Is mijn Phalaenopsis nog te redden?

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 07/03/2011 - 18:33
Margreet

Is mijn Phalaenopsis nog te redden?

Hallo allemaal, ik heb veel op internet opgezocht om te kijken wat ik verkeerd doe en er zijn zoveel dingen die het kunnen zijn, dus vandaar even mijn bericht op deze manier, in de hoop dat iemand mij kan vertellen wat ik anders/ beter moet doen.

Ik heb een paar weken geleden een Phalaenopsis gekocht bij intratuin. Hij heeft 3 stengels met prachtige witte bloemen met een donker roze/paars hart. (de bloemen hadden toen al een wat gelige gloed op de buitenkant van de bladeren. Ik heb absoluut geen verstand van deze prachtige bloemen maar wilde al zo lang eentje hebben dat ik de mooiste eruit heb gezocht, niet wetende dat er heel wat meer komt kijken bij het aanschaffen van een orchidee..
Nu al meteen de eerste fout: Ik heb hem gekocht toen het erg koud was, en hem een klein stukje op de fiets meegenomen naar huis...

Nu had ik al gelezen dat hij niet teveel water mocht, maar bij intratuin hadden ze gezegd dat ze twee keer per week een klein beetje water kregen, dus dat heb ik ook maar aangehouden (tweede fout waarschijnlijk :P)

Ik ben er op een gegeven moment mee gestopt, en heb hem meer laten 'uitdrogen'.
Er zaten namelijk twee of drie kleine knopjes aan de takken, waarvan ik hoopte dat die ook nog uit zouden komen, die zijn inmiddels afgevallen :(
Daarvoor was 1 groen blad al afgevallen, terwijl de anderen er nog (volgens mij) prima uit zien.. De plant staat op een lichte plek maar nooit in de zon, en het is in de kamer nooit kouder dan 17/18 graden.

Ik ben na wat gelezen te hebben op internet, de wortels gaan onderzoeken, heb hem helemaal uit de grond gehaald (overigens een mengsel van houtsnippers en wat stukjes spons achtig spul, daar heb ik hem nu nog steeds in staan, weet niet of dit goed is)

Ik heb de dode wortels eraf geknipt en hem opnieuw (ook steviger) in het doorzichtige potje gezet.
Er is 1 wortel waarbij het stuk boven de grond, zo'n 3 cm, er niet goed uit ziet, maar daarna wordt hij toch gewoon mooi groen. (zie foto) Ik wist niet zeker of ik hem moest afknippen dus heb ik hem maar laten zitten, aangezien de rest van de lange wortel er wel goed uit ziet.

Nu heb ik hem dus een paar weken, zijn de knopjes verschrompeld en eraf gevallen, en nu beginnen ook de bloemen te hangen en slap te worden. Ik heb de plant net weer wat water gegeven omdat ik zag dat de wortels grijs waren, zodra ik hem onderdompelde werden ze weer groen dus ik hoop dat dat een goed teken is.

Ik hoop dat ik mijn orchidee niet langzaam aan het doodmaken ben en dat hij nog te redden valt. Ik hoop dat de foto's duidelijk genoeg zijn en dat jullie mij kunnen helpen, want hij was zo mooi!

Dan nog een andere vraag, wanneer is een orchidee zodanig uitgebloeid dat je de stengel moet afsnijden?

Alvast bedankt voor de reacties!

Groetjes,
Margreet

Is mijn Phalaenopsis nog te redden?
ma, 07/03/2011 - 18:38
Margreet

Zoals te zien is, hopelijk, de ene wortel die eerst verdort is en later de pot in verdwijnt als mooie, stevige, groene wortel.
En hier nog een foto van de bloemen eerst met knop, en daarna zonder knop (zoals ze dus nu zijn)

Is mijn Phalaenopsis nog te redden?
ma, 07/03/2011 - 20:38
anne moon

op de foto's te zien zie ik dat de plant maar weinig(gezonde) wortels heeft. je zult het niet graag horen maar om hem er bovenop te halen knip je best beide bloemstengels helemaal af. zo kan de plant meer energie steken in de wortelgroei. hou de plant een beetje aan de droge kant. dit stimuleert de wortelgroei. de knoppen die gevallen zijn, komt waarschijnlijk door de plant te vervoeren in de koude lucht.

dat spons achtig spul kan sfagnum zijn: soort mosn of steekschuim. dit houdt het water extra goed vast. dit moet je voorkomen. enkel bark gebruiken: houtsnippers is ideaal.

tip: als je een orchidee koop kijk je best ook eens naar de wortels. een pot vol met grijsgroene wortels is een gezonde plant. een plant met een paar wortels in een evengrote pot zal veel sneller wegrotten.

veel succes

ma, 07/03/2011 - 20:46
Manuela123

Hoi,

In deze te koude tijd voor de Phalaenopsis,een tropische plant
moet je heel erg goed uitkijken...dwz kou vermijden trek toch ook
wat je al aangaf is dat jou plant een flinke opdoffer gehad heeft
kwa tempratuur,op de fiets meenemen m=in deze tijd kan ech niet
te koud is dat.
waardoor je nu ook bloemen heb die verdrogen en niet opengaan
maar afvallen,ook het slap hangen van de bloemen heeft hier allemaal mee te maken.2x per week water geven is gewoon teveel ook omdat jou orchidee niet op het zuiden staat(wel het beste kwa licht) en ook de tempraturen vindt ik een beetje aan de lage kant 17 a 18 graden.
ik zou aanraden om je orchideen zo licht mogelijk te zetten(zuiden)als het kan,en watergeven is 1x per week voldoede,wacht tot de volgende bewatering tot je geen condens meer in de plastic pot ziet zitten,dan pas weer water geven...
heel veel suc6 met je orchidee,niet getreurd het komt zeker goed!

P.s heb zelf hele slechte ervaring met Intratuin!

Liefs Manuela.

ma, 07/03/2011 - 22:11
Margreet

Heel erg bedankt voor de snelle reacties! er zitten wel groene wortels aan, maar die zijn verstopt :P (zie foto, dat was na de knipbeurt van vorige week) Moet ik nu die ene wortel die dus eerst er niet goed uit ziet en daarna wel gewoon mooi groen is, er nu wel of niet afknippen?

@anne moon: Tjah afknippen van de stengels.. Het is jammer maar het ziet er nu ook niet erg mooi meer uit dus denk dat ik dat uiteindelijk maar moet gaan doen.. Moet ik ze dan helemaal afknippen of bijvoorbeeld boven de eerste knop?
En er zitten maar een paar stukjes (en ook maar heel kleine stukjes) van dat spons spul in de grond, moet ik die eruit halen?
Hoe lang zal het duren voordat de plant weer bloemen zal gaan vormen?

@Manuela: Met de temperatuur bedoelde ik de nacht temperatuur, overdag is het hier, als de zon aan deze kant staat (in de middag) ongeveer 23 graden. (heb maar een thermometer naast de pot gezet omdat ik wel benieuwd was hoe warm/koud het hier is de hele dag en nacht :P)
Ik geef hem nu ook al een tijd niet meer twee keer per week water, daar ben ik al heel gauw mee gestopt omdat iedereen het afraadde.. het is nu eens in de twee weken.
Mijn raam is zo'n beetje op het zuidwesten (iets meer richting het westen, maar er komt behoorlijk veel licht hier) Als ik hem hier in de vensterbank zou zetten, zou hij een groot gedeelte van de dag in de zon staan en dat is niet de bedoeling toch? Hij staat nu op een plekje waar de zon net niet bij komt.

Als hij echt niet meer te redden is dan ga ik absoluut naar een kwekerij voor een nieuwe en vraag ik alle info over het verzorgen van de plant :)

Geen intratuin meer in ieder geval, ik heb mijn lesje geleerd.

Bedankt allebei!

Is mijn Phalaenopsis nog te redden?
di, 08/03/2011 - 00:56
rubo

Laat ik voorop stellen dat ik geen aandelen in de groen- of bouwsupers heb.

De Phalaenopsissen die je bij Intratuin, Praxis, Gamma, enz. koopt wordt kunstmatig in bloei gebracht door de planten te gaan koelen. Dit koelen wil zeggen dat de temperatuur terug gebracht wordt naar zo'n 16 tot 18 graden. Denk dus niet gelijk aan een koelcel.
Doordat het gehele systeem van planten telen op zeer grote schaal erg fabrieksmatig gebeurd kunnen de kwekerijen grote uniforme partijen leveren voor een schappelijke prijs. Maar de planten zijn wat minder natuurlijk aan hun bloemen gekomen en kunnen daardoor kwalitatief toch wel wat zwakker zijn (denk ik).

Ik heb bij een relatief kleine kweker orchideeën gekocht voor veel geld die al vanaf het begin stonden weg te kwijnen. Vorig jaar kreeg ik een Phalaenopsis die de ene op de andere bloemtak ging vormen. Bij navraag aan de gulle gever waar ze deze schitterende kwaliteit wel niet gekocht had was het antwoord bij de Praxis.

Kortom je moet mazzel hebben als je orchideeën bij de super koopt. Op het moment dat ze de kar komen binnenrijden is dat het moment om toe te slaan. Echter, wacht je te lang, dan loop je risico omdat de verzorging meestal zwaar onder de maat is. Laatst stond er een half karretje buiten bij de ingang. Het was 7 gr. boven nul.

di, 08/03/2011 - 21:19
anne moon

de wortel die in het begin bruin is maar verder groen is mag je laten hangen. beter te veel laten te hangen dan te weinig. die plant heeft nog enekel goeie wortels en kan er helemaal bovenop komen. je haalt het best dat sponsachtig spul eruit. plant je plant dan in kleine potmaat in houtbrokjes. en dan aan de droge kant houden. een kleine potmaat is goed omdat dit minder water vasthoudt= minder kans op rot.

zoals hier al staat is er een groot verschil onder de planten. je kunt een supergoeie plant van 5 euro hebben uit de praxis die het beter doet dan een van 20 euro bij een bloemist. je wil niet weten hoeveel planten er bij mij al gesneuveld zijn. 3 jaar heb ik planten mogen weggooien. na jaren lukt het mij nu om ze in leven te houden en in bloei te krijgen.

maar nu wat jouw plant beterft. ik zou de bloemstengels tot helemaal onderaan wegknippen. zo steekt de plant energie in de groei. wat ik merk is dat de plant in het groeiseizoen 2-4 bladeren maakt. en vanaf speptember vormen ze allemaal 1 of meerder bloemstengels. zet de plant dan op een lichte plaats. let op: in de zomer (april-oktober) kunnen de planten op de zuidkant verbranden.

als mijn planten weinig wortels hebben zet ik ze uit het volle zonlicht. anders verdampen ze meer dan hetgene ze kunnen opnemen= uitdrogen. ze staan dan op een tafel of kast.

veel succes

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag