. Krijgt een palm af en toe een scheut water bovenop, dan kan het best zijn dat het onderste deel van de wortelkluit te weinig water heeft. Het is dan onvoldoende om te constateren dat de toplaag van de aarde vochtig is. Beter is het om per gietbeurt zoveel water te geven dat het er aan de onderkant weer uitloopt. Haal de palm eens uit de kuip en bekijk de kluit. Als onderin alleen nog maar wortels te zien zijn wordt het tijd om de plant te verpotten. Je kunt dan kiezen voor een iets grotere kuip (diameter en hoogte + 10 cm) of als de kuip al fors is, kun je mits de plant in goede conditie verkeert de wortelkluit verkleinen door een deel weg te snoeien, zodat de plant voorzien van verse potgrond weer in de oude kuip kan worden geplaatst. Bij het oppotten palmen altijd zo diep planten dat de wortels geheel met aarde bedekt zijn en de stamvoet royaal op aarde rust. Hierdoor kan de palm makkelijker nieuwe wortels vormen, die direct onderaan de voet ontspruiten. Houdt in ieder geval ook rekening met een flinke gietrand zodat je goedgedoseerd water kunt geven. Palmen hebben het meeste profijt van een diepe container. Let erop dat de onderkant van ribben is voorzien, zodat de gaten vrij van de bodem blijven. Voor het oppotten en de verkoop gebruiken kwekers vaak een minimale potmaat die dan volledig met grond wordt afgevuld. Als liefhebber kun je daar slecht mee uit de voeten.

zo, 04/01/2009 - 23:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mijn twijfel rees, omdat een P. canariensis veel stijver blad heeft en vast niet zo snel bij uitdrogen gaat krullen, wat P. roebelenii wel snel doet. Maar ik geef m'n mening graag voor een betere.

ma, 05/01/2009 - 00:08
bas73

Voor alle duidelijkheid: het is een Canariensis, er zit zo'n kaartje bij.

Als ik de plant wil verpotten moet ik dan wel of geen schaal gebruiken en pot met gaten? Als ik het niet doe, hoe moet ik beginnen met de onderlaag? Zoals, eerst een laage aarde erin, dan de plant en dan de rest van de aarde? En is er speciale aarde wat gebruikt moet worden? Moet ik de eerste keer bijmesten?

Draco heeft het over ribben, wat bedoel je hiermee?

Is het zo dat als de plant weer voldoende op kracht gekomen is (laten we er vanuit gaan dat ie dat nu tekortkomt) gaat ie dan weer rechtop staan? Op de foto is het wellicht niet erg goed zichtbaar, maar als je het van de (andere) zijkant bekijkt, helt ie in zijn geheel aan 1 kant over, excl. de stam

mvg
Bas

ma, 05/01/2009 - 00:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoe betrouwbaar is een kaartje, als de kwaliteit van het product al na 1 dag tegenvalt? Ik zou de verkoper er toch zeker op aanspreken.

ma, 05/01/2009 - 00:53
hent v

Hoi

@Henk : een canariensis die minstens 10 jaar binnen heeft gestaan met te weinig licht en geen mest ziet eruit zoals op de foto.

ik overzomer al vele jaren de canariensis met de kuip op een schaal met water en ik heb nog nooit verrotte wortels gehad.

Gr Hent

Staat palm na verhuizing
ma, 05/01/2009 - 20:07
Harry

Ik heb elk jaar in de winter wel een stuk of 3 van deze bladeren en staat hij al bijna 10 jaar naast de verwarming. In het voorjaar komen er weer nieuwe speren (zijn nu alweer zo,n 30 centimeter) . Het zijn trouwens wel de onderste bladeren die plotseling verdrogen (plotseling is een week of 3). Ik geef hem eens in de week een halve liter water en vanaf eind januari weer af en toe planten voeding. Kijk of er geen Spint in zit! Kleine rode spinnetjes van 1 mm ofzo. Komt regelmatig voor bij droge lucht.En koop bij een tuincentra zo,n watervoelmetertje (kan even niet op de naam komen). Die steek je even in de aarde en je ziet gelijk of hij te droog of te nat staat. Best handige dingen,want vaak lijkt de aarde droog bovenop maar 10 cm dieper is de aarde kletsnat.

ma, 05/01/2009 - 23:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Met ribben bedoel ik de richels die de meeste kuipen aan de onderzijde hebben, waardoor de afvoergaten vrij van de bodem blijven en water en lucht vrijelijk kunnen uitwisselen. Bij grote en zware kuipen zitten de afvoergaten vaak aan de zijkant en dan ontbreken de ribben. Als de richels afwezig zijn, kun je eventueel de kuip op een paar latjes of bakstenen zetten. Dat zie je wel in botanische tuinen bij houten kuipen, die rotten dan ook minder snel door de bodem. Een waterbak onder de canariensis of welke kuipplant dan ook, blijf ik onverstandig vinden, ook al zal dit geen kwaad kunnen zolang het water snel wordt opgezogen. Maar als het eens een paar dagen regent, blijft het water staan en gaat er anaërobe bacteriën in groeien, waardoor het gaat stinken en de wortels aangetast kunnen worden.
Potgrond voor palmen maak ik zelf aan door van een goede potgrond op zwartveen basis 2 tot 3 delen te mengen met 1 deel cocopeat en daar een handvol organische mest granulaat (DCM + MgO) plus een handvol verpulverde klei of basaltmeel door te mengen. Cocopeat is een compost van cocosvezels dat door z'n veerkracht het mengsel luchtiger maakt en houdt. Potgrond op turfbasis krimpt bij indroging. Met cocopeat gemengd heb je daar veel minder last van.
Bij het verpotten beginnen met een laagje onderin (3-5 cm), de plant in positie brengen en de zijkanten opvullen met grond. Daarbij eventueel met een tonkinstok of dunne lat de grond licht aanstouwen, zodat er geen luchtholtes achterblijven. Tenslotte de bovenzijde aanvullen tot de gewenste hoogte. De grond daarna flink begieten, tot het water eronder uitloopt.
Met name bij kleinere planten is het handig om de potten geregeld op te tillen en het gewicht te ervaren. Zo ontwikkel je vanzelf een gevoel voor de waterbehoefte. Bij goed doorgewortelde planten is de kleur van de toplaag een behulpzame indicatie voor de waterbehoefte, al is die methode bij palmen met hun specifieke diepe beworteling, zoals eerder vermeld, niet altijd betrouwbaar.

di, 06/01/2009 - 00:06
Harry

Draco,staat u echt elke keer uw planten op te tillen,om te voelen of ze water nodig hebben? Dan maar een watermetertje, na een paar keer krijg je ook wel door of het werkt of niet! Elke keer een plant optillen,die net zijn wortels buiten de pot steekt,schrikt zich de pl**** Eh, een hoedje.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag