trachycarpus fortunei in kuip verplaatsen?

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 21/07/2010 - 00:11
RoyB

trachycarpus fortunei in kuip verplaatsen?

Hallo,

Afgelopen weekend heb ik voor mijn verjaardag een trachycarpus fortunei gehad met ongeveer een stam van 50cm. De pot waar hij nu in staat is echter (duidelijk) te klein. Aangezien wij net de tuin op hebben geknapt hebben we geen plaats om hem in de volle grond te plaatsen. Ook hebben we de plannen om over 2 a 3 jaar te verhuizen, dan wil ik hem toch meenemen.

Is het een probleem als ik hem in een grote kuip poot?

En zijn er verder nog tips voor een trachycarpus fortunei in een kuip? Moet ik bijvoorbeeld onderin eerst een laagje grind aanbrengen? Kan ik gewone grond gebruiken of moet ik echt potgrond gebruiken?

Ik ben benieuwd naar de reacties.

Groeten Roy

wo, 21/07/2010 - 00:22
peterplant

In een grotere pot zetten kan altijd, wel een pot met gat. Grind, potscherven of kleikorrels onderin voor de afwatering altijd goed.
Bezuinig niet op de potgrond als de plant er nog een aantal jaren in moet blijven staan. Een palm is duurder dan een paar zakken goede potgrond.

wo, 21/07/2010 - 14:25
peter42

Een foto zegt meer dan 1000 woorden, dus was het beter als je even een foto had geplaatst.
Verder heb ik 3 jaar geleden ook een palm gekocht die flink doorgeworteld was en toen al verpot had moeten worden, maar dat heb ik tot dit jaar uitgesteld gehad, dus kun je hem prima in z'n huidige pot laten staan totdat je gaat verhuizen.
Nu is de zomer al een een beetje over z'n hoogtepunt heen, dus zou ik hem nu niet meer in een andere pot zetten omdat hij dan niet voor de winter
goed door kan wortelen, en hij dan minder tegen de kou zal kunnen, dus gewoon in de huidige pot laten staan is veel beter en dan volgend voorjaar eventueel in een grotere pot zetten.
Nu of volgend voorjaar nog in de grond stoppen is onzin als je over een paar jaar toch gaat verhuizen, want hij heeft toch de tijd nodig om in de grond te wortelen, en dan groeit hij bovengronds even stukken minder,
en dat proces herhaalt zich dan weer als je hem weer moet uitgraven en op je nieuwe adres weer in de grond gaat stoppen, dus gaan er toch wat jaren verloren aan het wortelen terwijl de de palm bovengronds dan weinig zal doen, dus zonde van de tijd, dus is het beter om hem volgend voorjaar in een iets grotere pot te zetten, want dan is is hij tegen de tijd dat je gaat verhuizen weer goed doorgeworteld in de nieuwe pot, en beter bestand tegen het verhuizen.

wo, 21/07/2010 - 14:35
peter42

btw, mij is altijd geadviseerd om doodgewone potgrond te gebruiken,
dus geen speciale palmgrond die peperduur is.
Meng door de potgrond gewoon wat koemest en lavakorrels en doe onderin de pot flink wat lavakorrels en klaar ben je.

do, 22/07/2010 - 00:16
Draco

Heb je de wortelkluit al bekeken door de pot even los te tikken? Ik kocht onlangs 2 stuks van deze palm van vergelijkbare afmeting in een vrij kleine kuip. Eén exemplaar was kortgeleden verpot en de nieuwe wortels waren amper halverwege gevorderd. Die heb ik voorzien van een onderlaag bemeste
potgrond en iets hoger in dezelfde kuip teruggeplaatst. De andere plant was volledig doorworteld en wel toe aan een grotere kuip.
Potgrond vermengd met een dosis organische mest (zie onder exotische samenwerkingsbladen). Eventuele toevoegingen 30% cocopeat (voorkomt krimp bij droogte) en wat fijngemaakte klei of leem (mineralen). Ik gebruik nooit substraat als bedoeld voor afwatering (lava of kleikorrels), maar dat is
een persoonlijke voorkeur, omdat ik eventueel teruggewonnen potgrond wil kunnen hergebruiken voor verpotten, composteren of in de tuin.

wo, 21/07/2010 - 23:48
D_SDennis

Het is onzin om te denken dat je palm kwetsbaar wordt door hem nu nog te verpotten omdat de plant dan nog niet goed zou kunnen doorwortelen voor de winter. Het is altijd beter om je plant van een grotere pot te voorzien. Dit omdat de nieuwe potgrond om je wortels beter isoleert dan een dunne plastic potwand. En twee, omdat je palm nog tot in december wortels aan zal maken wat de groei alleen maar ten goede komt. Gebruik inderdaad gewone potgrond, maar dan van een goede kwaliteit, Bijvoorbeeld RHP gekeurd. Ik zou m ook niet in de vollegrond zetten als je straks gaat verhuizen. Dan dus liefst in een zo groot mogelijke pot. Hoe groter, hoe beter (maar hou het hanteerbaar!), want je palm kan dan een goede kluit ontwikkelen die je palm een goede start geeft bij aanplant in je nieuwe tuin en de groei in de tussenliggende periode zal veel beter zijn. Palmen in te krappe potten ontwikkelen nooit een fraaie, volle kroon en je bent alleen maar constant in de weerr met watergeven en bijmesten. Zorg er in ieder geval voor dat overtollig water de pot uit kan lopen. En gebruik nooit gewone tuingrond of bemeste tuinaarde in je kuipen! Succes.

Onderwerp gesloten