Verplaatsen hulstboom

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 05/09/2006 - 21:48
Miro

Verplaatsen hulstboom

Ik heb een hulstboom gekocht van ongeveer 20 jaar oud en wil deze graag naar mijn tuin verplaatsen. De boom is ongeveer 2.30 m hoog. Weet iemand of deze boom makkelijk uit te graven is?
Ik heb geen idee of zo'n boom grote wortels heeft?
Kan ik eventuele grote wortels doorzagen? Lijdt de boom er flink van?

Ik hoop dat iemand vlug reageert, want we moeten hem zaterdag (9 september) al ophalen....

Groetjes Mireille.

di, 05/09/2006 - 23:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een oude hulst laat zich moeilijk verplanten. Hij heeft enkele zeer dikke wortels met weinig haarwortels. Tenzij hij een aantal keren is rondgestoken zodat hij nieuwe haarwortels heeft gevormd. In particuliere tuinen zal dit weinig gebeuren. Grote struiken moeten worden voorbereid op een verhuizing en dan nog zijn er een aantal soorten (waaronder de hulst) die slecht tegen verplanten kunnen.

Een TIP voor mensen die grote oude struiken of coniferen krijgen aangeboden van familie, vrienden en bekenden of deze kopen via een advertentie op Marktplaats: Bedenk U drie keer voordat U dit doet omdat hier allerlei haken en ogen aan zitten. Deze planten zijn niet voorbereid op een verhuizing en zijn vaak lastig te vervoeren. Vaak mag er niet teveel grond met de kluit worden meegenomen. Ook kan de plant tegenvallen nadat U hem hebt uitgestoken.
Mijn indruk is dat aanbieders van zo'n struik zoeken naar een gemakkelijke (en goedkope) manier om er vanaf te komen. Een gewaarschuwde tuinier telt voor twee.

Gegroet, de tuinprins

do, 28/09/2006 - 00:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Enkele jaren geleden overleed een tante van mij, de kinderen verkochten het huis en de nieuwe eigenaar ging een volledige kaalkap uit voeren in de ouderwetse sprookjestuin.
Ik vroeg of ik de oude hulstboom, die tantes lievelingsboom was kon krijgen;
Blij dat hij ervan af was stemde de nieuwe eigenaar toe, bij mij te Sijsele werd in de tuin een groot plantgat klaargemaakt,waar een groot gedeelte zeer goede grond werd in gegooid.
Te maldegem snoeiden we de hulst terug tot op een meter van de stam.
Met enkele kloeke broers maakte ik de wortels los en ontdeden we ze van de kluitaarde.
Het was toen maart en de de boom verhuisde op volle groe zijnde vijf meter hoog en een stamomtrek van circa 1 meter.
De boom belande in zijn nieuw plantgat te Sijsele waar hij goed vast geankerd werd en waar hij de eerste maanden veel water kreeg, de boom bleef leven en na een drietal jaar was hij terug de oude van uitzicht.
De boom kreeg terug enorme trossen rode bessen en groeide terug in de hoogte en breedte.
De hulst was zo'n vijftig jaar oud bij de verplanting, nu is hij circa zeventig jaar en heeft hij op 1m50 hoogte een omtrek van 1m44, .Blij dat we de boom toen redden is hij de trots van onze tuin, tante moest het eens weten.
Ieder jaar hangen we honderden lichtjes in de groene boom met zijn duizenden dieprode bessen.
Een mooiere kerstboom kan men zich niet bedenken en als er dan nog eens een laagje jonge maadelijke sneeuw op de blaadjes ligt.
Destijds was het een hele karwei om de boom te redden, maar het loonde zeker meer dan de moeite.

Welgemeende groeten uit Sijsele-Damme (W.VL.)........

Ron. VAN LANDSCHOOT

do, 28/09/2006 - 03:10
anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Ron,

Bedankt voor je leuke reactie!

We hebben de hulstboom, ondanks de negatieve reacties, inmiddels opgehaald. Het bleek dat hij een stuk of vier hele lange wortels had, die hebben we dan ook afgekapt op ongeveer een meter. De kluit, die gelukkig niet al te groot bleek te zijn, bestond uit kleinere wortels met heel veel haarwortels. Met heel veel moeite hebben we de boom, compleet ingepakt in plastic, op de aanhanger gehesen. Thuis hadden we inmiddels al een flink gat gemaakt en de bodem bedekt met speciale aarde(tuincentrum). Hierna de boom erin gezet en toen eenmaal het gat dicht was kunstmest rondom de stam gestrooid. We hebben meteen een soort sproeislang rondom de stam gelegd en sproeien elke dag enkele uren. Hij staat nu ongeveer 2 weken en JAWEL er ontwikkelt zich nieuw blad.
Het grappige is dat ook deze boom een verhaal heeft, hij was van een oud weduwvrouwtje en de trots van haar overleden man. Staand op een keukentrapje knipte ze hem met een schaar (!) elk jaar in model. Omdat haar dit niet meer zo gemakkelijk afging heeft ze hem, serieus met tranen in haar ogen, weg gedaan.
We zullen er dan ook extra goed voor zorgen en het is een pracht in onze tuin!

Ron, ik denk dat we dit jaar met de kerst allebei kunnen genietenvan onze hulstbomen, nu maar hopen dat het ook gaat sneeuwen.

Het allerbeste terug uit Mierlo!

do, 28/09/2006 - 03:17
Miro

Ik was te vlug met verzenden en zag dat er een foto kon worden toegevoegd, bij deze...

Groetjes Mireille

Verplaatsen hulstboom
zo, 26/11/2006 - 21:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Mirelle, heb de mooie foto van uw hulstboom gezien en plaats één dezer dagen ook een foto op de site van de hulstboom die ik destijds redde van de ondergang.

Vriendelijke groet,

Ron.VAN LANDSCHOOT uit Sijsele-(W.VL)...............,

za, 26/01/2008 - 00:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo

Ik ben genoodzaakt een prachtige hulstboom van ongeveer 12j te verplaatsen wegens verkoop van de (bouw)grond waarop onze vriend zich zeer uitzonderlijk manifesteert, vlak naast een oude bloemistenput (waar dus water in staat), en met wortels zelfs tot IN de put! De boom is ondanks de leeftijd bijna 8m hoog, stam is ongeveer 15cm doorsnee, en is zeer windbestendig.
Ik heb twee vragen: ten eerste: mag/ kan ik deze boom verplaatsen, of is hij gedoemd? Staat vlak in de bouwzone, wat wist hij?
Ten tweede: op een hoogte van 3.5m splitst de stam zich in twee, mag ik de lichtste van de twee vertakkingen snoeien en hoe hoog kan zo'n boom wel worden?

Tom
groot Gent

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag