Juiste plaats voor een orchidee

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 11/02/2008 - 10:23
esjebakker

Juiste plaats voor een orchidee

Beste mensen,

Gister bij het tuincentrum drie mooie orchideen gehaald. Nu stond er op het kaartje dat ze op een lichte plaats moeten staan, liefst direct in de zon. Ik heb ze op de vensterbank aan de tuinkant (zuid) gezet, zodat ze vrijwel de hele dag in de zon staan.

Nu heb ik net gelezen dat ze juist niet in direct zonlicht mogen staan. Bovendien staan ze boven de verwarming die eigenlijk overdag als we thuis zijn op ongeveer 21 graden staat, 's nachts en als we niet thuis zijn staat hij op minimaal 17 graden.
Ik wilde ze eigenlijk aan de andere kant in de keuken hebben, maar daar komt geen zon en staan ze ook niet op de verwarming. Wat kan ik het beste doen?

Ik heb een paar maanden geleden ook een orchidee in de keuken gezet maar die was binnen een paar weken kapot. De bloemen werden stuk voor stuk bruin, ik dacht dat hij gewoon uitgebloeid was, maar ik zie nu dat de stengel waar de bloemen aan zaten helemaal geel en hard is, het is hout geworden. Er zit wel een heel klein knopje in de oksel van het bovenste blad. Kan ik de plant nog redden?

zo, 10/02/2008 - 15:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Handig om even te vermelden, welke soort orchideeen je kocht.

zo, 10/02/2008 - 15:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als je niet weet om welke soort het gaat, plaats dan een foto.

zo, 10/02/2008 - 18:42
esjebakker

Degene die dood is gegaan was een phalaenopsis.

Degene die ik gister heb gehaald: een oncidium en een twee soorten dendrobium, een met grote bloemen en een met kleine stervormige bloemetjes.

Nu heb ik dit opgezocht op basis van plaatjes-vergelijken op internet, ik zal wel proberen foto's te maken, voor de zekerheid.

ma, 11/02/2008 - 10:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een Phalaenopsis hoeft niet dood te gaan na de bloei. Blijf de plant verzorgen op een lichte plek, zonder zon. Geef 1 x per week water.
Indien het gaat om Oncidium en Dendrobium, dan is de lichtbehoefte groter. Zon mag in dat geval wel, maar geen felle middagzon. Een en ander is afhankelijk van de soorten; er zijn er velen. Voor een goed advies is het belangrijk de soorten te weten te komen.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag