Is spagnum goed voor orchideen?

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 04/05/2006 - 13:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Is spagnum goed voor orchideen?

Ik heb een aantal verschillende orchideen die het eigenlijk al een aantal jaren best wel aardig doen. Ze staan in een beukenschors/houtskool mengsel en worden 1 maal per week gedompeld in water, zodat de pot steeds de kans krijgt om voledig droog te worden alvorens nieuw water wordt gegeven. Laatst kreeg ik echter de tip om in potten van phalaenopsis planten (in tegenstelling tot m'n cattleya's) wat spagmun (een wit mos) mee te mengen, juist om te voorkomen dat ze ooit helemaal kunnen uitdrogen. Inderdaad zorgt het mos langdurig voor een vochtige maar niet al te natte pot. Mijn vraag is nu: Is het inderdaad beter om de wortels van de phaleanopsis planten voortdurend een beetje vochtig (niet te nat natuurlijk!) te houden met mos, of moeten ze juist wel voledig droog zijn alvorens opnieuw water te geven? En hoe zit het met m'n cattleya's?

do, 04/05/2006 - 16:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Levend sphagnum is groen en alleen te gebruiken als er geen zout in zit. Helaas komt er veel te zoute sphagnum in de handel. Echt een verbetering tav. het potmengsel dat u nu gebruikt is er niet. De kans dat het mengsel met sphagnum te lang nat blijft blijft aanwezig.

vr, 05/05/2006 - 00:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

sphagnummos word door orchideenliefhebbers gretig gebruikt...........dus bovenstaande stelling is juist.
evt zouten worden door goed spoelen weggespoeld en bovendien wordt sphagnummos gebruikt bij zaailing die net omgepot zijn om beter te wortelen.......

in de transparante potten van tegewoordig groeit aan de binnenkant vanzelf mos door het vocht en licht.
mijn paphiopedilums doen het hier goed op .....

gewoon doen dus!

vr, 05/05/2006 - 02:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als je planten het goed doen zou ik niet veranderen. Er sterven meer planten van te nat als te droog. Alles hangt er een beetje vanaf hoeveel tijd je aan de verzorging besteed. Sphagnum blijft inderdaad langer vochtig maar van voeding (zoals gezegd te veel zout) gaat het dood, valt uiteen en kan een drassige boel worden. Voornaamste is een luchtig doorlatend mengsel dat snel kan opdrogen.

Een vaste regel voor watergeven bestaat niet omdat alles afhangt van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. Op hete dagen hebben wij ook veel meer dorst. Aan het gewicht van de pot weet je meteen of ze water moeten hebben of niet. Als deze zeer licht is moeten ze water hebben.
Mijn Phalaenopsis laat ik tussen 2 gietbeurten opdrogen.

De Cattleya’s worden aan de droge kant gehouden tot de groei van de nieuwe scheuten begint, dan krijgen ze voldoende water en mest.

vrgr

vr, 05/05/2006 - 08:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Klopt helemaal, Orchidlover, maar we hadden het ook niet over een Paphiopedilum, die van nature geen epiphyt is, maar een 'grondorchidee'. De vraag ging over Phalaenopsis en Cattleya en die groeien van nature niet in veenmos.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag