bloemen

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 10/11/2009 - 23:21
peter3362

bloemen

Na lang wachten komen er eindelijk bloemen in mijn orchideeen. Maar tot mijn grote verdriet is het er telkens maar 1 terwijl het er meer zouden moeten zijn. En bij mijn vlinderorchidee krijg ik maar 1 bloemtak terwijl toen ik deze plant kreeg er 2 bloemtakken waren. Ik praat hier over verschillende soorten. Wie kan mij vertellen wat hier aan de hand is ?

grtjs Peter3362

di, 10/11/2009 - 23:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als je een plant koopt met 2 takken, is dat geen garantie, dat er in huis ook altijd 2 takken tegelijk bloeien. De teelt van deze planten in een geconditioneerde kas is nu eenmaal beter voor de plant, dan huisomstandigheden.

wo, 11/11/2009 - 12:53
koen e.

kan je die kas nabootsen ?

koen e.

wo, 11/11/2009 - 14:13
Sjaaks

Ga eens naar https://tinyurl.com/svuzjcc Daar vind je een paar downloads waarin beschreven wordt wat Anthura adviseert aan de kwekers voor de opkweek en in het in bloei brengen van hun planten.

Mijn ervaring is dat oudere planten uitbundiger bloeien en ook eerder geneigd zijn 2 bloemenstengels eruit te gooien. De planten die van de kwekerijen afkomen zijn vaak nog erg jong in en bloei geforceerd. Sommige slaan zelfs hierdoor een bloeiseizoen over. Jammer voor dat seizoen maar de keer erop zal de plant uitbundiger bloeien. Hij heeft immers kunnen investeren in wortel en bladgroei.

Wat ik doe om in huiselijke omstandigheden de groei en bloei van Phalaenopsis bv te optimaliseren: Groeien onder TL-verlichting waardoor ik jaar-rond 12-14 uur licht op mijn planten heb, het substraat laat ik nooit helemaal uitdrogen, ik geef voeding bij elke watergift en de temperaturen houd ik overdag ook hoger dan woonkamertemperatuur. 'Nachtelijke temperatuur zakt nooit onder de 17,5 C
Door de extra ventilatie bij de planten onder de lampen kan ik in deze tijd van het jaar nog elke 3-4 dagen de pot helemaal dompelen/doorspoelen.

Optimaal zal het nog niet zijn, maar stukken beter dan ik op de vensterbank kan realiseren (korte dagen, lage temperaturen met name in de nacht).

Groeten Sjaak

wo, 11/11/2009 - 15:51
koen e.

dank je wel voor deze bijzonder nuttige info !

wo, 11/11/2009 - 17:08
Sjaaks

Graag gedaan Koen,
nog even over de voeding om misverstanden te voorkomen.

De planten die in groei zijn (blad of wortel) geef ik bij elke watergift voeding. Mijn Phalaenopsissen groeien het hele jaar flink door omdat ze relatief warm staan en altijd 'lange' dagen hebben. Ik houd nooit de dosering aan die op de verpakking staat. Ik geef slechts 10% van de aanbevolen hoeveelheid, dus bv geen 5 ml op 1 liter water, maar 5 ml op 10 liter water. In de praktijk geef ik nog minder per keer, maar om je een idee te geven. Wel zorg ik er voor dat de wortels altijd goed in contact zijn met het water zodat ze ook de voedingsstoffen kunnen opnemen; ik geef dus nooit een scheutje 'water' maar dompel de potten of spoel ze door met bv een liter water. Op die manier komen de wortels ook in contact met de voedingsstoffen, met een scheutje water per keer (zoals veel mensen bij andere kamerplanten doen) komen de wortels amper in contact met de voedingsstoffen.

Groeten Sjaak.

wo, 11/11/2009 - 19:21
peter3362

Bedankt voor deze reacties, volgens mij zit er niets anders op dan wachten totdat de planten wat ouder zijn. En wat betreft de kas, dit is voor mij moeilijk om na te bootsen maar ik probeer wel iets te verzinnnen. En tevens wil ik bedanken voor alle info ik ga hiermee aan de slag.

grtjs Peter3362

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag