Tijdelijke serre verwarmen met bouwlamp?

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 06/10/2010 - 16:39
chimeara

Tijdelijke serre verwarmen met bouwlamp?

Vorige winter heeft aardig huisgehouden in mijn palmentuintje. In het voorjaar heb ik de overlevenden daar waar nodig verplaatst en de rest is vervangen.
Nu heb ik in een border een Brahea Armata en een Butia Capitata staan. Hier heb ik inmiddels een tijdelijk frame omheen gebouwd waarop ik eind van de maand lichtdoorlatende golfplaten wil monteren. De zijkanten maak ik dicht met dikke doorzichtige folie. Zo gaan mijn palmen in ieder geval droog de winter in. De inhoud van de serre is ongeveer 11m3. Voor de echt koude nachten (vorige winter tot -22 graden) wil ik een bouwlamp gebruiken als verwarming. Is een exemplaar van 500Watt halogeen voldoende?
Wat raden de ervaringsdeskundigen aan?

Een soortgelijke constructie wil ik maken voor 2 humilissen. Daarvan zal de inhoud ongeveer 1,5m3 zijn. Kan ik hier volstaan met een bouwlamp van 150Watt of is dat te veel?

Alvast bedankt voor de goede raad en inzichten.

wo, 06/10/2010 - 17:06
RdB

Een convectorkacheltje (2000watt minder dan 30€) of een radiator kacheltje (5000 Watt, minder dan 50€) lijkt mij meer voor de hand liggen dan een lamp die bovendien licht geeft dat naar buiten straalt (=verloren) en de planten een verkeerd (zeker 's nachts) signaal geeft. Op die kachels zit bovendien een thermostaat.

Ruud

wo, 06/10/2010 - 17:23
ick

Ik vind het op zich wel een goed idee om bij te verwarmen gedurende de koudste nachten/dagen, maar wordt het niet veel te heet (vooral plaatselijk) met zo'n bouwlamp? Die is nl. niet te regelen wat warmte betreft.
Vorige winter tijdens een verbouwing hier in huis hadden we graag de bouwlamp (van 500 W) aan als we daar bezig waren, omdat het daarmee aangenaam werd in de onverwarmde ruimte... En die is een stuk groter dan 11m3
En is het niet veel meer energieverslindend dan een lichtslang o.i.d.?
De dikke folie die je gebruikt, is dat noppenfolie? Noppenfolie isoleert volgens mij beter dan gewone folie.

groet, rick

wo, 06/10/2010 - 20:20
KRISTOFD

ik maak gewoon een frame en gebruik noppenfolie. Bij koude nachten gebruik
ik een gloeilamp van 60 watt zo blijft de temp iets boven de nul graden
wat voor de meeste palmen voldoende is. Overdag wanneer er geen vorst is laat ik één kant open zodat het kan luchten anders krijg je teveel vocht.
bij echt strenge vorst gebruik ik soms ook isolatiepanelen maar dat enkel
bij heel lage temp en waar ik woon was de laagste temp vorige winter -8,5
graden niks in vergelijking met -22 gr. Ik denk een kachel zal teveel electriciteit verbruiken en zeker als het een winter wordt als de laatste.
en wat het licht betreft ik heb daar nog geen nadelige gevolgen van ondervonden al zouden de planten doorgroeien door het licht de temp is denk ik daarvoor te laag. Wat een bouwlamp betreft daar heb ik geen ervaring mee ik denk ook een te hoog verbruik zeker die 500 watt.

wo, 06/10/2010 - 23:03
D_SDennis

Dertien kuub verwarmen met een bouwlamp ga je echt niet redden. Ik sluit me aan bij de tip van Ruud. Stel de thermostaat in op 4 graden en je hebt er geen omkijken naar. De lamp blijft continu stroom verbruiken, de kachel schakelt uit als de temp bereikt is. Bovendien zorgt de kachel voor luchtverplaatsing. Geen last van koude hoekjes dus of warmte die alleen maar via het dak ontsnapt. Maar het blijft een dure hobbie als je weer zo'n winter treft. Voor mijn garage was ik afgelopen winter 300 euro kwijt met zo'n kacheltje. Garage was niet geisoleerd, maar daar ga ik binnenkort mee beginnen.

Constructie voor je humilissen is goed verwarmbaar met 60 of 75 watt. Let wel op, in NL zijn deze lampen niet meer te koop/verboden! In ieder geval die van 75 w.

Je moet trouwens wel isoleren met grof bubbelplastic, anders gaat alle warmte alsnog heel snel verloren.

wo, 06/10/2010 - 23:04
Draco

Het stroomverbruik van een lichtslang is ook niet gering (16,5 W per m, lees ik ergens). Bij het recente onderwerp over een 'winterbestendige' Phoenix canariensis in de volle grond, was dus wellicht sprake van zo'n 300 W warmteproductie (Davino met 20 m lichtsnoer).

do, 07/10/2010 - 00:20
D_SDennis

Daarom is 20 m veel te veel. Als je eerst vliesdoek aanbrengt, dan lichtslang en dan bubbelplastic, heb je echt veel minder nodig. De bodem kun je beschermen met housnippers, minimal 15 cm laagdikte, daar komt geen vorst doorheen en de warmte blijft heel lang in de grond behouden. Wel aanbrengen in oktober/november als de grond nog lekker warm is.

do, 07/10/2010 - 09:47
KRISTOFD

13 kub zal je inderdaad niet halen met een gloeilamp maar ik hoef ook geen
13 kub op te warmen in dit geval zal je niet anders kn dan een verwarmingstoestel te gebruiken. die lampen zijn bij ons ook verboden 75 watt en meer 60 watt mag nog tot eind dit jaar denk ik maar ik heb nog een voorraad voor minstens 20 jaar.

do, 07/10/2010 - 22:16
chimeara

Bedankt voor het meedenken allemaal. Ik heb wel 2 kacheltjes staan maar die zijn niet geschikt voor buitengebruik. Ondanks de overkapping ben ik tochniet 100% zeker dat alles waterdicht blijft. En zoals geopperd zal op zachtere dagen de folie (idd waarschijnlijk noppenfolie losgemaakt worden zodat het niet te vochtig word.
Primair doel is natuurlijk de planten droog de winter in laten gaan. Boomschors tegen bevriezing van de grond heb ik ook overwogen maar levert heel wat opruimwerk op in het voorjaar.
Lichtslanegen zijn natuurlijk ook een optie. Als ik er maar voor kan zorgen dat de temperatuur niet te laag word. Een paar graden vorst lijkt me geen probleem als ik de planten maar droog houd.

MVG,

Roger

Onderwerp gesloten