Zaad vliegjes

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 09/01/2006 - 12:33
dreas

Zaad vliegjes

Hallo allemaal,

Ik ben weer begonnen met zaaien en dit gaat steeds beter en groter.Maar nu heb ik nog een probleem:bij zaad dat erg lang nodig heeft om te kiemen krijg ik vaak last van die kleine vliegjes die het zaad op eten....
Hoe kom ik hier vanaf of wat doe ik hier aan om dit zoveel mogelijk te beperken.

P.S. is het slim om nu al mijn zaailingen uit de winterslaap tehalen en de asimilatie lamp in de kas aan tezetten?

do, 12/01/2006 - 16:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zeer waarschijnlijk zijn dit rouwvarenmuggen, kleine bruin/zwarte vliegjes van een mm of 2. De maden hiervan eten vooral jonge wortels en op kiemen staande zaden. Ze vreten als heel klein larfje een weg door het afsluitklepje van het zaad of komen erin als de kiem eruit komt. Ze eten dusdanig snel dat zelfs kiemende planten het loodje leggen.

Er zijn enkele oplossingen voor:
-De volwassen vliegen worden als door een magneet aangetrokken door een gele kleur. Er zijn gele vellen papier/plastic te krijgen met een kleverige laag insectenlijm. Door het wegvangen van de volwassen dieren krijg je geen jonge meer. Nadeel: De rouwvarenmuggen zijn er al.

-De aarde steriel maken door bv een magnetron. Hierdoor vorden de aanwezige eitjes "gekookt" en komen niet meer uit. Goedkope zaai/stek grond en tuinaarde hebben de eitjes gewoonlijk wel. Bij warme, vochtige aarde gaat het uitkomen sneller, maar het kiemen ook. Dit zal vast wel de bedoeling van de vlieg zijn. Nadeel: na het zaaien is de magnetron af te raden.

-Nemathoden uitzetten die de larven eten. Werkt prima, maar de nemathoden zijn maar kort houdbaar en daardoor nogal prijzig.

Ik zou de ontkiemde zaden overzetten in gesteriliseerde potgrond als ze wat groter zijn en de niet ontkiemde zaden meteen in ontsmette grond zetten. Zorg ervoor dat je de zaden ook ontsmet! Dit kan je eenvoudig doen door de zaden in een pot met lauwwarm water te zetten. de larven verdrinken in een paar uur.

Ik gebruik 'Dursban' tegen de larven. Helpt heel goed, een beetje op de potgrond strooien, even aangieten en hup een uurtje later geen levende larv meer te vinden.
Voordeel de korreltjes blijven lang doorwerken dus indien de nog aanwezige vliegjes nog eitjes leggen en hieruit larven komen zijn deze ook geen lang leven beschoren. De vliegen verdwijnen uiteindelijk uit zichzelf.
Je moet wel zorgen dat je al je planten behandelt, anders zal het probleem zich verplaatsen naar een andere plant.
Deze tip heb ik hier trouwwens vorig jaar op het forum gelezen.
De Dursban(tegen bodeminsecten) zelf vind je bij de AVEVE.
Kijk hier wel mee uit; Dursban is zeer giftig!

bron; https://tinyurl.com/y3vfgemc

do, 12/01/2006 - 22:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo,

Bedankt voor de adviezen zal is kijken og ik er aan kan komen en zal alle bakken behandellen

Gr.Andre

za, 14/01/2006 - 22:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Goede zaai en stekgrond gebruiken (geen potgrond) en niet al te vochtig houden. (vliegjes komen vooral op vocht af) En zaai bak afgedekt houden tot er wat boven de grond komt.

zo, 15/01/2006 - 23:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik neem aan dat dat middel ( Dursban) in België te krijgen is. Heet het in Nederland het zelfde? Of is het hier verboden (zoals zoveel goede producten...)

Ik heb in huis trop. orchideeën en zelfs in de originele orch. potgrond (echt niet de goedkoopste grond) zitten eitjes van deze k...muggen. Ze zijn funest voor de wortels van je orchideeën. Als dit spul bij palmen werkt zal ik het ook eens bij deze planten proberen.

Gr. MiB

di, 17/01/2006 - 12:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik zal ook een goede stekgrond niet meer vertrouwen. Mijn ervaring is dat ook daar eitjes van plantjes/diertjes in kunnen zitten. Ik heb er ook erg veel last van gehad en magnetroniseer de aarde nu altijd voordat ik erin zaai. Vooralsnog een prima oplossing, ik heb ze niet weer gezien.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag