keiki's op bijna dode phalaenopsis

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 15/03/2008 - 12:25
mexx4u

keiki's op bijna dode phalaenopsis

Hey,

Vorige week heb ik een phalaenopsis uit de ijskoude veranda van mijn ouders gehaald. Werd gek toen ik hem zag: bladeren slap en geel en met vlekken, vol stof en spinnenrag. Toen ik de bladeren aanraakte, vielen ze er spontaan af. Het hart is echt rot, want nu staat er geen blad meer aan. Heb hem een paar dagen geleden nog gedompeld, maar dat is niet eenvoudig aangezien hij niet in zo'n uitlekpotje zit maar in een gewone bloempot. De plant heeft blijbaar ook een paar maanden al in de kou gestaan zonder water, dus eigenlijk geef ik de plant zelf op.

Maar hij heeft 2 keiki's op de overgebleven stengel staan. Als dat geen cry for help is... Ene ervan heeft zelfs gebloeid, want er hing een verdroogd bloempje aan. Die keiki's zou ik nog willen proberen oppotten, maar ik heb dat nog nooit gedaan. Ondertussen heb ik hier al veel gelezen over de lengte van de wortels en zo, maar er is nog iets dat ik niet begrijp: Ik zie alleen luchtwortels (enkele zijn de 5cm wel gepasseerd) en gewone bladeren (3 tot 7 cm, zien er niet uit, redelijk slapjes). Moeten er nog andere wortels zijn? Ik kan wel een stukje van de stengel mee oppotten want ze staan wel op een 10-tal cm van elkaar, maar ik begrijp niet wat ik dan in de potgrond moet steken. De luchtwortels moeten toch niet in de grond? Wat dan wel? Of zou ik misschien beter gewoon de keiki's nog wat laten sterken (in de hoop dat de wortels van de plant toch nog goed zijn) en de plant overpotten?

Hopelijk kan iemand mij helpen om het stukje verdriet dat ik zo graag wilde redden, toch nog verder te laten leven door de keiki's...

Groetjes,
Vanessa.

zo, 02/03/2008 - 00:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Met z'n luchtwortels neemt een orchidee water zowel als zuurstof en voeding op. Een aantal wortels heeft de plant nodig om zich vast te zetten, een aantal om water en zuurstof op te nemen. Je kunt dus gerust de keiki's oppotten met de wortels in het grondmedium. De plantjes zullen na verloop van tijd nieuwe (lucht)wortels aanmaken.
Er valt op het forum veel te lezen over keiki's.
Zie daarvoor: https://tinyurl.com/y56l7hst

zo, 02/03/2008 - 10:49
mexx4u

Heb inderdaad nog wat meer gevonden op de websites van een aantal forumleden, en heb nog heel wat bijgeleerd over het oppotten van keiki's. Nu nog omzetten in praktijk...

Heb ondertussen de moederplant voorzichtig uit die veel te natte pot gehaald en de wortels eens bekeken: die zien er echt niet goed uit door het nat, dus ik heb de plant even zonder pot gezet om een beetje te drogen.

Wat zou ik nu het beste doen? De keiki's nog even laten hangen tot ze wat aangesterkt zijn of ze meteen van de (rotte) moederplant verwijderen?

Groetjes,
Vanessa.

zo, 02/03/2008 - 11:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het lijkt me het beste om ze zo snel mogelijk op te potten en de eerste dagen tegen uitdrogen te beschermen met plastic of een glazen stolp.

zo, 02/03/2008 - 11:59
mexx4u

OK, ik zal het deze week eens proberen. Eerst nog goede potgrond vinden...
Ik hou je op de hoogte van de evolutie van mijn lelijkerdjes!
Bedankt voor de tips alvast!

Groetjes,
Vanessa.

zo, 02/03/2008 - 14:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vanessa, je schrijft een paar keer potgrond. Gebruik wel orchideeengrond want in gewone grond zullen de keiki's niet overleven. Lees over de grondsoort op deze site e.e.a. even na,

Ruud

zo, 02/03/2008 - 15:12
mexx4u

Ja, force of habit, die potgrond . Moet inderdaad ochideeëngrond zeggen. Heb al wel wat gelezen hierover, dus weet ongeveer waar ik naar moet uitkijken.

Ondertussen heb ik al gezien dat de kleinste keiki die het laagst zit (maar toch op 15 cm van het rotte hart) ook al aan het rotten is, dus die geef ik ook al op. Toen was er nog maar een! Ik zal me dus maar best haasten om de bovenste nog te redden...

Groetjes,
Vanessa

wo, 05/03/2008 - 22:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Vanessa.
Heel veel succes met de keiki. Mijn ervaring... de wonderen zijn de wereld niet uit. Met een beetje geluk lukt het je er weer wat moois van te maken.

za, 15/03/2008 - 12:25
mexx4u

Spijtige zaak...
Heb de kans nog niet gekregen om een poging te wagen. Al na enkele dagen begonnen de bladeren heel zacht te worden en hingen ze slap. De wortels droogden op enkele dagen uit. Heb ze nog in water willen zetten, maar blijkbaar was het te laat.
Tja, de plant had tijdens de voorbije wintermaanden in een ijskoude veranda gestaan zonder verzorging. De overgang naar mijn verwarmde living is waarschijnlijk te groot geweest.
Volgende keer beter!

En die volgende keer is denk ik op komst... :-) Op zo'n knol van mijn Oncidium staan 2 kleinere knolletjes waar wortels uit schieten... Geen idee hoe ik dit moet aanpakken, maar de plant is gezond, dus ik neem aan dat ik nog wat tijd heb om info op te zoeken hierover. SPANNEND!

Groetjes,
Vanessa.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag