winterharde palmen Utrechtse Hortus

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 18/10/2009 - 00:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

winterharde palmen Utrechtse Hortus

Ik was vandaag in de Utrechtse Hortus Hoofddijk. Er staan 2 palmsoorten in de volle grond. Op het fort staat een respectabele Trachycarpus fortunei met circa 4 m stam. Deze palm is sinds ongeveer 6 jaar van de kuip naar de volle grond verhuisd. In de koude kas groeit een nog hoger exemplaar met nog maar weinig ruimte onder het dak.

winterharde palmen Utrechtse Hortus
zo, 18/10/2009 - 00:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het blijft voor mij een vreemde eend in de bijt, daar op het landelijke Fort Hoofddijk.

zo, 18/10/2009 - 00:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Oorspronkelijk stond deze Trachycarpus in de systeemtuin in een vak met andere (kuip)palmen.
In de patio tussen de kassen is enkele jaren geleden een Butia capatata (vermoedelijke soort) uitgeplant. Ik heb deze palm een tijdje in mijn bezit gehad, maar omdat hij onhandelbaar werd als kuipplant, is hij naar de Hortus verhuisd. Inmiddels heeft de stamvoet zo'n 40 cm diameter. De palm heeft de afgelopen winter goed doorstaan, ingepakt met rietmatten. Het zal ook daar nabij het KNMI minstens enkele nachten streng hebben gevroren.

winterharde palmen Utrechtse Hortus
zo, 18/10/2009 - 12:58
kristof p

de Trachycarpus ziet er goed uit maar de Butia ziet er wat verwaaid uit vind ik, de nieuwe groei ziet er ook maar slapjes uit...zou dat komen door de manier van inpakken vorige winter? wel sterk dat hij het daar heeft overleefd of werd het niet zo heel koud in Utrecht?

gr
Kristof

zo, 18/10/2009 - 20:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Qua beeld heeft deze palm betere tijden gekend, Kristof. Op de bijgaande foto is te zien hoe deze palm er voorheen uitzag als kuipplant. De hortus heeft hem daarna nogal fors opgesnoeid. Ikzelf laat het blad bij deze soort zo lang mogelijk zitten, dat geeft een natuurlijker beeld. Ik heb nu geen capitata meer, maar wel een eriospatha, die aardig op weg naar een vergelijkbare afmeting. Die heeft onbeschermd al een paar maal -9°C zonder schade doorstaan, maar dat betrof enkele nachtvorsten in de voorlaatste winter. De afgelopen winter heb ik de kuip wel kortstondig binnen gezet.
In de Uithof zal het in deze periode enkele nachten een graad of 12 hebben gevroren. Het kan zelfs wat kouder zijn geweest maar dan van korte duur. Een rietmat biedt voor een korte periode goede bescherming tegen deze strenge vorst. Het KNMI in de Bilt zal wel beschikken over de cijfers.
Ik heb de vorige winter een Dasylirion acrotrichum in kuip schadevrij kunnen houden door er een paar nachten een deken over te gooien.

Groet,

Draco

winterharde palmen Utrechtse Hortus
Onderwerp gesloten