Bark ontkalked met azijn

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 26/11/2009 - 21:50
skitty03

Bark ontkalked met azijn

Hoi allemaal

Ik heb even een vraagje over het volgende.

Ik heb vanavond een van mijn Phalaenopsis Orchideeen grondig nagekeken.
En de plant uit de plastic pot gehaald omdat ik merkte dat er al een tijdje geen groei process kwam.
Nu bleek dat de meeste wortels rot hadden, maar heeft er nog genoeg over.

Maar zag tegelijker tijd ook dat er zout afzetting rondom beneden bij de bladeren zat. Dus heb ik een watje met wat azijn gepakt en de plant plus plastic pot ermee schoongemaakt. Want azijn lost kalk op. En de plant daar naast ook door gespoeld.

Ik heb ook de bark met wat azijn gemengt om de verdere kalk eruit te halen. En dat weer met gekookt water nagespoeld. Nou komt mijn vraag: kan het voor de phalaenopsis kwaad als er door de bark azijn is toegevoegd en weer uitgespoeld is. Ik had bij een bloemist 2 zakken bark gekocht maar bleek al snel rotzooi te zijn, en dacht dat dit een oplossing kon bieden.

Alvast bedankt

MVG Laura

do, 26/11/2009 - 23:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tja, wat moet ik hier op zeggen.
Gooi dat met azijn bewerkte mengsel snel weg en haal nieuwe bark. Orchideeenwortels zijn erg gevoelig en teer. De azijn dringt in de bark en krijg je er zo maar niet weer uit. Niet gebruiken dus.
Is de gekochte bark te fijn en bevat het veel turf, zeef het dan en gebruik alleen het grove, harde materiaal.

vr, 27/11/2009 - 09:54
skitty03

Hoi Green Connection

Bedankt voor uw snelle reactie.

Ik zal het inderdaad maar gelijk weer verwijderen en vanmiddag opnieuw
bark kopen.

Ik dacht het is het proberen waard. Had hier en daar wat gegoogled en kwam bij sommige sites azijn tegen, om het water iets zuriger te maken. Omdat ook in afgekoeld kookwater als je het langer als 5 minuten laat koken, de kalk (hardheid of wel de ph van water) weer terugkomt. Maar je kunt met azijn gauw over de limit gaan, zit me toch niet lekker.

Dus vandaar lol

MVG Laura

ma, 30/11/2009 - 23:39
silfje

Een tip van dit forum waaraan ik erg veel had:
Franse boomschors.
Dit is een soort bark en verkopen ze als bodemstrooisel voor in de tuin, ik heb mijn zakje gehaald bij de welkoop/boerenbond.

Mijn alle orchideeen die ik omgepot heb staan op franse boomschors en doen het prima.
Zo duur is een grote zak niet, en als je het teveel vindt kun je het restant in de tuin gebruiken.

za, 05/12/2009 - 16:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

De boomschors voor de tuin is volgens mij niet zo geschikt voor orchideeën.
Om de bark te ontsmetten vooraleer opnieuw te gebruiken zet je hem een tweetal minuutjes op volle vermogen in de microgolfoven.

vrgr

zo, 06/12/2009 - 17:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik had ook een zakje boomschors van 10 ltr.gekocht voor mijn orchideeen,maar een tijdje na het verpotten zag ik schimmels ontstaan.
Als ik het nu weer gebruik doe ik het 2 minuten in de magnetron op vol vermogen.Tot op heden heb ik geen last meer van schimmels gehad.

Dick

di, 08/12/2009 - 15:27
skitty03

Bedankt voor de goede tips allemaal !

MVG Laura

vr, 11/12/2009 - 11:38
silfje

Ik heb de schors eerst omgespoeld en daarna in de magnetron gedaan, hier moet je wel bij blijven/voorzichtig mee zijn want op een bepaald moment ging het knetteren en toen heb ik het eruit gehaald. Toen was het ook al zo warm dat de rest van het water vanzelf verdampte tijdens het afkoelen.

Ik heb nergens problemen mee gehad, alles wat ik heb doet het goed op dit spul.

vr, 11/12/2009 - 18:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

In januari kreeg mijn vrouw voor haar verjaardag een witte orchidee. We gaven hem weinig water en hij zag er mooi uit, maar na een week of drie werden de bloemen slap en gelig en vielen af. Het ging dus niet goed. De plant stond in een plastic pot van 10 cm en die weer in een ruime glazen pot die beide gevuld waren met kleine bruine stukjes hout. Ik had zoiets nooit eerder gezien. Ik heb de plant er voorzichtig uitgehaald en in een plastic pot van 14 cm geplant in klontjes turfmolm en in een overpot voor het raam gezet. Hij krijgt weinig water, had twee bladeren, maar ging een nieuw blad maken. Op het ogenblik, bijna een jaar verder, maakt hij het zevende blad en heeft hij twee dikke bloemstengels waarvan de eerste bloem volgende week open zal gaan. Ook heeft hij een flink aantal luchtwortels die over de rand van de pot groeien. Ik lees hier zo vaak over Bark, en dat het rotzooi is. Ik kan mij ook niet voorstellen dat in de vrije natuur de orchideeën leven in wat ze hier als Bark verkopen. Die groeien toch meer op stervende en vermolmde bomen?

vr, 11/12/2009 - 18:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Klopt, in de vrije natuur groeien deze planten van oorsprong als epiphyt op bomen, met hun wortels vrij hangend. Vandaar dat het medium zo luchtig mogelijk moet zijn. Grove bark is daar erg geschikt voor.

ma, 14/12/2009 - 00:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wanneer je bark in de microgolf doet moet dit wel in een daartoe geschikte pot met deksel, maar een beetje knetteren, dat kan wel.

vr, 25/12/2009 - 01:31
Paul36

Ze verkopen hier (Thailand) zakken met stukken gedroogde cocos schil waar ze alle epifyten op groeien. Ziet er erg degelijk uit, wellicht te bestellen in NL?

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag