Mijn Phalaenopsis! Vraagje over snoeien.

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 15/12/2008 - 13:19
kokotje123

Mijn Phalaenopsis! Vraagje over snoeien.

Hallo allemaal,

Ik heb een vraagje beteft mijn 3 phalaenopsis die ik sinds kort heb.
Ik liep in de Ikea bij het rommelhoekje te kijken en zag daar deze 3 plantjes staan helemaal verlept. Ze hadden hen er natuurlijk neergezet omdat ze niet goed verkocht meer konden worden. Dus stonden ze daar heel zielig voor een schrijntje te verleppen. Ik heb ze maar meegenomen, want dacht dat ze daar snel zouden vergaan. Eenmaal thuis gekomen, ze een plekje gegeven en langzaam wat geleerd over deze plantjes, maar moet nog veel te weten komen. Hier het volgende:

Ze zijn nu alle alle 3 bijna bloemloos, slechts een heeft nog 2 mooie bloemen aan de steel. Ze hebben alle 3 maar een steel uit de plant.

Ik zat er aan te denken om deze steel geheel af te knippen, want ik dacht, mischien gaat zo wat meer energie naar het bladgroen, en dan als de planten dan weer opnieuw een steel wil vormen, zal hij dit wel doen.

Nu mijn vraag, is dit verstandig? Zo ja, waar moet ik dan de steel helemaal afknippen, kan ik hem gewoon zo ver mogelijk in de plant afknippen, of moet dit perse boven een bepaald oog?

Ik heb gezien dat het eerste oogje al ongeveer 1 a 2 cm, ui de planten steken.

Of is het snoeien bij de 3e oog mooier en beter voor de plant. Ik heb mijn plantjes nu pas kort en dacht mischien kan een eerste keer volledige snoei wel goed zijn, en dat ik zeg maar vanaf dat moment de snoei goed ga bijhouden en een boekje bijhoud, want ik wil graag proberen deze planten goed te verzorgen.

Ik heb al een hoop gelezen op dit forum, maar zoals je ziet heeft ieder toch nog net zijn eigen vraagjes, en kunnen sommige nog veel leren.

Ik kijk uit naar reaktie, alvast vriendelijk bedankt.

MVG, Kokotje!

ma, 15/12/2008 - 14:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zolang de bloemstengel leeft wordt hij niet geknipt want er komen gewoonlijk uit te slapende ogen nog zijtakken. Je knipt de stengel alleen af wanneer hij vanzelf geel wordt en verdroogd.

vrgr

ma, 15/12/2008 - 14:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Aanvullend op Joanna: als de Phalaenopsis alleen maar slecht behandeld is geweest maakt ze nog een goede kans, de enige fout die veel moeilijker te herstellen is als de plant veel te nat heeft gestaan. Dat zal hoogstwaarschijnlijk niet het geval geweest zijn maar: pas op met water. Kom dus niet in de verleiding de planten de komende tijd veel water te geven vanwege de eerdere droogte want dan kunnen ze alsnog gaan rotten.

Ruud

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag