Welke soort Agave en is er nog overlevingskans?

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 05/03/2012 - 23:47
Silva

Welke soort Agave en is er nog overlevingskans?

Al een hele tijd was ik in het bezit van een prachtige grote agave. Problemen waren er tot dusver niet en ik heb tot dusver al die jaren gedacht dat het een agave americana was. In de winter ging de plant droog de schuur in en in het voorjaar er weer uit.Toen de vorstperiode aanbrak waren wij er niet en het ergste is toen gebeurd. Het lijkt zeer waarschijnlijk of de Agave het lootje heeft gelegd, ook al lijkt het een langzaam proces waarbij ik de hoop had dat er nog wat van over zou blijven. In het voorjaar had ik hem willen verpotten. Er zaten ook al nieuwe stekken in, zag het voor mij hoe dat ook mooie plantjes konden worden. Inmiddels zijn meeste bladeren zacht en hangen half, lijkt er op sommige bladen rot te zitten op plek in de kern en wat schimmel op bladen die geknakt zijn. Is de verwachting dat alles nu de kliko in moet, eeuwig zonde. Ook al zal de plant nooit meer worden wat het was. Is er nog iets aan te doen of het ook als het maar een stekje is ?

En welke plant was het nu? Want door een zoektocht op internet kom ik erachter dat dit zeer waarschijnlijk een ander soort was dan ik in gedachten had. Namelijk was deze echt heel vol en had dus al stekken. Wat opviel was ook dat de plant voornamelijk bijna onzichtbare zijstekels aan het blad had terwijl die van de Americana veel opvallender en scherper zijn.

*is er nog een kleine overlevingskans voor de plant en wat dan te doen? Ps de agave ziet er nu al minder fortuinlijk uit als op de foto

*welk soort agave was het?

Welke soort Agave en  is er nog  overlevingskans?
di, 06/03/2012 - 11:40
Draco

Ik gok op Agave murpheyi, die binnen het kader van de beschreven soorten de meeste overeenkomsten heeft met deze onbekende (bron: Agaves, Yuccas and Related Plants van Mary and Gary Irish). Over de koude-tolerantie is weinig bekend, -4°C staat vermeld. De plant is mogelijk te nat de winter ingegaan en daardoor verrot. In mijn succulentenverzameling met voornamelijk Agaves vallen ook elke winter slachtoffers. Als het een mooi groot exemplaar betreft, is dat extra pijnlijk.
Warm en droog houden lijkt me nu het beste en afwachten. Als er nog gezonde stekken zijn, zou ik ze van de moer afhalen en laten opdrogen.

di, 06/03/2012 - 13:30
Silva

hallo Draco

dankje wel voor het snelle antwoord.Ja het is erg pijnlijk als blijkt dat het om een moeilijker verkrijgbaar exemplaar ging. Ik loop nu helaas achter de feiten aan. Nu vraag ik mij nog even af n.a.v. je antwoorden. Ik ben echt een leek sorry, maar hoe gaat dat in zijn werk, van de moer afhalen. En de grote plant zou dus nu naar binnen moeten om verder te drogen en dan nog kans hebben. Plek aldaar is wel probleem. Er zijn nog maar stekken die lijken verder nog redelijk, toch is 1 blad zwart. Zie foto

Welke soort Agave en is er nog overlevingskans?
di, 06/03/2012 - 14:30
Draco

Probeer de aanhechtingsplaats van de stek vrij te maken. Meestal is de aanhechting met de moerplant dunner en kun je die met een scherp mes of schaar losmaken of anders de stek rondraaien totdat deze losraakt. Laat de vrijgemaakte stek vervolgens een aantal dagen goed drogen om inrotting van de snoeiwond tegen te gaan. Soms hebben de zijscheuten al enkele wortels.
Vervolgens worden de stekken in een zanderig potgrondmengsel gestoken vooralsnog zonder toevoeging van extra vocht. Als de grond erg droog wordt, kun je de aarde via een onderschotel een laagje water laten opzuigen. De verhoogde dampspanning in de aarde levert dan voldoende vocht op.
Als de basis van de moerplant nog stevig is, verwijder dan de rotte plantendelen zoveel mogelijk en zet de plant indien mogelijk op een droge warme en lichte plek.
Bij mij kreeg de vorige winter een grote Agave victoriae reginae koprot. Ik heb de rotte delen verwijdert tot het nog intacte hart van de groeikern, waarna de plant is hersteld. Mooi is anders, maar de plant heeft het gered.

wo, 07/03/2012 - 00:36
Silva

De stekken heb ik gedaan, alhoewel ik mijn ernstige twijfels heb. Ze zien er niet mooi wit van kleur meer uit want volgens mij wel zo moet zijn en al een begin van rot kan zijn?. Het kan dus best zijn dat de wortel van de gehele plant al geheel verrot is, maar deze plant was wel behoorlijk groot en daarom duurt het totale verval misschien langer. Opvallend vond ik ook dat ik kort geleden een gangbare agave America buiten heb zien staan bij mensen in de buurt . Die bladen hingen helemaal naar beneden en leek ook einde verhaal, maar die staan nu paar dagen later weer buiten en als voorheen. Daarnaast heeft een vriendin van mij enkele agaves gehele winter binnen gehad (huis, geen vorst)en vertonen ook rot.D e bladen vielen er zo af. Ik ben geneigd erg de schuld bij mijzelf te zoeken, maar het is dus geen voorwaarde dat binnen zonder vorst ook altijd goed gaat met agaves. Maar het lijkt wel echt na de vorst te zijn ontstaan.

Zou overigens graag weer een zelfde soort vergelijkbaar exemplaar en liefst wat groter. Maar het valt mij op dat er enkel voornamelijk en best wel volop de americana en de andere met gele streep worden aangeboden. Ik vind deze net iets minder mooi en speciaal zoals nu blijkt. Dat is wel erg jammer en wat de redenen daar van is. Het lijkt zelfs of een soort als grote palmen veel meer worden aangeboden en is dat dat die populairder zijn? Tja het is extra balen. Een andere gangbare plant is zo weer verkrijgbaar, maar dat lijkt voor deze niet op te gaan en dat was het dan : (

wo, 07/03/2012 - 02:13
Draco

Ik heb vorig seizoen diverse aardige Agaves her en der bijeen gesprokkeld. Met name Intratuin had enkele andere soorten dan de gebruikelijke americana zoasl ondermeer Agave lophanta. Een variant hiervan de kleurrijke lophanta quadricolor is hier en daar nog wel te vinden (t.c. Overvecht bijvoorbeeld).
Overigens is de minder vaak voorkomende Agave americana var. medio-picta 'Alba' een begerenswaardige selectie.

wo, 07/03/2012 - 20:48
Silva

Overigens heb ik wel de grote plant nog in huis gesleept. De kop is inderdaad nog wel hard, doch lijkt iets zachter dan waarschijnlijk zou moeten. Het wordt ook tot nu toe ook niet minder. De bladen blijven het zelfde, ze trekken nog niet bij. Worden niet harder, maar zeker ook niet zachter. Wel geconstateerd dat uit kleine beschadigingen sap (wit) komt en dat lijkt mij zeker niet de bedoeling . In ieder geval heb ik dan alles geprobeerd. Het is leuk om te lezen dat er idd toch ook andere agaves aangeboden worden, want ik vind de volle toch echt het mooist vind en wie weet kom ik een dergelijk exemplaar weer tegen, maar waarschijnlijk met een prijskaartje ; ).

Best wel vreemd dan het aanbod klein is in Nl. Destijds heb ik deze grote agave voor een prikkie gekocht als afgedankt exemplaar. Daar is denk ik de denkfout ontstaan dat het een gangbaar verkrijgbare was.

Onderwerp gesloten