verzorging palm in de winter

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 06/06/2006 - 22:30
smolly79

verzorging palm in de winter

Hallo,

Ik heb mij inmiddels aangemeld op de site, waar jullie mij zeker vaker terug zullen vinden. Gisteren heb ik al een aantal vragen gesteld over de Phoenix roebelenii en de Chamaerops humilis. Inmiddels al een aantal antwoorden ontvangen (waarvoor hartelijk dank) maar het blijkt dat ik mij (helaas) vantevoren toch iets minder goed had verdiept in de verzorging van een palmboom. Zoals ik gisteren al meldde zijn wij in het bezit van een Phoenix roebelenii, die wij inmiddels in de grond geplaatst hebben. Dom, dom, dom, want ik begreep dus uit de reacties gisteren dat deze palm niet winterhard is (ondanks datgene wat ons verteld is) en wij onze mooie palm dus maar beter weer uit de grond kunnen halen en in een pot over dienen te plaatsten. Tot zover ben ik.....maar dan. In de winter moet hij dus naar binnen. Dien ik de palm dan volledig in te pakken (zoals ik overal op internet heb gezien) of alleen een gedeelte. Mag ik zijn bladeren voorzichtig bij elkaar binden (schuur is niet zo groot) hoe vaak moet hij dan water krijgen? Zoals jullie zien wil ik mij nu wel goed voorbereiden, en onze palm(en) veilig de winter doorhelpen.

Ik heb er een foto bijgevoegd van onze palmen. Van de Chamaerops humilis hebben we er twee in een pot staan. Heeft iemand hier nog bruikbare tips voor wat betreft de winter etc.

Alle tips zijn welkom! Alvast bedankt voor jullie reactie.

PS: wij zijn nog op zoek naar een kweeker/handelaar in palmbomen in de regio noord-brabant. Kan iemand mij een goed/betrouwbaar adres geven?

verzorging palm in de winter
di, 06/06/2006 - 22:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Is er wel voldoende licht in die schuur en hoe staat het daar met de temperatuur 's winters? Misschien is inpakken helemaal niet nodig, je doet soms meer kwaad dan goed door hem onnodig te beschermen. Ik zou de palm gewoon binnen in huis laten overwinteren, dicht bij een raam en zo koel mogelijk.

Groeten
Yves

di, 06/06/2006 - 23:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor je reactie. Schuur is niet zo groot, het enige lichtinval is van het raam in de deur, de rest zijn gewoon stenen muren. Helaas is binnen ook geen optie, want dan staat hij bij de verwarming. Tja ik weet het het is een beetje dom, maar we waren op slag 'verliefd' op onze P. Roebelenii vandaar dat we nu zoveel mogelijk informatie proberen in te winnen, wat betreft wel en niet te doen. Inmiddels het hele forum bekeken, maar gezien dat er volgens mij niet zoveel bezitters zijn van een phoenix roebelenii (snap nu waarom) Zijn nu dan ook aan het nadenken over een Trachycarpus fortunei, want die kan zo'n beetje alles aan volgens mij.....

Wat betreft mijn ch. humilis. Als ik de groeispeer in de winter afdek met bijv. een trechter, is dit dan voldoende bescherming?

Ik stel wellicht heel veel vragen, maar ben nieuw hier op het forum en probeer van al jullie kennis een 'zaadje' mee te pikken ;-)

Alvast bedankt!

wo, 07/06/2006 - 00:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi
In Etten-Leur zit een behoorlijk grote palmhandel, helaas ken ik zijn kwaliteit niet.
Maar kijk maar eens op internet, tik maar palmbomen in en de sites vliegen om je oren.
groeten
Hans

wo, 07/06/2006 - 00:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik weet niet waar je precies woont maar in Etten leur is idd best een goed tuincentrum (de evenaar), naast de snelweg tussen etten leur en breda. Ze hebben een vrij groot assortiment, en blijft groeien... Ik heb al enige planten aangeschaft daar en zijn goed bevallen en prijs is best netjes.

wo, 07/06/2006 - 01:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor jullie tip! Ik kwam inderdaad dit tuincentrum al een keer eerder tegen op het forum, en heb deze gelijk bij mijn favorieten geplaatst. Zeker de moeite waard, wat ik op internet zag.

PS: Tips over de verzorging van onze palmbomen zijn ook nog steed welkom!

wo, 07/06/2006 - 01:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb 2 roebeleni's, eentje(40cm stam) in de woonkamer vlakbij de verwarming al zo'n 15maanden, bij een raam op het noorden, heeft nooit zonlicht, in de winter droge lucht, doet het daar toch uitstekend, vorig jaar zo'n 4 bladeren bijgegroeid, op het eind van de zomer stopte ie volledig met groeien, toen de dagen begonnen te lengen begon ie terug te groeien. Voor mij tot nu toe de ideale binnenpalm.

Dan heb ik nog een kleintje (10cm stam)vorig jaar in volle grond gehad, in het najaar opgegraven en opgepot (hij had zeer lange wortels aangemaakt), overwinterd in een kamer met klein raam vlakbij coniferen (vrij donkere kamer) onverwarmd(6tot10°) ook deze kwam even fris uit de winter dan hij erin gegaan is.

Vermits de mijne in de woonkamer in de winter niet verder gegroeid is en dus in rusttoestand bleef (door het mindere licht?) zou het mischien toch een mogelijkheid zijn hem in de woonkamer te overwinteren.

Groeten Kim
(De zon komt eraan manne!)

wo, 07/06/2006 - 13:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb al ruim 3 jaar een Roebelinnii die in de winter gewoon in
de woonkamer staat bij het raam en in de zomer buiten in de zon. Plant doet het prima en de bladeren verbranden niet. Je moet wel oppassen dat je hem aan het zonlicht laat wennen.

wo, 07/06/2006 - 17:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi,

Ik vind heel persoonlijk de evenaar meer gericht op de meubelen, en accecoires. Ik bene r ook geweest en vond het plantaanbod wat ze hadden weinig vergleken bij andere. Echter heb ik wel een leuk rondje gelopen hier en zijn de meubelen etc ook de moeite waar om te zien ...

wo, 07/06/2006 - 21:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi,

Ik ben het met Exotic life eens. Niet echt een gespecialiseerde kweeker en heel veel andere 'zooi'.... Verder veeeel te duur.
Leuk om eens een rondje te doen maar ik heb er niets gevonden.

Jurgen

wo, 07/06/2006 - 22:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

@Smolly79
Wat de roebelenii betreft zou ik toch kiezen om hem in de woonkamer te laten overwinteren. Zet hem dan iets verder van de verwarming weg. De roebelenii schijnt geen vieze plant te zijn en doet het goed als kamerplant.

De Chama

do, 08/06/2006 - 01:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Iedereen alvast heel hartelijk bedankt voor alle goede tips en adviezen! Indien jullie nog een adres van een goede kweeker o.i.d. weten, hoor ik dit graag. Groetjes!

Onderwerp gesloten