cymbidium

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 04/12/2004 - 17:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

cymbidium

Verleden jaar kreeg ik een cymbidium, die maar een weekje bloeide binnenskamers (misschien te warm?). Ik heb hem zo goed mogelijk verzorgd, in de zomer stond ie buiten tot eind oktober. Tot vandaag stond hij in een koelere kamer en tamelijk droog. Vandaag zag ik dat gij terug gaat beginnen bloeien, er vormen zich knoppen. Ik heb hem water gegeven, maar weet niet hoe warm ik hem nu moet zetten (kamertemperatuur of koeler). Tevens zie ik onderaan de vormende knoppen druppels hangen met een relatief stroperige doorzichtige vloeistof. Iemand enig idee of dit normaal is?

Dank voor uw antwoord!

za, 04/12/2004 - 22:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hou je Cymbidium waar hij staat tot de bloemen klaar staan om te openen. Vervolgens zet je deplant waar je er het meest van kan genieten. Als je 5a6 weken bloei mag beleven heb je een mooi succes gehad.
Die plaats zal wellicht warmer en donkerder zijn, dan wat de plant graag heeft. Hoe warmer, hoe sneller hij uitgebloeid zal zijn. Hou hem vochtig maar niet nat!
Na de winter terug de tuin in, dan goed wat mest (organisch bv. gedroogde koemest is erg goed.) En volgend jaar hoor je evenveel succes te kennen.

Die druppels zijn best normaal bij Cymbidium. Soms kan dat afkomstig zijn van kleien wondjes, veroorzaakt door vraat van luizen of zuigende insecten. Maar vaak is het erg onschuldig. Gewoon vuil op het tapijt!

Let bij die jongen knoppen vooral op voor slakken. Die lijken die erg graag te lusten. Haal de plant eens voorzichtig uit de pot, de wortels horen een compacte kluit te vormen en tussen die wortels durven slakjes of eieren zitten. Verwijder ze, strooi wat korrels. Je zal niet de eerste, niet de laatste zijn, die zijn mooie bloemsteel 's morgens naast de plant vind.

Veel succes,

Eén van de Patricken (Phal)
www.pnporchids.be

ma, 06/12/2004 - 15:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

koel en relatief droog houden! na de bloei nog droger en koeler, dit is de rustperiode, in de lente weer warmer en meer water, dan groeit hij weer uit voor een volgende bloei. Wel steeds veel licht en ventilatie. Die druppels, dat komt bij veel orchideeen voor, is een soort honing.
s' zomers buiten is prima, maar laat hem niet te koud worden. Eind october is riskant door nachtvorst.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag