winterharde hedycium

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 05/09/2006 - 22:41
dushi

winterharde hedycium

Van het voorjaar heb ik een aantal winterharde gembers gekocht, nl. Hedychium spicatum, hedychium desiflorum "assam orange" en cautleya spicata, door allerlei omstandigheden heb ik ze nog niet gepoot. Kan het nu nog of toch beter in het voorjaar? Deze vraag geldt eigenlijk ook voor m'n trachy en musa basjoo.

Alvast bedankt
Karen

di, 05/09/2006 - 22:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik zou het niet weten of dat nu nog kan...zou het zelf niet doen.
Vele hedychiumsoorten maar ook Alpinia soorten en andere familieleden zijn winterhard...(wel enigzins afgedekt) maar bedenk wel dat als je ze in de grond laat zitten swinters en het voorjaar lang koud blijft...je de plant waarschijnlijk niet of pas laat zult zien bloeien...dat is de reden dat ik ze swinters uitspit en in februari binnen voortrek.....het blad is mooi maarre de bloem is prachtig.
Dit voorjaar was lang koud....slecht voor de gembers....
Voor de trachy en de musa: zie de samenwerkingsbladen . Gewoon bovenaan klikken op exotische samenwerkingsbladen.

di, 05/09/2006 - 23:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

er zijn er die nu nog trachycarpussen aanplanten maar zelf zou ik wachten tot het voorjaar, wat de musa basjoo betreft, die kan je nu nog aanplanten, ik heb er vorige week ook nog een stuk of 4 geplant, wel in potaarde of vivimus.

wo, 06/09/2006 - 00:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dank je texeltje en kroisos, voor je antwoord. Zet je ze in de schuur ofzo? Ikzelf woon bijna bovenin de provincie Groningen en het word hier dus ongelofelijk koud. Vandaar mijn vragen. De samenwerkinsbladen heb ik al doorgespit maar werd ik niet echt wijzer van (kan aan mij liggen). "Gewone" planten in pot kan je het hele jaar door poten, maar hoe zit dat met exotische(wortels en vorst) ook al pak je ze goed in. Ik heb wel een houten schuur maar ja, daar vriest het ook. En aangezien ik nog maar een prille beginner ben wat exotische planten betreft, sta ik open voor alle raad.

groetjes
karen

wo, 06/09/2006 - 00:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

als je trachy goed geworteld is kan je hem gewoon buiten overwinteren in pot, bij strenge vorst of bij voorspellingen van regen en dan vorst kan je hem altijd in je schuur plaatsen. de musa moet je goed inpakken als je hem niet uitspit, de bladeren afsnijden tot aan de stam vervolgens gaas rond de stam en opvullen met stro of bladeren en het geheel omwikkelen in vliesdoek, jutte...(best materiaal die ademt) en om het afteronden een dakje erop zodat er geen water in kan. van de gembers weet ik het niet, heb erzelf ook een paar dit jaar aangekocht maar weet ook nog niet hoe ik ze moet overwinteren. kan je ze in een pot overwinteren bijv. in een koude kas?

wo, 06/09/2006 - 00:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als het echt zo koud bij je wordt zou ik de basjoo in ieder geval en waarschijnlijk ook de rest gewoon in pot laten zitten en binnen halen. De kans dat je de basjoo verliest is 99% tenzij je er een tent omheen bouwt. Maar jah als tie toch nog in pot staat zou ik zeggen hup de garage in. De cautleya is familie van de Roscoeainfo-icon en deze heb ik afgelopen winter in potten buiten overwinterd. Beschut wegzetten of desnoods pot ingraven. Kun je hem volgend jaar op de juiste plaats zetten. Hedychiums heb ik ook. Heb er 2 in de tuin laten staan en deze bloeien nog niet. Dit jaar gaan ze eruit. Dit duurt me veelste lang! Als er al bloem in komt gaat tie geheid of sneuvelen door een nachtvorst of eraf knakken met een najaarsstorm. Nee de mijne ook al zijn ze dus bewezen winterhard gaan eruit dit jaar! En tis hier niet zo koud geweest als bij jullie, max was -6 geloof ik...

Succes Miranda

wo, 06/09/2006 - 01:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik zet mijn "collectie" van Hedychiums en Cautleya's in de potten in een onverwarmde slaapkamer. Een aantal zijn niet wintergroen (waaronder de door jou genoemde soorten). Na het verdwijnen van het blad gaan deze naar de zolder. In het voorjaar vanaf maart begin ik met water geven en in april mogen ze weer naar buiten. Texeltje begint dus wat eerder en daar ze bij dit jaar erg laat waren ga ik dat ook proberen.
Bij dreigende vorst wel een beetje beschermd zetten b.v. onder een boom.

Texeltje kan blijkbaar veel buiten houden maar bij mij overleven de hedychiums nauwelijks, komen veel te laat weer op om fatsoenlijk te bloeien. Alpinia variegatum is bij betrouwbaar niet winterhard. Cautleya gracilis gaat dit jaar in de beproeving. Roscoeainfo-icon's (gemberorchideeen) zijn wel betrouwbaar winterhard maar wel veel kleiner. Vanaf model rotsplant tot een cm of 50.

M.vr.gr.

Ruud

wo, 06/09/2006 - 21:16
texeltje

Een trachy en musa kan je gewoon in een koude schuur wegzetten, wat betreft de trachy die mag best een paar graden vorst hebben mits hij droog staat. Ik heb zelf vorig najaar een trachy aangeschaft en deze in pot laten staan....ik vond persoonlijk dat het te kort dag was voor m om opgewassen te raken tegen evt winterinval. Mijn mening is dus wacht tot het voorjaar.....
De gembers....ik laat niet 1 soort in de grond zitten......ik t***el of ik dit jaar roscoeas'laat zitten maar denk het niet evenals mijn canna's die ga ik ook rooien.
de gemberknollen en cannaknollen bewaar ik koel en droog in mijn garage......degene die in pot zitten laat ik zitten en geef ik geen water meer.

wo, 06/09/2006 - 22:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wat Roscoeainfo-icon's betreft: die doen het buiten beter dan binnen. Ze staan bij mij nu al weer drie jaar buiten en het worden dan mooie pollen. Als je t***elt gewoon een deel binnen halen.

Ruud

wo, 06/09/2006 - 22:46
MiB

Texeltje
Roscoeainfo-icon is absoluut winterhard. Ik ben er in al die jaren maar 1 kwijt geraakt en daar verdenk ik mijn zoon van... Stond nl ineens een stok op de plaats waar de plant boven behoorde te komen en even later kwamen daar zonnebloemen uit... Dus ik schat dat hij in zijn "precisie" om die zonnepitten te zaaien de plant gesloopt heeft. Tja it happens in dit soort gevallen zullen we maar zeggen...

Gr. Miranda

wo, 06/09/2006 - 23:04
texeltje

oke de roscoeainfo-icon's blijven dus buiten bij deze.....scheelt weer ruimte

wo, 06/09/2006 - 23:36
MiB

Lijkt me een goed plan... Kan daar weer iets anders staan.

Gr. Miranda

wo, 06/09/2006 - 23:42
texeltje

Vrees dat het inderdaad zo zal gaan........had met mezelf afgesproken dat ik voorlopig niks ging zaaien nou ben inmiddels na die afspraak al weer een heleboel soorten rijker...zucht....kanniet stoppen.....

Onderwerp gesloten