Voorlopig matige tot strenge vorst omg Eindhoven

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 07/01/2009 - 18:43
micle

Voorlopig matige tot strenge vorst omg Eindhoven

Als ik de voorspelling bekijk van de komende dagen is het voor mij nog niet over met de vorst.

Hopelijk kijgen jullie warmer weer.

Voorspelling nacht/dag

Donderdag -9 / -3
Vrijdag -12 / -3
Zaterdag -13 / 0
Zondag -12 / 2
Maandag -8 / 3

Denk dat ik maar een nieuwe hobby ga zoeken bv schaatsen op het eindhovens kanaal.

Micle

wo, 07/01/2009 - 20:23
Matthijss

Ik heb die hobby al,en hoop (als enige op dit forum wellicht) op veel meer vorst, zeker nu ik zie hoe mijn plantjes het doen, heeft hier overigens niet echt hard gevroren min negen was wel het koudste. voor vannacht staan mijn phoenixen een beetje bij te komen, onder de blote hemel, met een graadje of twee onder nul.

do, 08/01/2009 - 00:31
kristof p

er heeft nog geen enkele Phoenix canarensies ooit -9°C overleefd zonder zijn bladeren te verliezen(en mischien met speerrot erbij). is al talloze malen getest en -8°C is echt de limiet. laat staan zo'n lange vorstperioden met geregeld minima's dichtbij de limiet van wat de bladeren aankunnen. grote exemplaren met al redelijk dikke stammen overleefden wel al meermaals -15°C, dit is wel amper overleven, ze hadden dan speerrot en er stond geen blad meer aan. dit is ook in een climaat waar de zomers erg warm en lang zijn en ijsdagen vrijwel onbestaande zijn...de kans dat hij terug uitloopt na speerrot is groot maar hoe een canarensies gaat reageren op twee of drie weken bevrozen grond is nog maar een raadsel...ik vrees eigenlijk dat dit niet zo goed zal zijn.

do, 08/01/2009 - 03:12
edwardkarin

Nee dit is niet leuk meer, die minima het lijkt wel een nachtmerrie, een half jaar geleden konden we er nog om lachen nu dus niet meer.
Kom ik er in Almere nog bekaaid vanaf.

De phoenix canariensis vriest nu werkelijk dood, of hij moet verwarmd worden, zoals die van mij in de blokhut met een kacheltje om alles boven 0 te houden.

In de volle grond geen kans zeker niet nu in Brabant en Limburg.

En het blijft maar vriezen en vriezen, alsof het niks is, alsof de natuur jaren gaat inhalen nu?

gr. Edward

do, 08/01/2009 - 09:38
RdB

Kom, kom, niet zo overdrijven. Het is een lekkere winter maar nog niet eens echt streng! Als je planten buiten laat die niet tegen dit weer kunnen neem je toch echt zelf dat risico. Dat doe ik o.a. bewust met verschillende soorten Vlijtig Liesje (zoals I. arguta) en verschillende gembers uit de Roscoeainfo-icon/Cautleya/Hedichium/Zingiber sfeer en nog wel meer knollen en bollen. Gelukkig kan ik die redelijk makkelijk vermeerderen dus hou ook wat knolletjes of planten zekerheidshalve binnen. Als een plant met deze winter al verloren gaat dat weet je zeker dat de betreffende plant niet winterhard is en als kuipplant overwintert moet worden.

Ruud

do, 08/01/2009 - 10:43
BertG

Vrees dat we eerstvoorlopig ook nog niet van die kou af zijn, lees zojuist deze tekst op het weerforum:

'Op de langere termijn is er nu weer een groot deel van de Uitvoer dat een nieuw hoog laat zien. Dit vestigt zich in het algemeen ergens in de tweede helft van de volgende week boven Scandinavië. Als dat Uitkomt wordt er met een oostelijke tot zuidoostelijke stroming opnieuw continentale lucht aangevoerd en krijgt de winter nog een vervolg'

Hier in Ridderkerk min. temperatuur 1 nacht -8,3 C geweest. De Phoenix Canariensis Timaru wordt al enige dagen verwarmd middels de verwarmingskabel en staat er op het oog nog goed bij. Mijn agave staat inmiddels in de schuur nadat diverse bladeren scheuren begonnen te vertonen.

Groeten
Bert

do, 08/01/2009 - 14:30
edwardkarin

Hoi Bert g, de weerforums zijn niet geschikt om neutrale informatie vandaan te halen over winterweer, daar hopen ze op dagelijks -30 graden als het aan velen van hun ligt.

Het werkelijke verloop kan je alleen zelf op de expertkaarten bestuderen als je daar inzicht in hebt, of op de KNMI en Meteoconsult websites lezen, daar kan je, jje beter aan vast houden.

Nu is het zo dat het hoge drukgebied die deze kou veroorzaakt nog steeds blijft plakken op zijn plek, maar deze gaat uiteindelijk terugtrekken richting het oosten en dan komt de weg vrij voor storingen en lage druk wat bij ons westenwind gaat veroorzaken over zee, dat wil zeggen geen vorst meer en hogere temp.
Alleen het moment wordt steeds bijgesteld, dat is nu weer maandag a.s. geworden, omdat weermodellen het verloop van hoge druk moeilijk kunnen berekenen.

De opbouw van een nieuw hoge drukgebied is nog zeer onzeker, en op een paar weerkaarten laat dat hoge drukgebied zich snel weer verplaatsen, dus het zal even koud kunnen gaan worden, maar dat zal een prik zijn.

Nu is het wel zo, dat Europa vol geblazen zit met koude lucht, dus snel ben je daar ook niet vanaf.

De periode dat de wind vanuit het oosten komt is nu ook bijzonder lang aan het worden.

gr. Edward

do, 08/01/2009 - 15:51
BertG

hi Edward,
Je denkt toch niet dat ze bij het KNMI niet zouden kicken als het hier -30 zou worden? Ik kijk regelmatig op de site Vereniging voor weerkunde en klimatologie, hier had ik ook deze informatie vandaan.
Ze hebben het vaak bij het goede end, alleen hoop ik dat ze nu toch wel een foutje hebben gemaakt!

Groeten
Bert

do, 08/01/2009 - 17:00
edwardkarin

Jawel ik begrijp je ook, maar de voorspellingen zijn meer realistisch dan het geouwehoer op bv. weerwoord.be en andere weerfora.
Ik dacht dat je zoiets bedoelde.

Toch houdt men het op zachter na dinsdag, in ieder geval minder koud, wat denk jij dan?

Ik weet het ook niet hoor.

gr. Edward

vr, 09/01/2009 - 02:03
edwardkarin

Nog ff. doorbijten, na maandag is het voorbij, en het lijkt erop dat het lang gaat duren de periode met wind van zee, dus we kunnen dan de schade opnemen.

Alle weermodellen zijn het met elkaar eens na maandag afbraak van de winter!
En die komt voorlopig niet terug!

En de exoten kunnen bijkomen.

Zeker bij jullie is het afzien nu, toy toy toy forummers in dit gebied!

g. Edward

Onderwerp gesloten